Közelgő programok

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Nőni a teher alatt – Önkormányzati jó gyakorlatok

Nőni a teher alatt – Önkormányzati jó gyakorlatok

ápr 23, 10:00de.

Magvető Café

↗️ Az elmúlt öt év biztosan nem az önkormányzatok leggondtalanabb időszakaként vonul be Budapest történelmébe: 2019 óta a COVID járvány, a gazdasági válság, illetve az önkormányzatok jogköreinek szűkítése egyaránt súlyos terhet róttak a fővárosra és a kerületekre. A teher alatt azonban, mint tudjuk, nőni is lehet: helyi döntéshozók számos esetben bizonyították, hogy kellő kreativitással és elszántsággal a kihívások ellenére is lehetséges fejlődni, fejleszteni, egyről a kettőre jutni. A 2024-es önkormányzati választások közeledtével a Republikon Intézet konferenciáján budapesti polgármesterekkel és az önkormányzatiság szakértőivel beszélgetünk arról, melyek azok a szakpolitikai jó gyakorlatok, amelyeknek köszönhetően az elmúlt évek többről szólhattak a puszta túlélésnél, és amelyek a jövőben is hozzájárulhatnak a főváros és kerületeinek sikeres működéséhez.

📅 Az esemény időpontja és helyszíne:

• 2024. április 23., kedd 10 óra;
• Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.

🕙 A tervezett program:

10:00 – Megnyitó

• Horn Gábor, kuratóriumi elnök, Republikon Alapítvány

10:15 – Bevezető előadás

• Schlanger Márton, a Republikon Intézet kutatója

10:30 – Polgármesteri panelbeszélgetés

• Horváth Csaba, Zugló polgármestere
• Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere
• Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere
• V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere

12:00 – Szünet

12:15 – Szakértői panelbeszélgetés

• Gegesy Ferenc, Ferencváros volt polgármestere
• Király Dávid, a Republikon Intézet Budapest Műhelyének vezetője
• Lamperth Mónika, korábbi belügyminiszter
• Reszkető Petra, a Budapest Intézet ügyvezető partnere, kutató

A kerekasztal-beszélgetéseket Ranschburg Zoltán, a Republikon Intézet vezető elemzője moderálja.

📝 Kérjük, részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlapon: forms.office.com/e/ujwdxCjGnx

===========================

A Republikon működését a Európai Unió „Europe for Citizens" programja támogatja.
... BővebbenKevesebbet

84 érdeklődik  ·  16 ott lesz
WIEN - BUDAPEST TRANSIT: HARAG ANITA & FÓNYAD GÁBOR

WIEN - BUDAPEST TRANSIT: HARAG ANITA & FÓNYAD GÁBOR

ápr 23, 6:00du.

Magvető Café

Az Osztrák Kulturális Fórum és a Literaturhaus Wien közös sorozatának célja, hogy osztrák és magyar szerzőket kapcsoljon össze. Ez alkalommal Harag Anitát és Fónyad Gábort mutatjuk be. A szerzőkkel Lesi Zoltán beszélget.


HARAG ANITA: ÉVSZAKHOZ KÉPEST HŰVÖSEBB

Harag Anita történetei ismerős helyzeteket mutatnak meg váratlan szempontokból. Valaki nyelvismeret nélkül próbál helytállni egy multicégnél, valaki a halott apja után próbál rendet rakni annak házában, valaki a demens nagyanyjával próbál szót érteni. A rokonok érthetetlenek, a kapcsolatok keserédesek. Harag Anita 1988-ban született Budapesten. 2018-ban Petri György-díjat kapott. Ez az első kötete.


FÓNYAD GÁBOR: AMIKOR JÉZUS A HORTOBÁGYON JÁRT

Fónyad Gábor antihőse nem igazán vallásos ember, nem tartozik a világjobbítók közé, és főleg nem mondható szentnek! Mégis őt szemeli ki magának egy magyarországi szekta, amely szenzációs felfedezésnek szánja, hogy megtalálta a közénk visszatért Messiást.


A rendezvény nyelve magyar és német, szinkrontolmácsolást biztosítunk.


Logó: WIEN-BUDAPEST TRANSIT

...........................................................................................................................................

Das Ziel der der gemeinsamen Reihe des Österreichischen Kulturforums und des Literaturhauses Wien ist, österreichische und ungarische Autor:innen in einen Dialog zu bringen. Dieses Mal werden Anita Harag und Gábor Fónyad miteinander sprechen. Zoltán Lesi wird die Veranstaltung moderieren.


ANITA HARAG: ES IST KÜHL FÜR DIESE JAHRESZEIT


Eine junge Frau fühlt sich unter den Kollegen fremd, weil sie die Sprache nicht spricht und ihren Unterhaltungen nicht folgen kann. Eine Tochter räumt zusammen mit ihrem Mann, mit dem sie ihre Sorgen über das familiäre Erbe nicht teilen kann, das Haus ihres Vaters aus, der ein Trinker war. Ein schüchternes Mädchen lernt einen draufgängerischen Jungen kennen und beginnt nach einer Weile, sich mit seinen Augen zu sehen. Anita Harags Figuren erleben scheinbar nichts Besonderes, sie wachen auf, gehen zur Arbeit, besuchen Verwandte. Doch hinter diesen einfachen Geschehnissen verbergen sich Beziehungen voller Schmerz, Verlust und Sehnsucht. Die Erzählerinnen, junge Frauen im heutigen Ungarn, leiden unter Ängsten, die von den bösen Erinnerungen ihrer Eltern und Großeltern herrühren, aber auch ihre eigene ungewisse Zukunft betreffen.

Die ungarische Kritik feierte Anita Harags Debüt »Es ist zu kühl für diese Jahreszeit« und staunte, wie sie das scheinbar Unbedeutende mit dem Bedeutsamen in der Schwebe hält und im Kleinen und Banalen das Tragische und Ungeheuerliche entdeckt.


GÁBOR FÓNYAD: ALS JESUS IN DIE PUSZTA KAM


Ein lustiger, skurriler und zugleich beunruhigender Roman über Verschwörungsglaube, Macht, Nationalismus und Religion, bei dem einem manchmal das Lachen im Halse stecken bleibt. Es ist kein Zufall, dass Gábor Fónyad diesen Roman in Ungarn verortet. Und doch, so betont der Autor, könnte er überall spielen. Die Realität hat es immer wieder geschafft, ihn einzuholen.


„Gábor Fónyad legt eines der originellsten Bücher vor, ein Text voller Witz, in dem viel politische Brisanz steckt.“ ORF, Katja Gasser


Deutsch und Ungarisch mit Simultanübersetzung.


Logo: WIEN-BUDAPEST TRANSIT
... BővebbenKevesebbet

17 érdeklődik  ·  9 ott lesz
Bolgár Dániel: Miért éppen a zsidók? Könyvbemutató

Bolgár Dániel: Miért éppen a zsidók? Könyvbemutató

ápr 25, 6:00du.

Magvető Café

A kötetet bemutatja:

Balázs Gábor
egyetemi docens, megbízott rektor, Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem

Farkas Attila Márton
egyiptológus, kulturális antropológus, vallástörténész, esszéista

Bolgár Dániel
a kötet szerzője, egyetemi adjunktus, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar

Az est moderátora:

Pető Péter
újságíró, a 24.hu főszerkesztője

Bolgár Dániel történész "Miért éppen a zsidók? - A zsidó siker és kudarc feltalálása Magyarországon" című művében amellett érvel nagy anyagot feldolgozva, egyszerű szavakkal és merész humorral, hogy mindenki azt kapta, amit nem érdemelt.

A teljesítmények elbírálását ugyanis elfogulttá tette az az ősrégi fantázia, hogy a zsidók esze éles, ám testük csúnya, karjuk gyenge, jellemük megbízhatatlan, és épp ennek az ellenkezője a keresztényeké, ami miatt a szellemi versengésekben felül-, a testiekben alulértékelték a zsidókat. A valóságos zsidó, e mindannyiunkhoz igen hasonló, meglehetősen szürke alak életét eluralta a képzeletbeli zsidó vérbő figurája. Az egyenlőtlenségek hátterében az erősebb fél önmegvetése, a gyengébb fél felsőbbrendű képességeibe vetett rögeszmés hite állt. A kötet 20%-os kedvezménnyel a helyszínen megvásárolható.
... BővebbenKevesebbet

238 érdeklődik  ·  36 ott lesz
Ancsel Éva: Bekezdések életemről / Könyvbemutató

Ancsel Éva: Bekezdések életemről / Könyvbemutató

máj 14, 5:00du.

Magvető Café

A Tények és Tanúk sorozat új kötetéről Gimes Katalinnal és Kardos Andrással Szegő János beszélget.

Ancsel Éva, a neves filozófus, legendás tanáregyéniség 1989–1990-ben magnóra mondta az életét lányának, Gimes Katalinnak. A beszélgetések rendszertelenül folytak, s céljukról – mintegy tabuként – anya és lánya sosem beszélt. A vállalkozás végül töredékben maradt, de Ancsel Éva életének első, csaknem harminc évét – az 1950-es évek közepéig – többé-kevésbé részletesen feltárja. Emellett fennmaradt egy magnóra mondott vallomása a férjéről, Gimes Imre újságíróról. Ezek a szövegek indították arra Gimes Katalint, hogy könyvet állítson össze az édesanyjáról. Először olvasható itt Solymosi Zsuzsa szociológus mélyinterjúja, amely egy elsőgenerációs értelmiségieket kutató vizsgálat keretében készült 1979-ben. A továbbiakban néhány rádióműsor szövege és a korabeli sajtóban megjelent tematikus beszélgetések kaptak helyet: Ancsel Éva ezekben irodalomról, zenéről, pszichológiáról, oktatásról, a média szerepéről beszél. Szuggesztív előadói stílusa, árnyalt, plasztikus, nemegyszer önironikus fogalmazásmódja e beszélgetéseket – filozófiai műveihez és nevezetes „bekezdéseihez” hasonlóan – rendkívül élvezetes olvasmánnyá teszi. A lapokon felbukkannak a korszak ismert gondolkodói, az egyetemi élet és a politika szereplői, s reflektorfény vetül a hosszú XX. század rettenetes sötét és szürke korszakaira.

Ancsel Éva Bekezdések életemről című könyve online is megrendelhető: tinyurl.com/nhy3m4n9

#tényektanúk #csakazemberolvas
... BővebbenKevesebbet

181 érdeklődik  ·  22 ott lesz
További események

Korábbi programok

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Magvető Napok / Erdős Virág: Eltérő tartalom / Könyvbemutató

Magvető Napok / Erdős Virág: Eltérő tartalom / Könyvbemutató

ápr 11, 5:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

Erdős Virággal Turi Tímea beszélget az új, Eltérő tartalom című kötetről.

Háborúban hallgatnak a múzsák? Erdős Virág verseiben nem hallgatnak, hanem ordítanak. Ebben a költészetben nem válik szét a közélet és a magánélet, és a megfogalmazás sem lehet győztes a valóság felett, csak közösen bukhatnak el. Az Eltérő tartalom versei szinte a lehetetlent valósítják meg: közvetlen valóságunk helyeiről és idejeiről szólnak felismerhetően, mégsem publicisztikus módon, hanem szikáran és nagy erővel.

#magvetőnapok #csakazemberolvas
... BővebbenKevesebbet

210 érdeklődik  ·  25 ott lesz
Magvető Napok / Rékai Anett: Menetiránynak háttal / Könyvbemutató

Magvető Napok / Rékai Anett: Menetiránynak háttal / Könyvbemutató

ápr 10, 5:00du.

Magvető Café

A Petri-díjas Rékai Anettal Szegő János beszélget a kötetről, amelyből Bánfalvi Eszter olvas fel részleteket.

„Egész úton azt nézed, / mi mindent hagytál magad mögött” – szólítja meg az Utószezon című vers beszélője Rékai Anett első kötetének olvasóját is. Mintha az elszakadás és a felszabadulás állomásait járhatnánk végig: a kamaszkor lezárását, az önálló élet indulásának fázisait, az újabb illeszkedési kényszerek nehéz és nonszensz szabályait, egy párkapcsolat függő játszmáit és az irodalmi nyilvánosság társas játékait. Rékai Anett a visszájáról látja a dolgokat, a vonat ablakában pedig ott van a tükör lehetősége is. Így lesz egyfajta utazás az egész könyv, váratlan váltókkal, feltételes megállókkal és szabad jelzésekkel.

#magvetőnapok #csakazemberolvas
... BővebbenKevesebbet

113 érdeklődik  ·  18 ott lesz
Magvető Napok / Magyary Ágnes: Az örök székely / Könyvbemutató

Magvető Napok / Magyary Ágnes: Az örök székely / Könyvbemutató

ápr 9, 5:00du.

Magvető Café

Magyary Ágnessel Szegő János beszélget Az örök székely című könyvről. A regényből Pelsőczy Réka olvas fel részleteket.

Magyary Ágnes fantasztikus fordulatokban gazdag regényében egy székelyföldi faluban furcsa biciklis idegenre figyelnek fel a helyiek, aki cilinderben, napszemüvegben, biciklisnadrágban és frakkban ül a drótszamáron, azonban a frakk alatt nem visel semmit. És ha ez nem lenne elég, még megáll az idő is, amely az 1700-as évek óta amúgy is csak araszolgatott errefelé. A falusiak megrémülnek, azt hiszik, az ördöggel van megint dolguk, aki már korábban is járt ezen a vidéken. Magyary Ágnes karneváli regényében helyben és időben vagyunk, pontosabban szabadon utazunk korok, tájak és figurák között a történelmi Magyarország kulisszái és legendáriumai között. Az egyik pillanatban még a 18. században járunk, aztán 1849 után, majd pedig Ady Endre korában. A szerző a történelem állandóságaival és variációival ugyanúgy játszik, mint az olvasó kíváncsiságával és fantáziájával; vagy éppen az archaikussal és a posztmodernnel. Az irodalmi utaláshálókban is gazdag szöveg mögül pedig kirajzolódik Közép-Európa jellegzetes, groteszk, mágikusan realista életvilága, sorsközössége. Mintha Gabriel García Márquez és Esterházy Péter írásművészete találkozna valahol Csíkban.

#magvetőnapok #csakazemberolvas
... BővebbenKevesebbet

72 érdeklődik  ·  11 ott lesz
Project333: Dont give it up - earplug for mum

Project333: Dont give it up - earplug for mum

márc 30, 7:00du.

Magvető Café

Mákó Rozi - zongora, szintetizátorok; Roskó Gábor - szaxofon; Héjja János - gitár; Tarnay Timon - trombita, ütőhangszerek; Szomora Gábor - dob; Tarnay Károly - basszusgitár

artist.link/project333

A project 333 zenekar improvizált kamarazenét játszik.
Ami inspirál, az a szabadság, a koncentrált figyelem, a csend. Nincs stílus,csak hangok, nincsenek klisék, csak jelenlét. A hangszerek a szabad improvizációs műfajok felől érkeznek, a zene inkább a kortárs kamarazene felé tart.
... BővebbenKevesebbet

39 érdeklődik  ·  12 ott lesz
Kampányolni jól!

Kampányolni jól!

márc 26, 10:00de.

Magvető Café

📣 Minden választás előtt elhangzik: az eddigi legdurvább kampányra kell készülnünk. Az elmúlt évtizedekben azonban sok minden változott: a pártokat és jelöltjeiket népszerűsítő választási hirdetések egyre gyakrabban fordulnak lejáratásba és karaktergyilkosságba. A hivatalos kampányidőszakok ráadásul mára inkább csak névleg léteznek, hiszen a valódi kampányidőszakok választástól választásig tartanak. A kampányokról, a fogalom változásáról, a jó kampányok lehetőségeiről és mibenlétéről beszélgetnek szakértő vendégeink a Republikon Intézet Friedrich Naumann Alapítvány által támogatott konferenciáján.

📅 Az esemény időpontja és helyszíne:

• 2024. március 26. kedd, 10 óra
• Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.

🕒 A tervezett program:

10:00 – Megnyitó

• Horn Gábor, kuratóriumi elnök, Republikon Alapítvány

10:30 – Politikusi panelbeszélgetés

Felkért vendégek:

• Arató Gergely, Demokratikus Koalíció
• Barabás Richárd, Párbeszéd
• Bedő Dávid, Momentum
• Gyöngyösi Márton, Jobbik
• Kanász-Nagy Máté, LMP
• Kovács Gergely, Magyar Kétfarkú Kutya Párt
• Molnár Zsolt, MSZP

A beszélgetést Ranschburg Zoltán, a Republikon Intézet vezető elemzője moderálja.

12:00 – Szünet

12:10 – Szakértői panelbeszélgetés

Felkért vendégek:

• Czuk Dorottya, a Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal sajtófőnöke
• Erdélyi Zsolt, reklámszakember
• Nyáry Krisztián, kommunikációs szakember, irodalomtörténész
• Tóth Enikő, az aHang kampányigazgatója

A beszélgetést Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke moderálja.

📝 Kérjük, részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlapon: forms.office.com/e/UkjcjeamGj

***

A Republikon működését a Európai Unió „Europe for Citizens" programja támogatja.
... BővebbenKevesebbet

112 érdeklődik  ·  27 ott lesz
Gondoskodó Erzsébetváros

Gondoskodó Erzsébetváros

márc 21, 5:00du.

Magvető Café

🤝 Miközben a kormány sorra veszi el az önkormányzatok hatásköreit, a feladatokat korántsem látja el megfelelően. A kormány épp a járvány, a lakhatási és a megélhetési válság idején hagyta cserben a segítségre szorulókat. Éppen ezért az önkormányzatoknak újra és újra be kell avatkoznia, hogy segítséget nyújtson a polgárainak. Mi a dolga az államnak, az önkormányzatoknak vagy éppen a civileknek? Mit tehetnek az önkormányzatok? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat a Mindenki Erzsébetvárosa márciusi eseményén.

📅 Az esemény időpontja és helyszíne:

• 2024. március 21., csütörtök 17 óra
• Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.

👥 Meghívott vendégek:

• Bősz Anett, humán területekért felelős főpolgármester-helyettes
• Farkas Tünde, a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ igazgatója
• Herczog László, közgazdász, korábbi szociális és munkaügyi miniszter
• Radnóti Zoltán, a Rumbach Tanház társalapítója és vallási vezetője

🗣️ A kerekasztal-beszélgetést Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere vezeti.

✍️ Kérjük, regisztráljon az eseményre az alábbi űrlapon!
forms.office.com/e/rsg9zqKwcN
... BővebbenKevesebbet

51 érdeklődik  ·  15 ott lesz
Szűcs Teri: Visszatért hozzám az emlékezet. Demencia és Óperencia / Könyvbemutató

Szűcs Teri: Visszatért hozzám az emlékezet. Demencia és Óperencia / Könyvbemutató

márc 19, 5:00du.

Magvető Café

Szűcs Terivel Turi Tímea beszélget a Visszatért hozzám az emlékezet. Demencia és Óperencia című könyvről, amelyből Bánfalvi Eszter olvas fel részleteket.

Bárkit érinthet, mégis minden történet másmilyen: ez a könyv a demenciáról és az otthonápolás mindennapjairól, a felejtésről és az emlékezésről szól.
Szűcs Teri akkor kezdte írni feljegyzéseit, amikor az édesanyjánál demenciát diagnosztizáltak. A naplójegyzetek és esszék azonban soha nem csak magántermészetű vallomások, hanem egy közös emlékezet megteremtésére tett kísérletek is. Ez a könyv újraírja a demenciával élő ember emlékeit: a leningrádi fiatalkor, a zsidó, szovjet és magyar identitások határain kibomló élettörténet megejtő szépséggel rajzolódik ki, miközben a könyv érzékeny látlelet az otthonápolás jelenlegi nehézségeiről és lehetőségeiről, embert próbáló és felemelő napjairól, törékeny egyensúlyáról is.Szűcs Teri Visszatért hozzám az emlékezet. Demencia és Óperencia című könyve megrendelhető: tinyurl.com/5t5da7my
... BővebbenKevesebbet

202 érdeklődik  ·  47 ott lesz
FREUD CAFÉ: Kalóz vagy kalauz?

FREUD CAFÉ: Kalóz vagy kalauz?

márc 1, 6:00du. - márc 1, 7:30du.

FREUD CAFÉ: Kalóz vagy kalauz? – Az értő betegkísérés szerepe a pszichoszomatikus betegek háziorvosi gondozásában

Előadó: dr. Eörsi Dániel, háziorvos, pszichoanalitikusan orientált pszichoterapeuta

élő, személyes részvételű esemény, (online is követhető)
A Magyar Pszichoanalitikus Egyesület által szervezett következő Freud Café fókuszába kifejezetten a pszichoszomatikus tünetek, betegségek és a velük járó testi, lelki szenvedés kerül, amelynek fontos aspektusai az orvos-beteg kapcsolatban is megjelennek, gyakranelsőként ott bontakoznak ki.

Létünk bizonytalanságait, veszélyeit, a fontos kapcsolatainkban átélt csalódásokat vagy éppen intimitást, saját elménk kiszámíthatatlanságát sokszor nem tudjuk a maguk teljességében
átélni, elviselni. Emiatt gondolataink és érzelmeink, sőt, akár testi működésünk és testünk megélése is leegyszerűsödhet azért, hogy feldolgozható, átélhető legyen a valóságunk.

Ennek azonban az az ára, hogy nem tudjuk a maguk teljességében felfogni belső állapotainkat és a kívülről származó tapasztalatokat. Az egyik ilyen egyszerűsítő folyamat az úgynevezett hasítás lehet, mely során a világot két egymással ellentétes (az egyszerűség kedvéért: jó és rossz) pólus mentén értelmezzük és érezzük át. Testünk észlelésének pozitív vagy negatív volta könnyen lehet az egyik (tehát a jó vagy a rossz) szélsőség ebben a mechanizmusban.

A pszichoanalízis és a háziorvoslás párhuzamaira először Bálint Mihály magyar származású pszichoanalitikus mutatott rá az 1940-es években. Messzebbről ránézve mindkét esetben adott egy időhatár nélküli, többé-kevésbé rendszeres találkozásokon alapuló, „terápiás elemeket” is tartalmazó kapcsolat, amit a szereplők a saját személyiségükkel, szubjektivitásukkal alkotnak.

Emiatt a háziorvosi helyzetben is megfigyelhető számos, a pszichoanalitikus elméletekben leírt kapcsolati jelenség, (pl. áttétel, viszontáttétel) mégpedig függetlenül attól, hogy mindezzel tisztában vagyunk-e, minderre reflexiónk van-e, vagy sem.
Ennek folytán hasítással is találkozhatunk a háziorvosi rendelőben. Ellátóként belőlünk is válhat jó (pl. bölcs) vagy éppen rossz (pl. alkalmatlan) valaki – miközben természetesen a páciens is válhat csodálatossá vagy éppen elviselhetetlenné, és nagyon fontos, hogy mindezt gyakran közösen hozzuk létre, közös hasított valóságunk alakul ki. Különösen, ha páciensünknek orvosilag nem jól magyarázható testi tünetei, betegségei vannak, hiszen az
ebből adódó tehetetlenség a „rossz orvos” szerepébe sodorhat bennünket, miközben emellett világnézeti kérdésekben nagyszerűen megértjük egymást.

Előadásomban be kívánom mutatni, hogy a testi tünet vagy betegség hogyan válhat az elviselhetetlen feszültségek miatt a rosszat, a veszélyt tartalmazó hellyé, mely sokszor orvosi értelemben nem jól magyarázható testi szenvedéshez vezet. Rövid esetrészletek menténszeretném ábrázolni a házorvosi helyzetben rejlő lehetőségeket és csapdákat. Lehetőségünk van a saját magunk és páciensünk belső állapotát jobban megérteni, sőt, lehetőségünk van őt is támogatni, kalauzolni a jobb, egészlegesebb megértés és átélés felé.
Azonban csapda is rejlik ebben a helyzetben, hiszen a nem jó időben vagy pontatlanul érkező „pszichologizálás”
csak növelheti a beteg belső káoszát és az orvos szakmai bizonytalanságát, mely a hasítás erősödéséhez és végső soron a tünetek fokozódásához vezethet.

Mivel a háziorvos mélylélektani munkájának a standardjai nincsenek elég részletesen és pontosan kidolgozva, orvosként könnyen eltévedhetünk, tévúton találhatjuk magunkat és a páciensünket is. Éppen ezért kitérnék arra a nehéz kérdésre is, hogy milyen módon és feltételek mellett lenne biztosítható a háziorvosi alapellátásban dolgozó szakemberek (mély)lélektani irányú képzése, érzékenyítése.

Az online jegyet váltó nézőink számára a csatlakozáshoz szükséges link és jelszó az előadás
napján, röviddel a program kezdete előtt kerül kiküldésre a vásárláskor megadott email címre.
... BővebbenKevesebbet

187 érdeklődik  ·  42 ott lesz
VIII. Kortárs Kínai Könyvklub - LU MIN: Kézbesíthetetlen szerelem

VIII. Kortárs Kínai Könyvklub - LU MIN: Kézbesíthetetlen szerelem

febr 29, 6:00du.

Magvető Café

LU MIN 鲁敏
Kézbesíthetetlen szerelem 《此情无法投递》

A Lu Xun-díjas írónő lebilincselő és megrázó regénye a kínai reform és nyitás kezdeti évtizedeiről és áldozatairól, női sorsról és identitásról, valamint a 80-as évektől zajló társadalmi változásokról.

Meghívott vendégek:
· MÉSZÁROS SÁNDOR nyá. nagykövet
· YU-BARTA ERIKA sinológus, műfordító

A könyvklub háziasszonya:
· ZOMBORY KLÁRA sinológus, műfordító

Dátum: 2024. február 29. (csütörtök) 18 óra
Helyszín: MAGVETŐ Café (Budapest, VII. kerület, Dohány u. 13.)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

www.kinaiirodalom.hu

Főtámogató:
Kínai Írószövetség

Támogató:
Foreign Language & Teaching Research Press (FLTRP)

Társszervező:
Budapesti Kínai Kulturális Központ

***

A részvétel díjtalan és nincs regisztrációhoz kötve, de a kinaiirodalom@gmail.com e-mail címen regisztrálók között 5 db Lu Min: Kézbesíthetetlen szerelem (fordította: Yu-Barta Erika, Noran Libro, 2023) c. könyvet sorsolunk ki az FLTRP felajánlásából, valamint a sárkány évének örömére 5 db sárkányos könyvjelzőt.

***

A könyvklubon való részvételével egyben hozzájárul, hogy a rendezvényről készülő hang-, kép- és videófelvételeken szerepeljen.
... BővebbenKevesebbet

218 érdeklődik  ·  33 ott lesz
Nők a politikában, nők a közéletben

Nők a politikában, nők a közéletben

febr 29, 10:00de.

Magvető Café

👩‍💼 Mi a közös az amerikai alelnökben, a General Motors elnök-vezérigazgatójában vagy épp Párizs főpolgármesterében? Mindannyian sikeres nők, akik fontos pozíciókat töltenek be a saját területükön. A Republikon Intézet februárban kétpaneles konferenciát rendez „Nők a politikában, nők a közéletben” címmel.

💬 Konferenciánk első részében vezető magyar politikusnőkkel beszélgetünk, második részében pedig a női és férfi jogokkal és szerepekkel foglalkozó szakembereket látunk vendégül, valamint olyan sikeres, a közéletben aktív nőket, akik a saját területükön maradandót alkottak, munkásságuk során fontosnak tartották, hogy kiálljanak a nők jogaiért és segítenek rávilágítani arra, hogyan lehet nőként sikeressé válni akár ellenszélben is.

📅 Az esemény időpontja és helyszíne:

• 2024. február 29., csütörtök 10 óra
• Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.

🕙 A tervezett program:

10:00 – Megnyitó

• Horn Gábor, kuratóriumi elnök, Republikon Alapítvány

10:15 – Nyitó előadás

• Schlanger Márton, a Republikon Intézet kutatója

10:30 – Politikusi panelbeszélgetés

• Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere
• Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke
• Orosz Anna, a Momentum elnökségének tagja, országgyűlési képviselő
• Szabó Tímea, a Párbeszéd – A Zöldek Pártjának ügyvezető társelnöke

12:00 – Szünet

12:10 – Közéleti panelbeszélgetés

• Kovalcsik Ildikó, Lilu, műsorvezető
• Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke
• Pető Andrea, történész, egyetemi tanár
• Szemán Dénes, szakpszichológus, pszichoterapeuta

A panelbeszélgetéseket Benyó Rita újságíró moderálja.

📝 Kérjük, részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlapon: forms.office.com/e/SA82C7WexM

===========================

A Republikon működését a Európai Unió „Europe for Citizens" programja támogatja.
... BővebbenKevesebbet

177 érdeklődik  ·  20 ott lesz
Beginnings - Project333 koncert

Beginnings - Project333 koncert

febr 24, 7:00du.

Magvető Café

Roskó Gábor - szaxofon; Héjja János - gitár; Szomora Gábor - dob; Tarnay Károly - basszusgitár (Rozi és Timon sajnos nem tud jönni)

spotify: open.spotify.com/artist/78Sc0RmYONLNJW5y9URg4N...
tidal: tidal.com/browse/artist/45078232
deezer: www.deezer.com/us/artist/250552712
web: www.project333.hu
bandcamp: project333.bandcamp.com
soundcloud: soundcloud.com/project-333

A project 333 zenekar improvizált kamarazenét játszik.
Ami inspirál, az a szabadság, a koncentrált figyelem, a csend. Nincs stílus,csak hangok, nincsenek klisék, csak jelenlét. A hangszerek a szabad improvizációs műfajok felől érkeznek, a zene inkább a kortárs kamarazene felé tart.
... BővebbenKevesebbet

34 érdeklődik  ·  10 ott lesz
Könyvbemutatóval egybekötött dedikálás

Könyvbemutatóval egybekötött dedikálás

febr 22, 5:30du.

Magvető Café

Könyvbemutatóval egybekötött dedikálásra hívlak titeket, ahol végre személyesen is találkozhatunk, hogy beszélgessünk kicsit legújabb könyvemről, a Szólamok a szívkamrából című novelláskötetről. 😊 Az estet Köböl Anita vezeti majd, Hámori Gabriella olvas fel és Friderikusz Péter csellószóval emeli a beszélgetés hangulatát. A helyszínül szolgáló Magvető Caféban a kötetek megvásárolhatók és a bemutató után dedikálásra is lesz lehetőség.
Jelezzetek vissza bátran, ha találkozunk! 😊
Naptárba bevésni az időpontot, le ne maradjatok! 😉 Várok mindenkit szeretettel!
... BővebbenKevesebbet

21 érdeklődik  ·  21 ott lesz
„Az a szép zöld gyep” – Zöldfejlesztések Erzsébetvárosban

„Az a szép zöld gyep” – Zöldfejlesztések Erzsébetvárosban

febr 20, 5:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

🌳 Erzsébetváros Budapest egyik legsűrűbben lakott kerülete. Nem budai zöldövezet, hanem nyüzsgő, élettel teli belváros, de az itt élőknek is fontos az egészséges környezet, az élhető városi terek, a tiszta levegő vagy éppen a meglévő zöldfelületek védelme és fejlesztése. A Mindenki Erzsébetvárosa következő beszélgetésén, Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere beszélget a VII. kerületi zöldfejlesztések irányairól, az önkormányzat feladatairól és a civil szféra lehetőségeiről szakértő vendégeivel.

📅 Az esemény időpontja és helyszíne:

• 2024. február 20., kedd 17 óra
• Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.

🗣️ Meghívott vendégek:

• Bardóczi Sándor, a Főpolgármesteri Hivatal Tájépítészeti Osztályának vezetője, főtájépítésze
• Bojár Iván András, a 10 millió fa vezetője
• Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport éghajlatvédelmi és lakossági égetés projektvezetője
• Takács Dániel, Erzsébetváros főtájépítésze

✍️ Kérjük, regisztráljon az eseményre az alábbi űrlapon!
forms.office.com/e/MbgJPkRgSp
... BővebbenKevesebbet

97 érdeklődik  ·  20 ott lesz
KÖNYVBEMUTATÓ- Hulej Emese: Unoka a Gerbeaud- házból

KÖNYVBEMUTATÓ- Hulej Emese: Unoka a Gerbeaud- házból

febr 15, 6:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

KÖNYVBEMUTATÓ

IDŐPONT: 2024. február 15., csütörtök, 18 óra
Helyszín: Magvető Café
A szerzővel Mörk Leonóra beszélget.
A könyv megrendelhető itt: bit.ly/3QjmQTB

Elischer Edith, a legendás cukrász, Gerbeaud Emil unokája jólétben, nagypolgári környezetben, szerető nagycsaládban cseperedett, igazi úrilánynak nevelték. Ám amikor kellett, ez a kicsi és törékeny nő mégis fényesen helytállt: az embert próbáló időkben feltűrte a ruhaujját, és tüzet oltott Budapest ostromának zűrzavarában, segített a legismertebb magyar zsidó családnak a német megszállás után, nyilasokkal hadakozott, és később nem törték meg az ÁVH kihallgatói sem. Kevés híján hat évet töltött a kommunisták börtöneiben, rettenetes körülmények között, elképzelhetetlenül messze kerülve a Gerbeaud fényes termeitől.

A könyvhöz a szerző a Gerbeaud-leszármazottak családi archívumában és számos közgyűjteményben kutatott, többek között az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában, ahol periratok, kihallgatási jegyzőkönyvek és ügynöki jelentések is foglalkoznak Elischer Edithtel és tudós férjével.
Nem elégtétel és nem jóvátétel, de tény: Edith élete vége felé emberi helytállásáért átvehette a francia Becsületrendet. Az ő személyes története egyben család- és cukrászdatörténet is – édes és keserű, mint a huszadik század maga.

HULEJ EMESE újságíró. Huszonöt évig dolgozott a Nők Lapjánál, jelenleg a Magyar Krónika - kronika.hu – munkatársa. Szentendrén él, egy fia van. Első könyve, a Teleki Géza életét feldolgozó „Egy Teleki gróf Afrikában” című kötet 2014-ben jelent meg.
... BővebbenKevesebbet

136 érdeklődik  ·  29 ott lesz
Oravecz Imre: Alkonynapló / Könyvbemutató

Oravecz Imre: Alkonynapló / Könyvbemutató

febr 13, 5:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

Februárban jelenik meg Oravecz Imre Alkonynapló című könyve. A kötetről Szegő János beszélget a szerzővel, a könyvből Fodor Tamás olvas fel részleteket.

Oravecz Imre Alkonynaplója a létezés teljességének katalógusa, az időskor mindennapjainak megörökítése. Hangoltságában és kíméletlen őszinteségében Márai Sándor és Kertész Imre naplóit idézi. Nem feltétlenül az a fontos, hogy az adott napon milyen külső események történtek, a hangsúly a belső tükröződéseken van. Ahogy az Őszi kérdés című naplójegyzetben áll: „Elment a sárgarigó, a kakukk, a gólya, a fecske. Megvárod, míg visszajönnek?” Oravecz Imre most is mindent pontosan rögzít, a létezést elemeire bontja, ugyanakkor nem vész el a részletekben, a lényeges dolgokra összpontosít. Az elmúlásra és az életre, a személyét körülvevő világ állandóságaira és változásaira, a test és a tudat folyamatos párbeszédére. Az egymással szervesen összefüggő emlékekre és álmokra. Arra, ami vele együtt távozik, és azokra, akik utána is itt maradnak. A határban járunk: líra és epika peremén. Az Alkonynapló mintha az időskori remekmű, a Távozó fa továbbírása lenne más modalitásban.

Oravecz Imre Alkonynapló című könyve online is megrendelhető: tinyurl.com/cfe7dr8x

#csakazemberolvas
... BővebbenKevesebbet

118 érdeklődik  ·  25 ott lesz
Winnie and Willy - True Story - Project333 koncert

Winnie and Willy - True Story - Project333 koncert

jan 27, 7:00du.

Magvető Café

Mákó Rozi - zongora, szintetizátorok; Roskó Gábor - szaxofon; Héjja János - gitár; Tarnay Timon - trombita, ütőhangszerek; Szomora Gábor - dob; Tarnay Károly - basszusgitár

spotify: open.spotify.com/artist/78Sc0RmYONLNJW5y9URg4N?si=AdDzGm9XRG2ADk38XK1VAA
tidal: tidal.com/browse/artist/45078232
web: www.project333.hu
bandcamp: project333.bandcamp.com
soundcloud: soundcloud.com/project-333

A project 333 zenekar improvizált kamarazenét játszik.
Ami inspirál, az a szabadság, a koncentrált figyelem, a csend. Nincs stílus,csak hangok, nincsenek klisék, csak jelenlét. A hangszerek a szabad improvizációs műfajok felől érkeznek, a zene inkább a kortárs kamarazene felé tart.
... BővebbenKevesebbet

34 érdeklődik  ·  9 ott lesz
Európa közepén, Európa szélén

Európa közepén, Európa szélén

jan 19, 10:00de.

Magvető Café

🇪🇺 Öt hónappal a következő Európai Parlamenti választások előtt a Republikon Intézet januári konferenciáján két fő célt tűzünk magunk elé: számot vetni a 2019 óta elért eredményekkel, és felvázolni a 2024-től az Unióra váró legfőbb kihívásokat. Bár a hazai nyilvánosságban az önkormányzati választások témái gyakran nagyobb teret kapnak az európai ügyeknél, fontosnak tartjuk bemutatni, hogy hogyan jelenik meg az Európai Unió Magyarországon, és Magyarország az Európai Unióban.

💬 Az érintett témák között természetesen kiemelt helyen szerepelnek a Magyarországtól visszatartott EU-s források körüli fejlemények, de szeretnénk, ha a beszélgetés ennél tágabb áttekintést adna Magyarország EU-n belüli helyzetéről, és arról, mire számíthatunk itt, Magyarországon a júniusi választások eredményétől függően.

Az esemény időpontja és helyszíne:

📅 2024. január 19., péntek 10 óra
📍 Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.

A tervezett program:

🕒 10:00 – Köszöntő

• Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke

🕒 10:15 - Első panelbeszélgetés:

• Balázs Péter, a CEU professor emeritusa, korábbi külügyminiszter és uniós biztos
• Cseh Katalin, a Momentum EP képviselője
• Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP képviselője
• Szent-Iványi István, korábbi EP képviselő

🕒 11:45 – Szünet

🕒 12:00 – Második panelbeszélgetés:

• Herman János, korábbi közigazgatási államtitkár, korábbi NATO-nagykövet
• Kocsis Györgyi, újságíró, a Magyarországi Európa Társaság korábbi alelnöke
• Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője
• Szelényi Zsuzsanna, a CEU Demokrácia Intézetének programigazgatója

📝 Kérjük, részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlapon: forms.office.com/e/jG7CyxJ1X5

==================================

A Republikon működését a Európai Unió „Europe for Citizens" programja támogatja
... BővebbenKevesebbet

144 érdeklődik  ·  19 ott lesz
Zsömle odavan. Krasznahorkai László regényéből Máté Gábor olvas fel

Zsömle odavan. Krasznahorkai László regényéből Máté Gábor olvas fel

jan 9, 5:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

Krasznahorkai László Zsömle odavan című új regényéből Máté Gábor olvas fel.

Megannyi menekülő Krasznahorkai-hős után a szerző új regényének főszereplőjét, a 91 éves Kada Józsi bácsit, aki hiába tett meg sok mindent azért, hogy eltűnjön a világ szeme elől, egy meg nem nevezett magyarországi faluban mégis megtalálják követői. Kadának vérében van az inkognitó, családja már több évszázada tartja titokban eredetét, és egyelőre ő se szeretné nagydobra verni, hogy a nyugdíjas villanyszerelő IV. Béla és Dzsingisz kán leszármazottjaként Árpád-házi I. József néven tarthatna igényt a magyar trónra. De nem akar belekeveredni a politikába, úgy döntött, saját szavajárásával, hogy nem tesz többé a tűzre, ellenben tiszta vizet önt a pohárba. De mit szólnak ehhez lelkes tanítványai, akik között akad délibábos monarchista és paramilitáris terrorakciókra készülő alak is? Egyáltalán: elejét lehet-e venni a szükségszerű következményeknek? Krasznahorkai László groteszk és szatirikus új regényében – New York, Dalmácia és Türingia után – visszatér a karneváli Magyarországra. A pácban mindenki benne van: a víkendházi öreg király csakúgy, mint a felbukkanó vendégek, akik között találunk egy Krasznahorkai László névre hallgató vándorzenészt is. És vajon hol lehet mindeközben Józsi bácsi házőrző kutyája, Zsömle? Lehet, hogy homályba vész? Vagy velünk marad örökre?

#csakazemberolvas #krasznahorkai
... BővebbenKevesebbet

683 érdeklődik  ·  84 ott lesz
SERPAHÁZ NYÍLT NAP 2024.01.06.

SERPAHÁZ NYÍLT NAP 2024.01.06.

jan 6, 6:00du. - jan 6, 9:00du.

Magvető Café

Várunk szeretettel a Serpaház Nyílt Napra január 6-án szombaton 18:00-tól 21:00 óráig a Magvető Caféban a Dohány u. 13. szám alatt.

Azokat várjuk, akiknek a monitoron át történő kapcsolódáson túl fontos a személyes kapcsolódás. Akik érdeklődnek a sétáló coaching kipróbálása vagy a képzés iránt, de szeretnék előbb megnézni maguknak, hogy kik foglalkoznak ezzel, mit és hogyan tudnak megosztani róla. Ha érdekel a segítő kapcsolatnak ez a szokásostól eltérő, de rendkívül hatékony módja, tarts velünk szombat este. Ha hozol valakit, kérjük, ő is regisztráljon.

A részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

A résztvevők a belépéskor 120 ezer Ft értékű vouchert (ajándékutalványt) kapnak, amit a képzésre való jelentkezés esetén a tandíj fizetése során használhatnak fel.

JELENTKEZÉS ÉS TOVÁBBI RÉSZLETEK:
serpahaz.hu/vizkereszt/
... BővebbenKevesebbet

39 érdeklődik  ·  12 ott lesz
Jonas' tribute - one evening with the project333

Jonas' tribute - one evening with the project333

dec 30, 7:00du.

Magvető Café

Mákó Rozi - zongora, szintetizátorok; Roskó Gábor - szaxofon; Héjja János - gitár; Tarnay Timon - trombita, ütőhangszerek; Szomora Gábor - dob; Tarnay Károly - basszusgitár

Meditatív tánczene

web: www.project333.hu
bandcamp: project333.bandcamp.com
soundcloud: soundcloud.com/project-333

A project 333 zenekar improvizált kamarazenét játszik.
Ami inspirál, az a szabadság, a koncentrált figyelem, a csend. Nincs stílus,csak hangok, nincsenek klisék, csak jelenlét. A hangszerek a szabad improvizációs műfajok felől érkeznek, a zene inkább a kortárs kamarazene felé tart.
... BővebbenKevesebbet

38 érdeklődik  ·  12 ott lesz
Disegno kettős lapszámbemutató

Disegno kettős lapszámbemutató

dec 20, 5:00du.

Magvető Café

2x lapszámbemutató: VI/2: Sign and Design + VII/1: Designing Digital Humanities. A szerkesztőkel és a közönséggel beszélget: Sebestyén Ágnes Anna, Z. Karvalics László, Almási Zsolt.

Megjelent a Disegno S/D: Sign and Design c. száma Mihai Nadin, Salvatore Zingale, Újvári Edit, Csernák Janka, Hosszu Erzsébet és Aditya Nambissan designszemiotikai írásaival, valamint Maressa Park és – a MOME-n nemrég előadó – Joana Meroz cikkével. Jövő héten pedig jön a még újabb: Designing Digital Humanities, benne hét szerző a MOME-tól az UZH-n át a TU Delftig: okosgyárak, designadatbázisok, AI-képek, tudáshálózatok + interjú a digitális bölcsészet egyik atyjával, Horváth Ivánnal. A lapszámok bemutatója: december 20. szerda, 17h, Magvető Café - vendégek: Sebestyén Ágnes Anna művészet- és építészettörténész (MOME, MEMMDK), Z. Karvalics László információtörténész (SZTE) és Almási Zsolt irodalomtörténész, Shakepeare-kutató, a Digitális Bölcsészet folyóirat szerkesztője (PPKE)

disegno.mome.hu
... BővebbenKevesebbet

253 érdeklődik  ·  26 ott lesz
drMáriás: Tanmesék a világ legfejlettebb demokráciájáról - könyvbemutató

drMáriás: Tanmesék a világ legfejlettebb demokráciájáról - könyvbemutató

dec 18, 6:00du. - dec 18, 8:00du.

Magvető Café

Százötven elképesztő festmény és ugyanennyi kiváló szöveg visz minket hatalmas utazásra.

Tanmesék a világ legfejlettebb demokráciájáról: színes, szórakoztató és nevettető kulturális-történelmi-politikai-művészeti kiadvány lenyűgözően szép kivitelben. drMáriás művészeti albumában saját tanmeséit, azaz keményen kritikus és végtelenül vicces értelmezéseit, prózáit, kommentárjait írja le abszurdba hajló világunkat a legkiválóbb festők stílusában ábrázoló festményeihez.

December 18-án drMáriás és Weiler Péter, író, festőművész beszélget a szerző egyedi látásmódjáról, inspirációiról, az új album keletkezéséről a Magvető Cafe-ban, ahol a szerző dedikálja is a frissen megjelent albumát.

Az album a könyvbemutató helyszínén is megvásárolgató, valamint a Libri és Líra könyvesboltokban és a konyvek.index.hu oldalon.
... BővebbenKevesebbet

230 érdeklődik  ·  26 ott lesz
VII. Kortárs Kínai Könyvklub - LIU ZHENYUN

VII. Kortárs Kínai Könyvklub - LIU ZHENYUN

dec 14, 6:00du.

Magvető Café

IRODALOM · TÁRSADALOM · SZATÍRA

LIU ZHENYUN
刘震云

Behálózott élet · Nem vagyok én Aranylótusz · Linék hétköznapjai
《吃瓜时代的儿女们》·《我不是潘金莲》·《一地鸡毛》

A kortárs kínai széppróza egyik legeredetibb és leghumorosabb szerzőjének a napokban megjelenő regényét – Behálózott élet – hozzuk el egyenesen a nyomdából, valamint magyarul is olvasható írásain keresztül beszélgetünk a mai Kína társadalmi kérdéseiről, a szerző egyedi hangjáról.

Meghívott vendégek:
· BALÁZS ÉVA a Geopen Kiadó főszerkesztője
· DR. GULYÁS ANETT sinológus, szociológus, a PPKE BTK Kínai Tanszékének adjunktusa, a KNK budapesti Turisztikai Képviseleti Irodájának a munkatársa

A könyvklub háziasszonya:
· ZOMBORY KLÁRA sinológus, műfordító

Dátum: 2023. december 14. (csütörtök) 18 óra
Helyszín: MAGVETŐ Café (Budapest, VII. kerület, Dohány u. 13.)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

www.kinaiirodalom.hu

Az esemény a Budapesti Kínai Kulturális Központ társszervezésében, a Kínai Írószövetség és a Geopen Kiadó támogatásával valósul meg.

***

A részvétel díjtalan és nincs regisztrációhoz kötve, de a kinaiirodalom@gmail.com e-mail címen regisztrálók között 10 db Liu Zhenyun: Behálózott élet (fordította: Zombory Klára, szerkesztette: Balázs Éva, borító: Váradi Gábor, Geopen Kiadó, 2023) c. könyvet sorsolunk ki.

***

A könyvklubon való részvételével egyben hozzájárul, hogy a rendezvényről készülő hang-, kép- és videófelvételeken szerepeljen.
... BővebbenKevesebbet

243 érdeklődik  ·  30 ott lesz
Táguló világom - könyvbemutató

Táguló világom - könyvbemutató

dec 12, 6:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

MEGHÍVÓ

Szeretettel várunk a Magvető Café-ban 2023. december 12.-én 18:00 órától tartandó ingyenes eseményünkre, ahol lehetőség lesz kötetlenül beszélgetni a Táguló világom című könyvünk szerzőjével, Szecsődi Tamás Leóval és a mesekönyv illusztrátorával, Gyetkó Krisztinával.

***
Szecsődi Tamás Leó meséi nem kevesebbre vállalkoznak, mint hogy egyfajta útmutatót, iránytűt, segítséget adjanak a családoknak és pedagógusoknak egyaránt, olyan beszélgetésekhez, amik nehezebb témákhoz is kapaszkodót nyújthatnak, amik foglalkoztatják a gyerekeket. A könyvben található történetek segítenek abban, hogy az útkeresés közben megálljunk egy kicsit és együtt csodálkozzunk rá a világ és magunk sokszínűségére.

Helyszín: Magvető Café (1074 Budapest, Dohány u. 13.)

Időpont: 2023. december 12. 18:00- tól

A rendezvény Ingyenes.
... BővebbenKevesebbet

64 érdeklődik  ·  12 ott lesz
Pillanatképek a magyar középkorból | Könyvbemutató

Pillanatképek a magyar középkorból | Könyvbemutató

dec 11, 6:00du.

Magvető Café

A HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történet tudományi Intézet Lendület Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoportja szervezésében kerül sor a Pillanatképek a magyar középkorból című kötetének bemutatójára.

A sikerlistás könyv szerkesztőivel, Weisz Boglárkával és Skorka Renátával Koronczay Lilla, a Nők Lapja újságírója beszélget.

Időpont: 2023. december 11. (hétfő), 18 óra

A könyvbemutató helyszíne: Magvető Café Budapest, VII. Dohány utca 13.

A helyszínen a kötet kedvezményesen megvásárolható, az ott megjelent szerzőkkel dedikáltatható.

A kötetről
A Pillanatképek a magyar középkorból című kötet félszáz rövid tanulmányon keresztül enged betekintést a középkori ember mindennapi életébe. Vajon különböztek-e a több évszázaddal korábban élők hétköznapjai a miénktől, avagy a technikai vívmányok okozta változást leszámítva a maihoz hasonló helyzetekkel szembesültek elődeink? Vajon elkerülhették-e az adófizetést, ügyeik intézése során használtak-e csúszópénzt, jelen lehetett-e életükben az ingatlanmaffia, kisegíthették-e sztárügyvédek őket a bajból? Hamisították termékeiket vagy pénzeiket? Kis tételben vagy nagyban készítették, illetőleg értékesítették a tömeg- és luxuscikkeket? Vitás kérdéseiket tárgyalóasztal mellett, vagy kizárólag csatatéren döntötték el? Büntették-e az országgyűlésen viszálykodókat, vagy ismerték-e a karantén nyomasztó légkörét?

Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat az érdeklődő a kötet hasábjain, a Lendület Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete Középkori Osztályának tagjai által jegyzett írásokból. A tanulmányok a történelem, a művészettörténet, a régészet, a heraldika és a numizmatika témaköréből merítenek, megismertetve az érdeklődőkkel a legújabb kutatási eredményeket is.

A szemet gyönyörködtető színes illusztrációkkal kiegészülő élvezetes olvasmányoknak köszönhetően a középkor világának mindennapjai mindannyiunk számára valóságossá és élményszerűvé válnak.
... BővebbenKevesebbet

121 érdeklődik  ·  8 ott lesz
További események