Közelgő programok

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Milbacher Róbert: Keserű víz / Könyvbemutató

Milbacher Róbert: Keserű víz / Könyvbemutató

jún 6, 5:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

Milbacher Róberttel Szegő János beszélget az új regényről. A könyvből Pataki Ferenc olvas fel részleteket.

Milbacher Róbert új regénye egy mára nyomtalanul eltűnt szlavóniai telepes falu krónikája, amely egyben az elbeszélő itt született nagyanyjának küzdelmes élettörténetét is megörökíti. Miközben nyomon követjük a falu 19. századi alapítását és elnéptelenedését, az asszonyt a halálos ágyától gyerekkorának mágikus világáig kísérhetjük vissza az időben. Korokon és tereken át lépkedve oda-vissza párhuzamos emberi történetekkel találkozunk: a jobb életre vágyó kisközösség mindennapjai mellett egy otthontalanságból a hazátlanságba vándorló sváb-magyar család kálváriájával szembesülünk. A mesteri elbeszélői erényeket felmutató írót a részvétlen idővel küszködő ember egyéni és kollektív megküzdési stratégiái érdeklik. Orvosi jelentésekből, levéltári forrásokból, családi anekdotákból, szemérmesen őrzött titkokból és szájról szájra terjedő hiedelmekből épül a könyv világa, s az olvasó ráébred, hogy semmi más nem köthet össze egy elgyötört testet és egy mostoha körülmények között boldogulni próbáló közösséget, csak az emlékezés és a történetmesélés vágya. A Keserű víz a szerző eddigi legszemélyesebb és legkatartikusabb könyve.
... BővebbenKevesebbet

111 érdeklődik  ·  13 ott lesz
Mohács özvegye & A spalatói boszorkány / KÖNYVBEMUTATÓ / Felolvas: Szikszai Rémusz

Mohács özvegye & A spalatói boszorkány / KÖNYVBEMUTATÓ / Felolvas: Szikszai Rémusz

jún 8, 6:00du. - jún 8, 7:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

Szeretettel várjuk Önöket Miklya Luzsányi Mónika Mohács özvegye, illetve Benedek Szabolcs A spalatói boszorkány című könyveinek bemutató beszélgetésére!

Felolvas: Szikszai Rémusz

Időpont: 2023. június 8. (csütörtök), 18:00
Helyszín: Magvető Café (1074. Budapest, Dohány u. 13.)

A Mohács özvegye és A spalatói boszorkány című könyvek az Athenaeum Időutazó sorozatának első két regénye.

‼️Az Időutazó sorozat könyvei olyan népszerű vagy kevésbé ismert élettörténeteket beszélnek el, amelyek kivételesek és egyediek. Saját korukat megelőző, erős asszonyok, bölcs mesterek, vagy éppen gyarlóságukban emberi történelmi alakok elevenednek meg a könyvek lapjain.

Az olvasó bepillanthat a hírességek hálószobatitkaiba, vagy csemegézhet a történelemkönyvekből kimaradt életrajzi epizódokból. Az író pedig – mint hivatásos időutazó – régi korok asszonyainak és férfijainak bőrébe bújva mesél egyszerre múltról és jelenről. ‼️

📗 Miklya Luzsányi Mónika: Mohács özvegye 📗

Alig múlt húszesztendős II. Lajos, amikor meghalt Mohácsnál. Nála egy évvel volt idősebb a királyné, aki egyetlen szerelmét gyászolta haláláig. Mária nem tudhatta, és egész életében azt kutatta, hol nyugszik a négyszer eltemetett király teste, és hogy pontosan mi okozta a halálát.

Miklya Luzsányi Mónika II. Lajos feleségének portréját rajzolja meg könyvében. A nagyközönség számára talán kevésbé ismert Habsburg Máriáról a mai történetkutatási források alapján bizonyosan tudni, hogy nemcsak olvasott, művelt és a gazdálkodáshoz is értő asszony volt, hanem nagyformátumú politikus, aki hasztalan próbált nyomást gyakorolni a megátalkodott magyar hűbérurakra - reformjai így végül Németalföld gazdaságának felvirágoztatását szolgálták.

A regény egy sírig tartó szerelem története, s emellett képzeletbeli nyomozás: hogyan jutott a magyar királyság Mohácsig?

www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/mohacs-ozvegye

📙 Benedek Szabolcs: A spalatói boszorkány📙

Sirályok köröznek a tiszta égbolton a kéklő Adria fölött, a kikötőben gályák ringatóznak berakodásra várva. Úgy tűnik, minden adott egy újabb nyugodt naphoz a Diocletianus császár egykori palotája köré épült virágzó, tengerparti városban. De vajon ki az a messzi földről érkezett lány, akinek beszédét senki sem érti, és megjelenése egyszeriben földúlja Spalató nyugalmát?

A jövevény felkelti a város két megbecsült személye, Rogerius érsek és Tamás főesperes figyelmét is, és jelenléte megidézi Rogerius múltjának sötét árnyait. A két egyházi méltóság beszélgetéseiből bepillantást nyerhetünk a korábbi történésekbe: a tatárok földúlták Magyarországot, IV. Béla király pedig a tengerhez menekült.

Benedek Szabolcs lendületes, fordulatos, valós történelmi figurákat megelevenítő regénye bemutatja a tatárjárás kegyetlenségeit, a felperzselt magyar települések utóéletét, elbeszéli a királyi család kényszerű száműzetését, és arra is keresi a választ, hogy miként lehet túlélni egy pusztulásra ítélt országban. Mindeközben a regény hangulatos leírásaival érzelmes emléket állít a mai Split középkori városrészének.
Ennek a kötetnek az ötlete Split óvárosának szűk utcácskáin, pár lépésre a tengertől, az ókori és a középkori falak között bolyongva született meg.

"Hiába nyitották ki a királyi torony azon helyiségeit, amelyekben huszonöt évvel korábban az apja, András is időzött, hiába szolgálták föl a jobbnál jobb dalmát borokat, a legízesebb sajtokat, tengeri halakat, valamint olajbogyókat - köztük azokat, amelyek arról a fáról származtak, amely Spalató és Trau között áll ma is, és még Diocletianus idejében ültették -, hiába ragyogott a dalmáciai nap, kéklett a tenger és úsztak a tiszta égbolt alatt a hófehér sirályok, Béla úgy viselkedett, akár egy ketrecbe zárt vadállat. Föl-alá járkált, arca sápadt maradt, haja és szakálla rendezetlenül lebegett, és hiába erősködtek és hajtogatták neki, hogy aggodalomra semmi ok, ide nem tudnak bejönni azok a félelmetes tatárok, ő ezekre egyre csak ordítani és veszekedni kezdett:

- Ti nem tudjátok, kikkel állunk szemben! Ezek nem evilági lények, ezek pokolfajzatok, a Sátán teremtményei! Nem ismernek se istent, se embert, senkinek a törvényei nem kötik őket, csupán a saját szokásaik és a céljak, amelyek pedig egyedül egy dologra irányulnak: hogy az egész világot az uralmuk alá hajtsák!"

www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/a-spalatoi-boszorkany

👉 A könyvbemutató ideje alatt a helyszínen mindkét könyv 20% kedvezménnyel megvásárolható. 👈
... BővebbenKevesebbet

61 érdeklődik  ·  5 ott lesz
További események

Korábbi programok

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Pajor Tamás és Parti Nagy Lajos Szózene Estje • 2023.05.31. • Magvető Café, Budapest

Pajor Tamás és Parti Nagy Lajos Szózene Estje • 2023.05.31. • Magvető Café, Budapest

máj 31, 7:00du.

Magvető Café

Pajor Tamás Szózene estje május 31-én a Magvető Café-ban! Vendég: Parti Nagy Lajos

Kapunyitás - 18:30
Kezdés - 19:00

🎫Jegyek már kaphatók: tixa.hu/szozene_0531

A "szózene", mint műfaj, ahogy a neve is mutatja a szavak zenéjének élménye. Egy olyan előadóestekből és online tartalmakból álló műsorfolyam, amely egyszerre ötvözi a költészet, a zene és a komikum világát. Abszurd humor, slam poetry, dal, hiphop, underground és slágerekbe oltott kortárs vers minden mennyiségben.

Zene: Szentkirályi György
pajortamasrendezveny@gmail.com
www.pajortamas.hu
... BővebbenKevesebbet

122 érdeklődik  ·  9 ott lesz
Boggie: Költőim / Vendég: Győrfi Kata

Boggie: Költőim / Vendég: Győrfi Kata

máj 30, 7:00du.

Magvető Café

Boggie zenés-irodalmi est sorozata, a "KÖLTŐIM" a sikeres 2018-2020-as évadok után, idén újra indul!
Boggie a sorozatban vendégül látja a magyar író-költő világ színe javát, a fiatal feltörekvő nemzedéktől a befutott sztár írókig. Az est azon túl, hogy egy teljes értékű Boggie koncert, betekintést nyújt az adott költő világába egy bensőséges pódium beszélgetésen keresztül. A szobakoncert fénypontja egy meglepetés versfeldolgozás Boggie zenei tolmácsolásában.
A sorozat idei negyedik vendége Győrfi Kata lesz, az ő versei lesznek Boggie zenei célkeresztjében.
... BővebbenKevesebbet

31 érdeklődik  ·  8 ott lesz
The Parasites - Project333 koncert a Magvető Caféban

The Parasites - Project333 koncert a Magvető Caféban

máj 27, 7:00du.

Videó egy korábbi koncertünkről: www.youtube.com/watch?v=rDDfOWstzbA

web: www.project333.hu
bandcamp: project333.bandcamp.com
youtube: www.youtube.com/@project-sf7ed

A project 333 zenekar improvizált kamarazenét játszik.
Ami inspirál, az a szabadság, a koncentrált figyelem, a csend. Nincs stílus,csak hangok, nincsenek klisék, csak jelenlét. A hangszerek a szabad improvizációs műfajok felől érkeznek, a zene inkább a kortárs kamarazene felé tart.

Mákó Rozi - zongora, szintetizátorok
Roskó Gábor - szaxofon
Héjja János - gitár
Szomora Gábor - ütőhangszerek
Tarnay Timon - trombita, ütőhangszerek
Tarnay Károly - basszusgitár
... BővebbenKevesebbet

45 érdeklődik  ·  10 ott lesz
FREUD CAFE: Hibáinknak hála: értésről, félreértésről, megértésről

FREUD CAFE: Hibáinknak hála: értésről, félreértésről, megértésről

máj 19, 7:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

Előadó: Sinkovics Andrea, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, kiképző pszichoanalitikus

élő, személyes részvételű esemény, (online is követhető)
A Magyar Pszichoanalitikus Egyesület által szervezett következő Freud Café fókuszában az emberi kapcsolatokban megtapasztalható félreértések megértése és hasznosításának lehetősége áll.
A külvilág, a minket körülvevő környezet, a számunkra fontos személyek megértése velünk született, alapvető igényünk. A kisgyermek és a felnőtt számára is elengedhetetlen a harmonikus alkalmazkodáshoz, hogy képes legyen „egy nyelvet” beszélni környezetével, megfigyeléseket tenni, majd ezek nyomán adekvát hipotéziseket alkotni embertársai élményeiről, szándékairól. Ezek a megfigyelések szolgálnak alapul ahhoz, hogy a beérkező jelzéseket „jól” olvassa, „megértse”, és hogy értelmezni tudja a saját közléseire kapott reakciókat. Hasonlóan mélyről fakadó szükségletünk, hogy megértve, felismerve és elismerve érezzük magunkat társas környezetünkben. Hogy mások ne csak szavainkat, kommunikációnkat értsék, hanem azt is, akik vagyunk, érzéseinkkel, történetünkkel, egyszerre változó, ám mégis stabil személyiségünkkel, akik voltunk, vagyunk és akár lehetünk.

Ha ilyen mélyről jövő, egyetemes ez a vágy, vajon miért visszatérő élményünk, hogy nem értjük, félreértjük a másikat? Miért olyan fájdalmasan gyakori, hogy úgy érezzük, nem értenek meg, félreértenek minket? Nem teszünk elég erőfeszítést? Esetleg rosszul
fejezzük ki magunkat? Netalán elsodornak az ingerek? A modern pszichoanalízis gazdag, árnyalt képe az emberről és kapcsolatairól hangsúlyozza, hogy minden személyközi jelenség a résztvevő felek közös alkotása. A kapcsolódás egy olyan sokrétű, oda-vissza ható folyamat, amit másokkal közösen teremtünk, miközben minket is „teremtenek”, formálnak kapcsolati történéseink. Ha így van, akkor a félreértést is tekinthetjük úgy, mint ami nem valaminek a végpontja, hanem mint valami újnak a csírája, mint ami egy fajta tudattalan alkotó gesztus.

Az előadás, majd az azt követő közös beszélgetés során néhány példa és a modern lélektani kutatások, mélylélektani elméletek segítségével próbálunk utánaeredni mindezeknek. A félreértés körüli közös vizsgálódás remélhetően mélyebb megértéshez – legfőképpen önmagunk mélyebb megértéséhez vezet majd.

Az online jegyet váltó nézőink számára a csatlakozáshoz szükséges link és jelszó az előadás napján, röviddel a program kezdete előtt kerül kiküldésre a vásárláskor megadott email címre.
(A kísérőfotó forrása az Internet, jogdíjmenetes platform: Paul Klee alkotása)
... BővebbenKevesebbet

550 érdeklődik  ·  50 ott lesz
V. Kortárs Kínai Könyvklub - YU ZEMIN: Papírakvárium

V. Kortárs Kínai Könyvklub - YU ZEMIN: Papírakvárium

máj 18, 6:00du.

Magvető Café

A KÖNYV HÍD – A főváros és Magyarország egy kínai író-műfordító szemével

YU ZEMIN Papírakvárium
余泽民《纸鱼缸》

Meghívott vendégek:
MOHR RICHÁRD sinológus, műfordító
YU ZEMIN Pro Cultura Hungarica díjas író, műfordító

A könyvklub háziasszonya:
ZOMBORY KLÁRA sinológus, műfordító

Dátum: 2023. május 18. (csütörtök) 18 óra
Helyszín: MAGVETŐ Café (Budapest, VII. kerület, Dohány u. 13.)

A rendezvényen való részvétel díjtalan és nincs regisztrációhoz kötve, de a kinaiirodalom@gmail.com e-mail címen regisztrálók megnyerhetik a 10 db Kortárs Kínai Könyvklub logóval ellátott vászontáska, illetve a Kossuth Kiadó által felajánlott 10 db könyvajándék (Yu Zemin: Papírakvárium, Kossuth Kiadó, 2021) egyikét.

A könyvklubon való részvételével egyben hozzájárul, hogy a rendezvényről készülő hang-, kép- és videófelvételeken szerepeljen.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

www.kinaiirodalom.hu

Támogató: Kínai Írószövetség
Társszervező: Budapesti Kínai Kulturális Központ

A rendezvény a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

#konyvfovaros2023 #könyvfőváros2023 #budapestkonyvfovaros2023 #budapestkönyvfőváros2023 #könyvfőváros #budapestolvas
... BővebbenKevesebbet

66 érdeklődik  ·  30 ott lesz
Zelenák Dániel Trió a Magvető Caféban!

Zelenák Dániel Trió a Magvető Caféban!

máj 13, 7:00du. - máj 13, 8:30du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

Ismét Zelenák Dani jazzgitáros zenél a Magvető Caféban, ezúttal két vendéggel, akik egyben a Zelenák Dániel Trió tagjai: Báder Miklós zongorista és Kecskés István dobos lesz a májusi vendég. Az eseményre a belépés ingyenes, adomány alapú.

10 érdeklődik  ·  6 ott lesz
Francba, francia! - Könyvbemutató és a novellaíró pályázat eredményhirdetése

Francba, francia! - Könyvbemutató és a novellaíró pályázat eredményhirdetése

máj 11, 6:00du.

Magvető Café

Mikor a nagymamája jelentős összeget hagy rá, Viki rögtön tudja, mit kezdjen vele: kiélvezi a szabadságot, és egy évet külföldön tölt cserediákként.

Letörve szülei ellenállását beleveti magát a kalandba, és hamarosan a francia kisvárosban, Saint-Brieuc-ben találja magát, a zajos Lavalette család otthonában, gyerekek, macskák, egy oldtimer-rajongó papa és egy művész mama társaságában. Viki lassanként magára talál az új életében, házibulik, tengerparti séták, kis és nagy barátságok, szerelmek forgatagában. Végre azt érzi, hogy él. Csakhogy előbb-utóbb vissza kell térni a saját életébe...

Vay Viktória egy tizenhét éves lány szemszögéből mesél a szabadságvágyról, elszakadásról és újra egymásra találásról.

A szerzővel, Vay Viktóriával és a szerkesztővel, Kertész Edinával Selmeczi Viktória kreatív producer beszélget írásról, külföldi élményekről, filmezésről.

A könyvbemutatón kihirdetjük a "Világraszóló kalandok" novellaíró pályázat nyerteseit.
... BővebbenKevesebbet

6 érdeklődik  ·  4 ott lesz
breath of the angel - project333

breath of the angel - project333

ápr 29, 7:00du.

Magvető Café

A project 333 zenekar improvizált kamarazenét játszik.
Ami inspirál, az a szabadság, a koncentrált figyelem, a csend. Nincs stílus,csak hangok, nincsenek klisék, csak jelenlét. A hangszerek a szabad improvizációs műfajok felől érkeznek, a zene inkább a kortárs kamarazene felé tart.

Videó a legutóbbi koncertünkről: youtu.be/RTT-WBEdePA

web: www.project333.hu
bandcamp: project333.bandcamp.com
youtube: www.youtube.com/@project-sf7ed

Mákó Rozi - zongora, szintetizátorok
Roskó Gábor - szaxofon
Héjja János - gitár
Szomora Gábor - ütőhangszerek
Tarnay Timon - trombita, ütőhangszerek
Tarnay Károly - basszusgitár
... BővebbenKevesebbet

44 érdeklődik  ·  16 ott lesz
Az élhető város

Az élhető város

ápr 27, 5:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

🏙️ Míg a múlt században a városaink életét az egyre növekvő iparosodás és a motorizálódó közlekedés határozta meg, az elmúlt évtizedekben mind nagyobb lett az igény a jól használható városi terekre, a természetközeli élményekre, az egészséges városi környezetre, valamint a szabadidő eltöltésének és a rekreáció lehetőségére. Röviden: az élhető városra.

🏡 Mitől lesz élhető egy város vagy egy városrész? Hol tart ma Magyarországon az élhető városok megteremtése? Milyen kihívásokkal, akadályokkal kell szembenézni az élhető városok felé vezető úton? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat a Mindenki Erzsébetvárosa és a Republikon Intézet közös kerekasztal-beszélgetésén.

Az esemény:
📅 időpontja: 2023. április 27., csütörtök, 17 óra
📍 helyszíne: Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.

Meghívott vendégek:
• Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője
• Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke
• Bendik Gábor, a Levegő Munkacsoport környezetvédelmi jogásza
• Gyulainé Tóth Zsuzsa, Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottság alelnöke
• Király Dávid, a Republikon Intézet Budapest Műhelyének vezetője

A beszélgetést Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere vezeti.

👉 Regisztráció az eseményre: forms.office.com/e/R5LMf77HCZ
... BővebbenKevesebbet

207 érdeklődik  ·  22 ott lesz
Koreai szalon (코리아 살롱 1.5) :: Arirang

Koreai szalon (코리아 살롱 1.5) :: Arirang

ápr 22, 5:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

⌛ Időpont: 2023. április 22. 17:00
⚓ Helyszín: Magvető Café (1074 Budapest, Dohány u. 13.)

🇰🇷 🎶
Mi az az arirang, a koreai népdal, amit Dél-Korea inkább a "hagyományos", Észak-Korea pedig "nemzeti" jelzővel illet, és amit a klasszikus koreai filmekből vagy a Hableány-tragédia kapcsán a Csíkszerda Kórus megható közösségi énekléséből is ismerhetünk?

A Koreai szalon első előadója, Kim YeonGap szerint az arirang „nem egyszerű", „nem egy népdal", hanem egy független műfaj és egy olyan kultúra, amely az ellenállás, az egység és az együttélés szellemiségét hordozza.

A témában megkerülhetetlen könyv, a The Culture of Arirang szerzője nem megoldást kínál az arirang meghatározására, inkább értelmezési kérdéseket vet fel koreaiak és külföldiek számára különböző történelmi nézőpontok, népdalkutatási érdekességek bemutatásával.

Alapvetése az, hogy az arirangot nem népdalként, hanem társadalmi kultúraként, egyfajta arirang-kultúraként közelíti meg.
Az előadást követően a koreai népzenét (minyo) modern elemekkel ötvöző B.O.B. (민요밴드 비오비 bob) lép színpadra 19 órától.

Az előadás nyelve koreai, magyar nyelvű tolmácsolást biztosítunk.

A program ingyenes, azonban a férőhelyek száma miatt az előzetes regisztráció kötelező. ➡️ docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdTz3e3qxhQvpmB8ZYtjR-OUzIg0W8udbNxjSaI0Y3BJM78VQ/viewform


Mi az a Koreai szalon? 🇰🇷 💭 🤔 💡🇭🇺

A Koreai Kulturális Központ elindítja első kultúraelméleti előadás-sorozatát, amely az itthon is egyre népszerűbb koreai kulturális jelenségek mögé néz közérthető, kritikus és élményszerű módon.

A Koreai szalon témái között lesz szó a koreai népzenéről, a kpopról, genderelméletekről és ezekhez a területekhez kapcsolódóan olyan sajátos koreai fogalmakról és kulturális folyamatokról, amit meghívott szakértők segítségével igyekszünk megérteni.

A Koreai szalon kéthavonta kerül megrendezésre, és az előadásokat minden esetben könnyed, közösségi program kíséri, például zeneelméleti élő koncert.

A kezdeményezés további célja, hogy a koreai kultúra iránt érdeklődőknek közösségi tapasztalatot is nyújtson. Ezért arra bátorítunk mindenkit, hogy jöjjön, beszélgessünk a koreai jelenségekről jó társaságban, finom italok mellett. 🍷📚

hungary.korean-culture.org/hu/956/board/708/read/122241


국내외 한국 전문가들과 함께 하는‘찾아가는 K-컬처’ 코리아 살롱 1.5

주헝가리 한국문화원은 한류확산으로 한국문화 체험기회 증가하며, 한국문화의 특징, 역사 등 한국문화·사회 관련 인문학·철학 강좌 수요가 증가함에 따라 지난 해 부터 시범 추진한 인문학 강좌를 확대, 올해부터 본격적으로 과거부터 현재까지 한국 문화 정체성이라 할 수 있는 키워드 혹은 의제를 중심으로 총 4회의 인문예술 강좌 시리즈를 진행한다.

·주최: 주헝가리 한국문화원
·장소 및 현지협력: Magvető Café, 모메 예술 디자인 대학(MOME, Moholy-Nagy University of Art and Design), 중부유럽대학(Central European University) ELTE (Eötvös Loránd University)
·기간: 2023. 4월 ∼ 11월 (상반기 4, 6월, 하반기 10, 11월)

·행사 #1: 아리랑의 문화(The Culture of Arirang)
- 일 정: 2023. 04. 22(토) 17:00-20:00
(강연) 17:00–18:30 김연갑 (사단법인 한겨레아리랑연합회장,‘아리랑, 한국 문화의 창窓’)
(공연) 19:00-20:00 민요밴드 bob*
- 장소: Magvető Café (복합문화공간)

hungary.korean-culture.org/ko/956/board/708/read/122241
... BővebbenKevesebbet

103 érdeklődik  ·  20 ott lesz
DISEGNO + SCHNEIDER ÁKOS: könyvbemutató + lapszámbemutató

DISEGNO + SCHNEIDER ÁKOS: könyvbemutató + lapszámbemutató

ápr 21, 6:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

SCHNEIDER ÁKOS Az emberközpontú tervezés határai: Spekulatív design és poszthumán állapot című könyvéről és a DISEGNO Total Cinema: Film and Design című lapszámáról a szerző és a szerkesztők beszélgetnek április 21-én 18 órától a Magvető Caféban.

www.typotex.hu/book/12822/az_emberkozpontu_tervezes_hatarai
disegno.mome.hu/lapszamok/disegno-2022-1/
... BővebbenKevesebbet

90 érdeklődik  ·  14 ott lesz
Boggie: Költőim // Vendég: Kállay Eszter

Boggie: Költőim // Vendég: Kállay Eszter

ápr 20, 7:00du.

Magvető Café

Boggie zenés-irodalmi est sorozata, a "KÖLTŐIM" a sikeres 2018-2020-as évadok után, idén újra indul!
Boggie a sorozatban vendégül látja a magyar író-költő világ színe javát, a fiatal feltörekvő nemzedéktől a befutott sztár írókig. Az est azon túl, hogy egy teljes értékű Boggie koncert, betekintést nyújt az adott költő világába egy bensőséges pódium beszélgetésen keresztül. A szobakoncert fénypontja egy meglepetés versfeldolgozás Boggie zenei tolmácsolásában.
A sorozat idei harmadik vendége Kállay Eszter lesz, akinek verses kötetei lesznek Boggie zenei célkeresztjében.

Jegyek korlátozott számban kaphatók!
... BővebbenKevesebbet

36 érdeklődik  ·  15 ott lesz
Magvető Napok / Konrád György: Elutazás és hazatérés / Könyvbemutató

Magvető Napok / Konrád György: Elutazás és hazatérés / Könyvbemutató

ápr 13, 5:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

Konrád György idén lenne 90 éves . Az íróról, műveiről és Elutazás és hazatérés című könyvéről Dragomán György és Szegő János beszélget. A könyvből Máté Gábor olvas fel részleteket.

„Az életben maradás gyerekkori kalandjáról szól ez a könyv” – ezzel a mondattal foglalta össze önéletrajzi regényét a szerző. A kaland 1944-ben indul Berettyóújfalun. Itt él az ekkor tizenegy éves Konrád György a családjával. A gyerekkor kivételes szigetét fokozatosan árasztja el a történelmi valóság, aztán május közepén a nyilas cukrász feljelentése után szüleit letartóztatja a Gestapo, a magukra maradt gyerekeknek pedig dönteniük kell: maradnak otthon, vagy útra kelnek Budapestre.
Az Elutazás és hazatérés egy esztendő személyes krónikája, a felnőtté válás története, a hazavesztés és a hazatalálás regénye, egy polgárgyermek vallomása, és emlékezés az eltüntetett-elpusztított egykoron élőkre. Így lesz Konrád György érettkori remekműve egyszerre gyászmű és az élet könyve. A Magvető e kötet újrakiadásával emlékezik meg Konrád György születésének 90. évfordulójáról.
Online megrendelés: bit.ly/3JlQ1Rh

#csakazemberolvas #magvetőnapok
... BővebbenKevesebbet

74 érdeklődik  ·  8 ott lesz
Magvető Napok / Puskás Panni: Megmenteni bárkit / Könyvbemutató

Magvető Napok / Puskás Panni: Megmenteni bárkit / Könyvbemutató

ápr 12, 5:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

A Magvető Napokon mutatja a kiadó Puskás Panni első regényét. A szerzőt Szegő János kérdezi a Megmenteni bárkit című könyvről.

Puskás Panni első regényének három nő a főszereplője. Ők beszélnek hozzánk, és talán egymáshoz is. A fiatal lány egy budapesti multinál dolgozik, és szabad idejében a forradalom lehetőségeit tervezi. Egy másik hősnő Magyarországról költözött Szicíliába, gyönyörű környezetben él a szerelmével, a végtelennek tűnő tenger azonban nemcsak csodálatos, hanem iszonyatos is: a menekültek hajói a part mellett vesztegelnek. A regény harmadik hősnője visszatekint életére, lányának írt leveleiben egészen kamaszkorától követhetjük végig, mi történt vele, hogyan élt egy másik életet. A regény hősei – átutazók és menekülők – a boldogulásért küzdenek. Van, aki a határokat keresi, és van, aki az otthon lehetőségét. Vajon ugyanott? Van, aki mindenáron hinni akar, és van, aki csupáncsak látni.
A sikeres első kötet (A rezervátum visszafoglalása) elbeszélései után Puskás Panni ezúttal egy örvénylő regény szerkezetében valósította meg, hogy különböző személyek különböző nyelveken mondják el, mi történik bennük és körülöttük: családokkal és nemzedékekkel, ismerősökkel és idegenekkel a zárt városban és a nyílt tengeren.
Online megrendelés: bit.ly/3JGqUZR

#csakazemberolvas #magvetőnapok
... BővebbenKevesebbet

197 érdeklődik  ·  40 ott lesz
Magvető Napok / Kellerwessel Klaus és Pál Sándor Attila kötetének bemutatója

Magvető Napok / Kellerwessel Klaus és Pál Sándor Attila kötetének bemutatója

ápr 11, 5:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

A költészet napján induló programsorozat, a Magvető Napok első rendezvényén az Időmérték sorozat két új kötetét mutatja be a Magvető. Kellerwessel Klausszal és Pál Sándor Attilával Turi Tímea beszélget.

Pál Sándor Attila: Daloskönyv

Pál Sándor Attila verseskönyve egy énekes-dalszerző szólólemezéhez hasonlít: különböző stílusokat és hangnemeket próbálva szólalnak meg a hol melankolikus, hol fanyar dalok, vagy éppen a monumentális hosszúversek. A Balladáskönyvhöz hasonlóan az újabb kötet a dal mint műfaj megszólalási lehetőségeit keresi egy jellegzetesen középeurópai térben, ahol az irodalmi hagyományok olyanok, mint a ritkán látott rokonok: akikre nem tudunk nem hasonlítani, és akiktől nem tudunk nem különbözni.
Online megrendelés: bit.ly/3YSmcNS

Kellerwessel Klaus: Hátam mögött a hulló porcelán

A fiatal költőnemzedék egyik legtehetségesebb képviselője Kellerwessel Klaus, aki egyaránt otthonosan mozog a klasszikus verselésben, a rendhagyó kísérletekben és a slam poetryben is. Mégis szuverén: minden hatást sajátjává csiszol. A Magvető Időmérték sorozatában debütáló kötete lendületes tempót diktál, miközben hol humoros, hol megejtő módon mutatja be azt a torokszorítóan várakozásteli érzést, hogy milyen ma huszonévesnek lenni.
Online megrendelés: bit.ly/40a1p9B

#csakazemberolvas #időmérték #magvetőnapok
... BővebbenKevesebbet

202 érdeklődik  ·  26 ott lesz
Könyvbemutató: Kapunyitási pánik

Könyvbemutató: Kapunyitási pánik

ápr 5, 6:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

KÖNYVBEMUTATÓ

IDŐPONT: 2023. április 05., szerda, 18 óra
A szerzőkkel Fiala Borcsa beszélget

A könyv megrendelhető itt: bit.ly/3KLlPBC

Te is arra számítottál, hogy fiatal felnőtt éveid jelentik majd életed egyik legjobb időszakát? Hiszen a tanulásnak vége, a világ tele van lehetőségekkel, az ember kicsattan az energiától, és elindul céljai felé - mi baj lehet? Ehhez képest te is úgy vagy vele, hogy szinte csak a nehézségeket látod? A lehetőségek tárháza közelről inkább káosznak tűnik, az energia talán mégsem olyan sok, a megfelelési kényszer pedig megbénít, és úgy tűnik, másoknak minden sikerül... Sok fiatal felnőtt érez így, miközben szorong attól, hogy miből fogja kifizetni az albérletét, hogy mi az a munka, amiben kiteljesedhet, és hogy vajon megtalálja-e valaha élete párját.
Ha ismerős a helyzet, és te is a többséghez tartozol, amelyik a kapunyitási pániktól szenved, akkor ez a könyv neked szól. Segítségével fel tudod tenni és meg tudod válaszolni azokat a kérdéseket, amelyek fejlesztik az önismeretedet, és segítenek felkészülni az életkezdés kihívásaira. A megfelelő önismeret ugyanis elengedhetetlen, csak annak birtokában leszünk képesek reflektálni a belső folyamatainkra és a külső történésekre egyaránt. A könyvben hat különböző életterület szerint vannak csoportosítva a feladatok - én, karrier, pénz, baráti kapcsolatok, párkapcsolat, család -, amelyeknek természetesen nincs megoldókulcsa, hiszen a választ mindenkinek saját magában kell megtalálnia.
A fiatal szerzőpáros, KOCZOR NÓRA tanácsadó szakpszichológus és MIHÁLYI FRUZSINA középiskolai tanár maga is megtapasztalta a kapunyitási pánikot, ma pedig munkájukban a jelenség különböző oldalaira összpontosítanak. Az önismereti munkafüzetet szakmai és saját tapasztalataik alapján dolgozták ki, és az a céljuk vele, hogy a jelen és a jövő fiataljai a lehető legkönnyebben birkózzanak meg a felnőttkor kihívásaival.
... BővebbenKevesebbet

86 érdeklődik  ·  16 ott lesz
IV. Kortárs Kínai Könyvklub - ZHANG WEI: Hétféle gomba

IV. Kortárs Kínai Könyvklub - ZHANG WEI: Hétféle gomba

márc 30, 6:00du. - márc 30, 7:30du.

Magvető Café

IV. KORTÁRS KÍNAI KÖNYVKLUB

ZHANG WEI: Hétféle gomba
张炜《蘑菇七种》

Meghívott vendégek:
>FŐDI ATTILA mikológus, sinológus
>ZSIFKOVITS ZOLTÁN sinológushallgató, az Eötvös József Collegium Orientalisztika Műhelyének tagja

A könyvklub háziasszonya:
>ZOMBORY KLÁRA sinológus, műfordító

Dátum: 2023. március 30. (csütörtök) 18 óra
Helyszín: MAGVETŐ Café (Budapest, VII. kerület, Dohány u. 13.)

A rendezvényen való részvétel díjtalan és nincs regisztrációhoz kötve, de ha részvételi szándékát írásban is megerősíti a kinaiirodalom@gmail.com e-mail címen, megnyerheti a 20 db könyvklub logóval ellátott piros vászontáska vagy könyvajándék egyikét.

A könyvklubon való részvételével egyben hozzájárul, hogy a rendezvényről készülő hang-, kép- és videófelvételeken szerepeljen.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Társszervező:
Budapesti Kínai Kulturális Központ

Támogató:
Kínai Írószövetség

***

ZHANG WEI / CSANG VEJ / 张炜 a Kortárs Kínai Írók adatbázisban: www.kinaiirodalom.hu/zhangwei/

A könyv ismertetője a Geopen Könyvkiadó honlapján: www.geopen.hu/termekek/hetfele-gomba
... BővebbenKevesebbet

118 érdeklődik  ·  21 ott lesz
150 éves közös történelem

150 éves közös történelem

márc 29, 5:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

1873. november 17-én jött létre a mai Budapest, és városegyesítéskor jött létre a főváros VII. kerülete is. Erzsébetváros a „Zsidó Budapest 150 éve” című programsorozattal ünnepli a főváros alapításának 150. évfordulóját. A Mindenki Erzsébetvárosa következő rendezvényén Niedermüller Péter a „Zsidó Budapest 150 éve” programsorozatról, valamint a kerület és a zsidóság közös történelméről, hagyományairól, kultúrájáról és jövőjéről beszélget majd meghívott vendégeivel.

Az esemény
📅 időpontja: 2023. március 29., szerda, 17:00;
📍 helyszíne: Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.

A kerekasztal-beszélgetés meghívottjai:
• Gerendás Péter, zeneszerző
• Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke
• Kenesei Marcell, a Bálint Ház igazgatója
• Ligeti András, a Zsidó Világkongresszus közösségi ügyekért felelős igazgatója, valamint a budapesti iroda ügyvezetője
• Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója

Kérjük, hogy részvételi szándékukat jelezzék a Facebook-eseményben!

==================================

🟡 Erzsébetváros mindenkié: kortól, nemtől, vallástól és politikai hovatartozástól függetlenül. Sok közös témánk van, amelyekről érdemes beszélgetni a kerület mindennapjaival kapcsolatban: szociálpolitika, klímavédelem, lakhatás, közlekedés, oktatás vagy olyan látszólag könnyedebb témák, mint irodalom, zene, színház és sport. A Mindenki Erzsébetvárosa azért jött létre, hogy rendszeres párbeszéd alakuljon ki, hogy legyen alkalom találkozni, beszélgetni és gondolkozni a minket körülvevő világról. 🔵
... BővebbenKevesebbet

95 érdeklődik  ·  35 ott lesz
FREUD CAFE: Kapcsolódás önmagunkhoz és másokhoz

FREUD CAFE: Kapcsolódás önmagunkhoz és másokhoz

márc 25, 7:00du. - márc 25, 8:30du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

FREUD CAFE: Kapcsolódás önmagunkhoz és másokhoz

élő, személyes részvételű esemény (*online is követhető)

Előadó: Simon Judit, klinikai szakpszichológus, pszichoanalitikus, kiképző mozgás- és táncpszichoterapeuta

A Magyar Pszichoanalitikus Egyesület által szervezett következő Freud Café fókuszában az önmagunkkal és másokkal való kapcsolat témája áll.

Egymás megértésének jelentős része nem verbális, hanem testi, mozgásos szinten történik. Önmagunk megélésének legelemibb szintje a saját testünkhöz való kapcsolódás. Mit is jelent ez? Mitől lehet nehéz? Milyen kulturális és saját élettörténetünkben rejlő okok állnak a nehézségek háttérben?
A testünkkel való kapcsolat korántsem olyan egyszerű, mint hinni szeretnénk, azt könnyen redukáljuk pusztán testünk fizikai szintű szabályozására. Ahhoz, hogy tisztán felismerjük saját igényeinket, és ezeket a másokhoz való kapcsolódás során se tévesszük szem elől, elengedhetetlen önmagunk testi szinten való észlelése.
A szakember a pszichodinamikus mozgás és táncterápiában (PMT) használt gyakorlatok segítségével szeretné illusztrálni a mondanivalóját. A PMT egy olyan kortárs pszichoanalitikus elméleteken alapuló terápiás módszer, ahol a különböző gyakorlatok nagyon hasonlítanak azokra a helyzetekre, amelyekben az eredeti ˗ a gondozóval testi és lelki szinten formálódott ˗ kapcsolati mintázatok beíródnak. Ezek a korai mintázatok a memóriának egy szavak által el nem érhető tartományába tartoznak, de a PMT során nagyon direkt módon jelennek meg az itt-és-mostban, így könnyebben tanulmányozhatók, megérthetők és átdolgozhatók. Mindezek a terápiás folyamatok összességében végül a meglévő kapcsolati mintázatok megváltozásához vezethetnek. Az előadó a rendelkezésre álló másfél órában ezeket a gondolatait fejti ki, a program utolsó harmadában a közönséggel együtt gondolkodva.

*Az online-jegyet váltó nézőink számára a csatlakozáshoz szükséges link és jelszó az előadás napján kerül kiküldésre a vásárláskor megadott email-címre.
... BővebbenKevesebbet

243 érdeklődik  ·  30 ott lesz
Békés Pál-díj átadója

Békés Pál-díj átadója

márc 24, 6:00du. - márc 24, 8:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

Három év után ismét Békés Pál-díj átadó!
A díjazottak személye még titok.
A laudációkat és szép zenéket követően baráti beszélgetés egy kis bor és pogácsa mellett, gyertek, jó lesz újra együtt!
A szervezők és a kurátorok szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt, követőt, barátot!
... BővebbenKevesebbet

68 érdeklődik  ·  27 ott lesz
Elzárt csapok, feneketlen kutak - Magyarország és az európai uniós források

Elzárt csapok, feneketlen kutak - Magyarország és az európai uniós források

márc 22, 10:00de.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

Magyarország közel 20 éves európai uniós tagsága során közel 26.650 milliárd forintnyi támogatás érkezett hazánkba. A Republikon Intézet márciusi konferenciáján az uniós támogatások gazdasági, társadalmi, politikai hatásaival kívánunk foglalkozni. Miközben az EU többek között aktívan támogatja a hazai alulról építkező civil kezdeményezéseket, az eu-s források révén képes az Orbán-rezsim finanszírozni gazdasági hátországát. Áldás vagy átok Magyarországnak a strukturális, kohéziós alapok, agrártámogatások?


Tervezett program:

10:00 – Megnyitó
• Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke

10:15 – A magyar-EU kapcsolatok jelene és jövője
• Andor László, a közgazdaság-tudomány kandidátusa, a FEPS főtitkára, az Európai Bizottság korábbi szociális biztosa
• Balázs Péter, a CEU professor emeritusa, korábbi külügyminiszter és uniós biztos

11:45 – Szünet

12:00 – Az elmúlt 20 év mérlege
• Bokros Lajos, a CEU és Babes-Bolyai Egyetem egyetemi tanára, korábbi pénzügyminiszter és EP képviselő
• Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója
• Tüttő Kata, Budapest főpolgármester-helyettese
• Váradi Balázs, a Budapest Intézet vezető kutatója

Az esemény nyilvános és magyar nyelven zajlik.
Regisztráció az eseményre: forms.office.com/e/MYkcrBrV9T

A beszélgetést közvetítjük a Republikon Intézet és esemény Facebook-oldalán is.
Kérdésekre, hozzászólásokra mind a helyszínen, mind a Facebookon lesz lehetőség!

A Republikon működését 2018-23 között az Európai Unió „Europe for Citizens" programja támogatja.
... BővebbenKevesebbet

75 érdeklődik  ·  24 ott lesz
Boggie: Költőim // Vendég: Ferencz Mónika

Boggie: Költőim // Vendég: Ferencz Mónika

márc 21, 7:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

Boggie zenés-irodalmi est sorozata, a "KÖLTŐIM" a sikeres 2018-2020-as évadok után, idén újra indul!

Boggie a sorozatban vendégül látja a magyar író-költő világ színe javát, a fiatal feltörekvő nemzedéktől a befutott sztár írókig. Az est azon túl, hogy egy teljes értékű Boggie koncert, betekintést nyújt az adott költő világába egy bensőséges pódium beszélgetésen keresztül. A szobakoncert fénypontja egy meglepetés versfeldolgozás Boggie zenei tolmácsolásában.

A sorozat idei második vendége Ferencz Mónika lesz, akinek verses kötetei lesznek Boggie zenei célkeresztjében.
Az est során kivesézik a zenész-költő lét mibenlétét, az az alkotás fájdalmát és örömét, az új kötetekhez, lemezekhez vezető utakat, és ki tudja még mit.
Jegyek korlátozott számban kaphatók!
... BővebbenKevesebbet

44 érdeklődik  ·  9 ott lesz
Зустріч ЧитаЄмо українською

Зустріч ЧитаЄмо українською

márc 19, 5:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

"Краса - і тільки, трішечки краси, душі нічого більше не потрібно".
Тож в час , коли "Весна підніме келихи тюльпанів...".
Коли так сильно "Хочеться чуда і трішечки вина..." - запрошуємо на Зустріч клубу ЧитаЄмо українською. Проведемо недільний вечір в затишній кав'ярні у колі друзів, справжніх поціновувачів української літератури. Поспілкуємось про творчість нашої геніальної Ліни Костенко в День її народження!
Та разом, в атмосфері гармонії творчості і легкості- зробимо цей недільний вечір неповторним та вишуканим !
Тож "Нехай підождуть невідкладні справи...".
До зустрічі 19-ого березня 2023 о 17.00 за адресою Magvető Café, Dohány u.13, Budapest,1074
... BővebbenKevesebbet

79 érdeklődik  ·  37 ott lesz
Zelenák Dániel&Báder Miklós Duó

Zelenák Dániel&Báder Miklós Duó

márc 18, 7:00du. - márc 18, 8:30du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

Zelenák Dániel jazzgitáros már másodszor lép fel a Magvetőben, ezúttal Báder Miklós jazz-zongorista társaságában. Báder Miklós a Zelenák Dániel Trió és Quartet tagja, a két művész gyakori vendége a pozsonyi Meteorit Theatre-nek. Ezen az estén a jazz hagyományaihoz nyúlnak vissza. A belépés ingyenes, adomány alapú.... BővebbenKevesebbet

25 érdeklődik  ·  9 ott lesz
Fordítsunk! Bemutatkozik a Balassi Műfordítóképzés

Fordítsunk! Bemutatkozik a Balassi Műfordítóképzés

márc 16, 6:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

A „balassisok” tizennyolcadik évfolyamával találkozhat a közönség a MEGY népszerű Fordítsunk! sorozatában. A Balassi Műfordítóképzés a legfontosabb intézmény, ha a magyar irodalom külföldi fordítóinak utánpótlásáról van szó.
A képzésről, a magyar nyelvhez, kultúrához és irodalomhoz fűződő kapcsolatukról, a fordítás nehézségeiről és szépségeiről beszélnek a hallgatók:
Małgorzata Fedorowicz (lengyel), Toldi Eszter (német), Marian van der Pluijm (holland) és Tatjana Overchuk (orosz),
valamint az idei évfolyam többi hallgatója.
Moderátor: Nádori Lídia
Szerkesztő: Rácz Péter, a Balassi Műfordítóképzés szakmai koordinátora
Sorozatszerkesztő: Tax Ágnes
A belépés ingyenes.
A Magyar Műfordítók Egyesületének rendezvénye.
A rendezvény a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.
#konyvfovaros2023 #könyvfőváros2023 #budapestkonyvfovaros2023 #budapestkönyvfőváros2023 #könyvfőváros #budapestolvas
Társszervező:
Magvető Café
Budapest Könyvfőváros: www.facebook.com/budapestkonyvfovaros2023
... BővebbenKevesebbet

74 érdeklődik  ·  12 ott lesz
További események