Közelgő programok

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Ráczalmás koncert

Ráczalmás koncert

júl 20, 7:00du.

Magvető Café

Új és legújabb dalok a könyvek társaságában, egy nyár közepi szombaton, meglepetéssel!
Kezdés pontosan, mert a kávézó korán zár!

Fotó: Almádi András

42 érdeklődik  ·  12 ott lesz
További események

Korábbi programok

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Dr. Lala - könyvbemutató

Dr. Lala - könyvbemutató

jún 20, 6:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

Hogyan lesz egy bohócból doktor?

A Cigánykerék című tévéműsor egykori sztárja, Dr. Lala izgalmas életútja az artistaképzőtől a tévésztárságig vezet, egy svájci kitérővel, amikor a Circus Montiban lép fel. Hazatéve szembesül igazi hivatásával, a bohócdoktorsággal. Gyermekszeretete, hivatástudata és hegyeket megmozgató hite segíti át a nehézségeken. Szabó Erik tolmácsolásában mesél arról, hogy milyen az, amikor üres az alapítvány kasszája, amikor behívják a Morning Show-ba, amikor biciklivel megy Székesfehérvárra vizitelni, amikor értelmi fogyatékosokkal teremt kapcsolatot, amikor az improvizáció varázslatára hagyatkozik. Inspiráló életútját olvasva egy kicsit máshogy látjuk majd a világot, egy olyan ember élettörténetét ismerjük meg, aki a szeretet és humor erejével gyógyít.

Beszélgetés a könyv szerzőivel, Balogh Lászlóval (Dr. Lala) és Szabó Erikkel.
... BővebbenKevesebbet

42 érdeklődik  ·  4 ott lesz
Cserháti Éva: Az Albatrosz-rejtély - Könyvbemutató

Cserháti Éva: Az Albatrosz-rejtély - Könyvbemutató

jún 13, 6:00du.

Magvető Café

Krimirajongók, figyelem!

Márciusban nagy örömmel és izgatottan jelentettük be, hogy a kiváló krimiszerző, Cserháti Éva csatlakozott a csapatunkhoz. Most pedig elérkezett a pillanat, hogy egy könyvbemutató keretében bemutassuk nektek legújabb remekművét, Az Albatrosz-rejtélyt! 📚

🕵️‍♂️ Cserháti Éva krimije amellett, hogy formájában is rendhagyó – egy forgatókönyv vezeti végig az eseményeken az olvasót –, izgalmas portré az 1980-as évek magyar kulturális és hatalmi viszonyairól. Az Albatrosz-rejtély egy ártatlan baráti tréfával indul, aztán a múlt bűneit feltáró nyomozás lesz belőle... Mert, az évtizedekkel korábbi gyilkosságért ugyan egyvalaki már leülte a büntetést, ám mi van, ha nem ő volt az igazi tettes?

🎤 A szerzővel nem más, mint Patkó Ágnes beszélget a regény születéséről, a szereplők önálló akaratáról, a különös formaválasztás okairól, és szó esik majd a magyar krimi reneszánszáról is.

Ez az alkalom nemcsak egy könyvbemutató lesz, hanem egy varázslatos találkozás a könyvvel, a szerzővel és a krimi világával. Ne hagyjátok ki! 🌟 Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt 2024. június 13-án, este 18:00 órakor a Magvető Caféban!

Dátum: 2024. június 13. (csütörtök) 18:00
Helyszín: Magveő Cafe (Budapest, Dohány u. 13, 1074)

A helyszínen lehetőség lesz a kötet megvásárlására, illetve dedikálására is.
... BővebbenKevesebbet

149 érdeklődik  ·  36 ott lesz
Régi gondok, új irányok - Európa jövője az EP-választás tükrében

Régi gondok, új irányok - Európa jövője az EP-választás tükrében

jún 12, 5:00du.

Magvető Café

🗳️ Júniusban Európa választ. Az orosz-ukrán háború kérdéseire, a globális gazdasági kihívásokra, a klímaválságra vagy épp az Unió jövőjével kapcsolatos égető kérdésekre immár egy új összetételű Európai Parlamentnek kell majd válaszokat adnia. Ennek a parlamentnek az összetétele azonban jelentékeny mértékben is eltérhet a mostanitól. Bár az előrejelzések alapján a hárompárti koalíció továbbra is többségben marad, de az elemzők a radikális jobboldal megerősödésével számolnak.

🗣️ A Republikon Intézet soron következő konferenciáján politikai elemzőkkel beszélgetünk az EP-választás eredményéről és az Unió előtt álló kihívásokról.

📅 Az esemény időpontja és helyszíne:

• 2024. június 12., szerda 17 óra
• Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.

🕔 A tervezett program:

▶️17:00 – Megnyitó

• Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke

▶️ 17:10 – Elemzői kerekasztal beszélgetés

• Böcskei Balázs, az Idea Intézet stratégiai igazgatója
• Závecz Tibor, a Závecz Research alapítója, ügyvezetője
• Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője
• Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója

ℹ️ Technikai információk:

• Az esemény nyilvános és magyar nyelven zajlik.
• A rendezvény ingyenes, kérjük, részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlapon: forms.office.com/e/Wb4zAsB6U7
• Az eseményt élőben közvetítjük a Republikon Intézet, valamint az esemény Facebook-oldalán is.

***

🇪🇺 A Republikon működését az Európai Unió támogatja. Az eseményen kifejtett nézetek és vélemények nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió véleményét. Ezekért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó szervezet nem tehető felelőssé.
... BővebbenKevesebbet

161 érdeklődik  ·  23 ott lesz
KÖNYVBEMUTATÓ - Laskai Nelli: Újra igen!

KÖNYVBEMUTATÓ - Laskai Nelli: Újra igen!

jún 10, 6:00du.

Magvető Café

KÖNYVBEMUTATÓ
IDŐPONT: 2024. június 10., hétfő, 18 óra
Helyszín: Magvető Café

A könyv megrendelhető itt: bit.ly/3WOlELV

A krízisek a párkapcsolatok szerves részei. A szakítást vagy a válást nem ezek megjelenése okozza, hanem az, ha a párok nem tudják a kihívásokat megfelelően kezelni. Ha úgy érzed, meggyengült az elköteleződésetek egymás iránt, ha gyötör a kérdés, hogy vajon érdemes-e megpróbálnotok megjavítani azt, ami egyre rosszabbul működik, vagy csak szeretnéd megerősíteni a kapcsolatotokat, felkészülve a jövő konfliktusaira, akkor ez a könyv neked, nektek szól!
Az olyan fontos elméleti témák mellett, mint például a kötődési minták, a hatékony kommunikáció, a szeretetnyelvek jelentősége, az egyéni működést meghatározó hozott mintázatok, valamint a szex nélküli kapcsolat, a hűtlenség kezelése, a csalódottság feldolgozása és a megújulás folyamata, a könyv a kapcsolatotok állapotának feltérképezéséhez szükséges kérdéssorokat, valamint tematikus feladatokat tartalmaz, amelyek elvezethetnek a harmonikusabb és boldogabb párkapcsolat megteremtéséhez. A 10 hetes párkapcsolatjavító program minden hétre új témakört segítő gyakorlatokat kínál, eszközöket és stratégiákat adva a kezedbe, hogy megérthesd a magad, a párod és a kapcsolatotok működését, és közös erővel felül tudjatok kerekedni a nehézségeken, újra egymásra találjatok, és megélhessétek a szeretetteljes mindennapokat.
Forgasd haszonnal a könyvet, és mondj igent a kapcsolatod új, boldogabb verziójára!

LASKAI NELLI házassági tanácsadó, NLP-tréner, a boldognaklenni.hu oldal szerzője. A Berkeley Egyetemen és az NLP képzéseken tanult -- a mindennapokba könnyen beemelhető -- önsegítő technikákra épülő gyakorlataival Több mint tíz éve segíti a párok ön-társ- és párkapcsolati ismeretét.
... BővebbenKevesebbet

74 érdeklődik  ·  13 ott lesz
Éhezők viadala Budapest utcáin - kerekasztal-beszélgetés az ételfutárok helyzetéről

Éhezők viadala Budapest utcáin - kerekasztal-beszélgetés az ételfutárok helyzetéről

jún 6, 6:00du.

Magvető Café

Mi szükséges ahhoz, hogy az emberhez eljusson a megrendelt étel egy magyar nagyvárosban? Mit kezdjünk az ételfutárok munkája nyomán alakuló konfliktusokkal? Például azzal, hogy sokszor belvárosi járdákon közlekednek nagy sebességgel. Vagy azzal, hogy egyre nagyobb arányban első generációs bevándorlók végzik ezt a fajta munkát. És vajon mi történt a futárokkal a KATA-s adózás megszűnése után?
Beszélgetőpartnereinkkel a globális kontextusból kiindulva, a hétköznapi problémák és lehetséges megoldások során át jutunk el az érdekvédelem szerepéig ezeknek a fontos kérdéseknek a feltárásában.

Beszélgetőpartnerek

Kincse Szabolcs, újságíró, kommunikációs szakember, érdekvédelmi és oktatási szakíró, a Nyelv és Tudomány -nyest.hu alapító-főszerkesztője.

Tóth Gergő, hangszerész, bringás futár, futár érdekvédelmi aktivista, ételmentő önkéntes és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt jelöltje a VII. kerületi 10-es egyéni választókörzetben.

Asim, bringás futár és érdekvédelmi aktivista, pakisztáni származású bevándorló, aki 8 éve él Magyarországon.

A beszélgetést moderálja: Le Marietta, az MKKP európai parlamenti listavezető jelöltje.

A beszélgetés sajtónyilvános.
... BővebbenKevesebbet

185 érdeklődik  ·  13 ott lesz
FREUD CAFÉ: Figura vagy háttér is valójában a pszichoterapeuta?

FREUD CAFÉ: Figura vagy háttér is valójában a pszichoterapeuta?

máj 31, 6:00du. - máj 31, 7:30du.

Dohány u. 13, Budapest, Hungary, 1074 Térkép

FREUD CAFÉ: Figura vagy háttér is valójában a pszichoterapeuta?

Vendég: dr. Csigó Katalin, klinikai szakpszichológus, pszichoanalitikus pszichoterapeuta
Beszélgetőpartner: Borbándi János, klinikai szakpszichológus, pszichoanalitikus pszichoterapeuta
élő, személyes részvételű esemény, (online is követhető)
A Magyar Pszichoanalitikus Egyesület által szervezett következő Freud Café sorozat májusban az eddigiekhez képest szokatlan műfajú estével folytatódik, ugyanis az érdeklődők két pszichoterapeuta kollegiális beszélgetésébe hallgathatnak bele. Az este során a terapeuta-identitáshoz kapcsolódó kérdésekre keressük majd személyes válaszainkat. Mitől válik valaki hiteles pszichoterapeutává? Hogyan befolyásolják a terapeuta lélektani ismeretei a személyes életében hozott döntéseit, választásait? Milyen speciális nehézségekkel kell megküzdenie annak, aki ezt a szakmát választja? Milyen nehézségekkel küzdhet a terapeuta a munkájában és a magánéletében, hogyan választható el ez a kettő egymástól? A külvilág részéről milyen elvárások fogalmazódnak meg a terapeutákkal szemben (jellemvonások, attitűd, személyes kvalitások) és mennyiben jogosak ezek? Milyen érzések, gondolatok, megfontolások mentén van jelen egy terapeuta a pszichoterápiás helyzetben? Megőrizhető-e a személyes identitás a szakmai keretek között, illetve megőrizhető-e a szakmai identitás a személyes életszférában? Hogyan őrizhető meg a pszichoterapeuta identitás a nagyon eltérő szakmai működést vagy kulturális normákat követő munkahelyen? Melyek az alapvető szakmai – etikai normák és milyen nem várt kihívások elé állítják ezek a terapeutát?

Ezen kérdések egy részére adottak szakmai ajánlások és standardok, egy részükre viszont minden pszichoterapeuta személyes válaszokat hoz létre. Biztos válaszokat mi sem ígérhetünk, pusztán annyit, hogy közösen, – az est egy részében a közönség bevonásával – gondolkodunk majd ezeken a dilemmákon.

Az online jegyet váltó nézőink számára a csatlakozáshoz szükséges link és jelszó az előadás

napján, röviddel a program kezdete előtt kerül kiküldésre a vásárláskor megadott email címre.


(A kísérőfotó forrása a Pinterest)
... BővebbenKevesebbet

141 érdeklődik  ·  24 ott lesz
Benedek Miklós - Vajda Katalin: Maradok tisztelettel, Benedek Miklós - Könyvbemutató

Benedek Miklós - Vajda Katalin: Maradok tisztelettel, Benedek Miklós - Könyvbemutató

máj 28, 6:00du.

Magvető Café

A kötetet bemutatja:

Vajda Katalin

Szacsvay László

Az est moderátora:

Berka Attila

Megannyi sikeres szerep után Benedek Miklós a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról, a saját életéről mesél ebben a könyvben. Együtt sírhatunk és nevethetünk a pályatársakkal, az idősebb és a fiatalabb kollégákkal, a barátokkal és a családtagokkal. A gyerekkortól a jelenkorig tartó történetben minden szóba kerül: a sikerek, a mindennapi örömök mellett a kudarcok és a megrendítő családi tragédiák is. Benedek Miklós társa a könyv megalkotásában egy régi jó barát, az író Vajda Katalin volt, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
Sajnos a művész úr a kötet megjelenését már nem élhette meg, a bemutatón azonban a technika segítségével mi mégis odavarázsoljuk felejthetetlen alakját.

Az esemény regisztrációköteles, kérjük, hogy az alábbi e-mail címen jelezzék részvételi szándékukat, illetve azt is, ha kísérővel érkeznek: steinmacher.kornelia@lira.hu

A kötet 20%-os kedvezménnyel a helyszínen megvásárolható.
... BővebbenKevesebbet

94 érdeklődik  ·  18 ott lesz
Kegyelmi botrány után – Mi lesz a magyar gyermekvédelemmel?

Kegyelmi botrány után – Mi lesz a magyar gyermekvédelemmel?

máj 23, 10:00de.

Magvető Café

🚸 Az egész országot megrázó kegyelmi ügy néhány hétre az érdeklődés középpontjába állította a gyermekvédelem hazai helyzetét. A pedofilbotránnyal összefüggésben súlyos, rendszerszintű problémák derültek ki, amelyekről azonban néhány hét elteltével és a közérdeklődés fókuszváltásával ismét kevesebb szó esik. Pedig a rendszer alapvető hibái nem oldódnak meg a kegyelmi ügy szereplőinek lemondásával, fontos tehát beszélnünk a hazai gyermekvédelem legnagyobb problémáiról és arról, mit tehet, mit kell, hogy tegyen a megoldásukért a közszféra, a szakma és a civilek. Hiszen ezen a területen minden percnyi késlekedés súlyos mulasztás.

🗣️ A Republikon Intézet ezért konferenciát szervez a magyar gyermekvédelemről, amelynek első részében szakpolitikusokkal beszélgetünk arról, hogyan kell átalakítani a kudarcot vallott rendszert. Konferenciánk második részében pedig szakembereket kérdezünk majd arról, miként lehet biztonságos, szerető és a feljebb jutást lehetővé tevő környezetet kialakítani a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő gyerekek számára.

📅 Az esemény időpontja és helyszíne:

• 2024. május 23., csütörtök 10 óra
• Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.

🕙 A tervezett program:

▶️ 10:00 – Megnyitó

• Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke

▶️ 10:15 – Szakpolitikai panelbeszélgetés

• Horgas Péter, a Civil Bázis elnöke
• Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese
• Orosz Anna, a Momentum országgyűlési képviselője
• Szabó Tímea, a Párbeszéd – A zöldek pártja ügyvezető társelnöke

▶️ 11:45 – Szünet

▶️ 12:00 – Szakértői panel

• Bárnai Árpád, az Élményakadémia szakmai vezetője, trénere
• Herczog Mária, szociológus
• Molnár László, a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (Tegyesz) korábbi elnöke
• Szél Dávid, tanácsadó szakpszichológus

Az eseményt Balogh Judit, az ATV műsorvezetője moderálja.

ℹ️ Technikai információk:

• Az esemény nyilvános és magyar nyelven zajlik.
• A rendezvény ingyenes, kérjük, részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlapon: forms.office.com/e/6tNTChqS50
• Az eseményt élőben közvetítjük a Republikon Intézet, valamint az esemény Facebook-oldalán is.

***
🇪🇺 A Republikon működését az Európai Unió támogatja. Az eseményen kifejtett nézetek és vélemények nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió véleményét. Ezekért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó szervezet nem tehető felelőssé.
... BővebbenKevesebbet

162 érdeklődik  ·  21 ott lesz
Békés Pál-díj átadó

Békés Pál-díj átadó

máj 17, 5:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

Szeretettel várjuk minden barátunkat az idei díjátadóra.
A díjazott személye titok, a helyszínen minden kiderül.

97 érdeklődik  ·  19 ott lesz
HCEMM Science Café 2024 Május

HCEMM Science Café 2024 Május

máj 15, 6:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

2024 Május 15-én folytatódik a HCEMM Science Café interaktív előadás sorozata. A helyszín ezúttal Budapest, a Magvető Café. Az előadások ezúttal is megnézhetőek lesznek online, de a helyszínen is szeretettel várunk minden érdeklődőt. Kövess minket további részletekért!... BővebbenKevesebbet

934 érdeklődik  ·  48 ott lesz
Ancsel Éva: Bekezdések életemről / Könyvbemutató

Ancsel Éva: Bekezdések életemről / Könyvbemutató

máj 14, 5:00du.

Magvető Café

A Tények és Tanúk sorozat új kötetéről Gimes Katalinnal és Kardos Andrással Szegő János beszélget.

Ancsel Éva, a neves filozófus, legendás tanáregyéniség 1989–1990-ben magnóra mondta az életét lányának, Gimes Katalinnak. A beszélgetések rendszertelenül folytak, s céljukról – mintegy tabuként – anya és lánya sosem beszélt. A vállalkozás végül töredékben maradt, de Ancsel Éva életének első, csaknem harminc évét – az 1950-es évek közepéig – többé-kevésbé részletesen feltárja. Emellett fennmaradt egy magnóra mondott vallomása a férjéről, Gimes Imre újságíróról. Ezek a szövegek indították arra Gimes Katalint, hogy könyvet állítson össze az édesanyjáról. Először olvasható itt Solymosi Zsuzsa szociológus mélyinterjúja, amely egy elsőgenerációs értelmiségieket kutató vizsgálat keretében készült 1979-ben. A továbbiakban néhány rádióműsor szövege és a korabeli sajtóban megjelent tematikus beszélgetések kaptak helyet: Ancsel Éva ezekben irodalomról, zenéről, pszichológiáról, oktatásról, a média szerepéről beszél. Szuggesztív előadói stílusa, árnyalt, plasztikus, nemegyszer önironikus fogalmazásmódja e beszélgetéseket – filozófiai műveihez és nevezetes „bekezdéseihez” hasonlóan – rendkívül élvezetes olvasmánnyá teszi. A lapokon felbukkannak a korszak ismert gondolkodói, az egyetemi élet és a politika szereplői, s reflektorfény vetül a hosszú XX. század rettenetes sötét és szürke korszakaira.

Ancsel Éva Bekezdések életemről című könyve online is megrendelhető: tinyurl.com/nhy3m4n9

#tényektanúk #csakazemberolvas
... BővebbenKevesebbet

255 érdeklődik  ·  44 ott lesz
Európai zöld kilátások // European Green Perspectives

Európai zöld kilátások // European Green Perspectives

máj 10, 10:00de.

Magvető Café

=== Scroll down for English ===

🟢 Az Ezer Gyerek Egyesület a Republikon Intézettel együttműködésben nemzetközi konferenciát szervez május 10-én az uniós zöldpolitikákról az európai parlamenti választások tükrében. Az esemény célja kettős: egyfelől az, hogy számot vessen az elmúlt öt év európai zöld eredményeivel, és áttekintse az Európai Unió legnagyobb nehézségeit és sikereit a környezetvédelmi és hozzá kapcsolódó energetikai szakpolitikai területeken, különös tekintettel az európai zöld megállapodásra, és általában a zöld átmenetre. Másfelől pedig meg kívánja vizsgálni, hogyan birkóztak meg a tagállamok a fenntarthatóság vagy a kibocsátáscsökkentés elvárásai okozta kihívásokkal egy gyakran igen kedvezőtlen (COVID járvány, háborús helyzet, és infláció sújtotta) gazdasági környezetben.

🗣️ A konferencia két panelbeszélgetésből áll: az elsőben külföldi elemzőkkel és szakértőkkel vitatjuk meg a témát, a másodikban pedig magyar környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek képviselői elemzik majd, hogyan hatnak az EU-s zöld szakpolitikák és a magyar kormány zöld elképzelései Magyarországon és Magyarországra.

📅 Az esemény időpontja és helyszíne:

• 2024. május 10., péntek 10 óra
• Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.

🕞 A tervezett program:

▶️ 10:00 – Megnyitó

• Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke

▶️ 10:10 – Bevezető előadás

• Schlanger Márton, a Republikon Intézet kutatója

▶️ 10:30 – Nemzetközi panel

• Győrffy Dóra, közgazdász, egyetemi tanár

• Milosz Hodun, a lengyel Projekt: Polska Egyesület szakértője

• Filip Bajtos, Bratislava Policy Institute munkatársa

• Frederika Klčová, a cseh Institute for Politics and Society munkatársa

Moderátor: Ranschburg Zoltán, a Republikon Intézet vezető elemzője

▶️ 12:00 – Szünet

▶️ 12:15 – Hazai panel

• Aschenbrenner Lili, a Fridays For Future aktivistája

• Ámon Ada, a Főpolgármesteri Hivatal Klíma- és Környezetügyi Főosztályának vezetője

• Bojár Iván, a 10 millió fa vezetője

• Kaderják Péter, közgazdász, egyetemi oktató, a BME Zéró Karbon Központ vezetője

• Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője

Moderátor: Király Dávid, a Republikon Intézet munkatársa

ℹ️ Technikai információk:

🇭🇺 🇬🇧 A beszélgetés magyar és angol nyelven zajlik, szinkrontolmácsolást biztosítunk.

📝 A rendezvényes ingyenes, kérjük, regisztráljon az alábbi linken: forms.office.com/e/gC6MUVhskB

***
🇪🇺 A konferencia „Az Európai Unió jövőképe a fenntartható és méltányos holnapért - A fenntartható városok európai hálózata a polgárokért” ECORES-projekt részeként valósul meg az Európai Unió támogatásával.

===============================

🟢 The Thousand Children Association in cooperation with the Republikon Institute are hosting an international conference on 10 May focusing on European green policies against the backdrop of the upcoming European Parliament elections. The event's main goal is twofold: first, it aims to focus on Europe's "green record" of the last five years – the biggest difficulties and achievements of the EU (with a particular focus on the Green Deal, and on the European green transition in general) in the field of environmental and related energy policies. Second, it wishes to examine how EU Member States have been coping with the challenges posed by the requirements of sustainability, emission reduction, etc. in an often adverse (COVID, post-COVID, wartime, inflation-stricken) economic environment. We would set the conference in an EP elections context by discussing how green policies appear in the election campaigns of the participating panellists' respective countries, how much they matter (if at all) to the voters, and whether green policies are going to be central to the European agenda in the next five years.

🗣️ The conference will consist of two panels: one with four or five international analysts and experts, and one with Hungarian environmental NGOs, whose representatives would focus on European green policies', and the Hungarian government's green plans' effects in and on Hungary.

📅 Date and venue of the event:

• 10 May 2024, Friday, 10:00 CET
• Magvető Café, 13 Dohány utca, 1074 Budapest

🕞 Programme:

▶️ 10:00 – Opening remarks

• Gábor Horn, Chairman of the Board of Trustees of the Republikon Foundation

▶️ 10:10 – Presentation

• Márton Schlanger, Researcher, Republikon Institute

▶️ 10:30 – International Panel

• Dóra Győrffy, economist, university professor

• Hodun Milosz, expert of Polish Projekt: Polska Association

• Filip Bajtos, fellow of Bratislava Policy Institute

• Frederika Klčová, Fellow at the Czech Institute for Politics and Society

Moderator: Zoltán Ranschburg, Chief Analyst, Republikon Institute

▶️ 12:00 – Break

▶️ 12:15 – National Panel

• Lili Aschenbrenner, activist of Fridays For Future

• Ada Ámon, Head of the Climate and Environment Department, Office of the Lord Mayor of the Municipality of Budapest

• Iván Bojár, leader of "10 Million Trees" initiative

• Péter Kaderják, economist, university lecturer, head of the BME Zero Carbon Centre

• Gergely Simon, Regional Chemical Expert of Greenpeace

Moderator: Dávid Király, fellow of Republikon Institute

ℹ️ Technical information:

🇬🇧 🇭🇺 Working languages: English and Hungarian. Simultaneous translation will be provided for both sections.

📝 The event is free, please register here: forms.office.com/e/gC6MUVhskB

***
🇪🇺 The conference is part of the project ECORES- Eco-Resilient Europe: The EU's Vision for a Sustainable and Equitable Future, funded by the European Union.
... BővebbenKevesebbet

179 érdeklődik  ·  27 ott lesz
Bácsatyai Dániel: Bulcsú - Könyvbemutató

Bácsatyai Dániel: Bulcsú - Könyvbemutató

máj 7, 6:00du.

Magvető Café

A kötetet bemutatja:
B. Szabó János
történész, művészettörténész
Budapesti Történeti Múzeum

Bácsatyai Dániel
a kötet szerzője, tudományos munkatárs,
Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Történettudományi Intézet

Az est moderátora:
Bayer Árpád
A Griffsider podcast házigazdája


Ha megkérünk egy külföldit, nevezzen meg néhány híres magyart, Bartók Béla, Karikó Katalin, Ligeti György, Neumann János, Petőfi Sándor, Puskás Ferenc és mások mellett hiába várunk (Vér)Bulcsú nevére, pedig a honfoglalás és a kalandozások korszakának messze legismertebb magyarja volt. A latin Nyugat, a görög Bizánc és az arab Ibéria megmaradt forrásai egyaránt foglalkoznak vele. Nem véletlenül: számos nagyszabású és sikeres hadjárat vezetője volt Nyugat- és Dél-Európában, miközben a jó kapcsolatok érdekében a kontinens délkeleti határát jelentő Bizáncban megkeresztelkedett. Halála, vagyis kivégzése az augsburgi bukás után nem pusztán a hadjáratok végét jelentette, hanem az új életforma, a megtelepedett, adott határok között működtetett ország létrehozásának kezdetét.

Mindezekről és még számos izgalmas kérdésről, mint például a (Vér)Bulcsú név eredetéről, a kalandozások során vívott csatákról, a politikai manőverekről, egyszóval a 10. századi magyar és európai történelem egyik főszereplőjéről Bácsatyai Dániel, a korszak kutatója minden létező forrást összegyűjtött, megvizsgálta és összevetette őket, történészként, természetesen, végig ügyelve arra, hogy csak azt fogadja el tényként, ami a legtöbb forrásból bizonyítható. A végeredmény egy hiteles, érdekes és izgalmas olvasmány, a magyar történelem iránt érdeklődők számára igazi csemege. E kötet bemutatójára kerül most sor.

A kötet 20%-os kedvezménnyel a helyszínen megvásárolható.
... BővebbenKevesebbet

89 érdeklődik  ·  6 ott lesz
Európa mi vagyunk! - Az Unió és a helyi közösségek

Európa mi vagyunk! - Az Unió és a helyi közösségek

ápr 30, 5:00du.

Magvető Café

🇪🇺 Bár a napi pártpolitikai küzdelmeket követve gyakran olyan érzésünk támadhat, hogy az Európai Unió egy Magyarországtól távol eső vidék, ahonnan ráadásul pénz nem, bírálat viszont annál több érkezik, a valóság korántsem ilyen lehangoló. Brüsszel és Strasbourg közelebb van, mint gondolnánk: a hétköznapjaink részei, még ha nem is feltétlenül vesszük észre. Az EU számtalan módon támogatja a helyi közösségeket, és vannak, akik aktívan dolgoznak azon, hogy magyar önkormányzatok és civil szervezetek még több forráshoz jussanak. Keveset tudunk azonban arról, milyen munka folyik az uniós intézményekben annak érdekében, hogy mindez megvalósuljon, és kívülről az sem igazán látható, hogyan működik a helyi társadalmak képviselete az EU-ban.

💬 A Mindenki Erzsébetvárosa és a Republikon Intézet közös rendezvényén Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere a közelgő európai parlamenti választások apropóján beszélget volt és jelenlegi EP-képviselőkkel arról, hogy mit jelent az EU a helyi közösségek, és mit a helyi közösségek az EU számára.

📅 Az esemény helyszíne és időpontja:
• Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.
• 2024. április 30., kedd 17 óra

⏰ Az esemény programja:

📊 Nyitó előadás - Uniós erőviszonyok a választások előtt és után

• Ranschburg Zoltán, a Republikon Intézet vezető elemzője

👥 Panelbeszélgetés

• Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője
• Rónai Sándor, a DK európai parlamenti képviselője
• Szent-Iványi István, korábbi európai parlamenti képviselő
• Ujhelyi István, független európai parlamenti képviselő

🗣️ A kerekasztal-beszélgetést Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere vezeti.

✍️ Kérjük, regisztráljon az eseményre az alábbi űrlapon!
forms.office.com/e/UdZ01s4MHR
... BővebbenKevesebbet

218 érdeklődik  ·  23 ott lesz
Bolgár Dániel: Miért éppen a zsidók? Könyvbemutató

Bolgár Dániel: Miért éppen a zsidók? Könyvbemutató

ápr 25, 6:00du.

Magvető Café

A kötetet bemutatja:

Balázs Gábor
egyetemi docens, megbízott rektor, Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem

Farkas Attila Márton
egyiptológus, kulturális antropológus, vallástörténész, esszéista

Bolgár Dániel
a kötet szerzője, egyetemi adjunktus, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar

Az est moderátora:

Pető Péter
újságíró, a 24.hu főszerkesztője

Bolgár Dániel történész "Miért éppen a zsidók? - A zsidó siker és kudarc feltalálása Magyarországon" című művében amellett érvel nagy anyagot feldolgozva, egyszerű szavakkal és merész humorral, hogy mindenki azt kapta, amit nem érdemelt.

A teljesítmények elbírálását ugyanis elfogulttá tette az az ősrégi fantázia, hogy a zsidók esze éles, ám testük csúnya, karjuk gyenge, jellemük megbízhatatlan, és épp ennek az ellenkezője a keresztényeké, ami miatt a szellemi versengésekben felül-, a testiekben alulértékelték a zsidókat. A valóságos zsidó, e mindannyiunkhoz igen hasonló, meglehetősen szürke alak életét eluralta a képzeletbeli zsidó vérbő figurája. Az egyenlőtlenségek hátterében az erősebb fél önmegvetése, a gyengébb fél felsőbbrendű képességeibe vetett rögeszmés hite állt. A kötet 20%-os kedvezménnyel a helyszínen megvásárolható.
... BővebbenKevesebbet

257 érdeklődik  ·  42 ott lesz
WIEN - BUDAPEST TRANSIT: HARAG ANITA & FÓNYAD GÁBOR

WIEN - BUDAPEST TRANSIT: HARAG ANITA & FÓNYAD GÁBOR

ápr 23, 6:00du.

Magvető Café

Az Osztrák Kulturális Fórum és a Literaturhaus Wien közös sorozatának célja, hogy osztrák és magyar szerzőket kapcsoljon össze. Ez alkalommal Harag Anitát és Fónyad Gábort mutatjuk be. A szerzőkkel Lesi Zoltán beszélget.


HARAG ANITA: ÉVSZAKHOZ KÉPEST HŰVÖSEBB

Harag Anita történetei ismerős helyzeteket mutatnak meg váratlan szempontokból. Valaki nyelvismeret nélkül próbál helytállni egy multicégnél, valaki a halott apja után próbál rendet rakni annak házában, valaki a demens nagyanyjával próbál szót érteni. A rokonok érthetetlenek, a kapcsolatok keserédesek. Harag Anita 1988-ban született Budapesten. 2018-ban Petri György-díjat kapott. Ez az első kötete.


FÓNYAD GÁBOR: AMIKOR JÉZUS A HORTOBÁGYON JÁRT

Fónyad Gábor antihőse nem igazán vallásos ember, nem tartozik a világjobbítók közé, és főleg nem mondható szentnek! Mégis őt szemeli ki magának egy magyarországi szekta, amely szenzációs felfedezésnek szánja, hogy megtalálta a közénk visszatért Messiást.


A rendezvény nyelve magyar és német, szinkrontolmácsolást biztosítunk.


Logó: WIEN-BUDAPEST TRANSIT

...........................................................................................................................................

Das Ziel der der gemeinsamen Reihe des Österreichischen Kulturforums und des Literaturhauses Wien ist, österreichische und ungarische Autor:innen in einen Dialog zu bringen. Dieses Mal werden Anita Harag und Gábor Fónyad miteinander sprechen. Zoltán Lesi wird die Veranstaltung moderieren.


ANITA HARAG: ES IST KÜHL FÜR DIESE JAHRESZEIT


Eine junge Frau fühlt sich unter den Kollegen fremd, weil sie die Sprache nicht spricht und ihren Unterhaltungen nicht folgen kann. Eine Tochter räumt zusammen mit ihrem Mann, mit dem sie ihre Sorgen über das familiäre Erbe nicht teilen kann, das Haus ihres Vaters aus, der ein Trinker war. Ein schüchternes Mädchen lernt einen draufgängerischen Jungen kennen und beginnt nach einer Weile, sich mit seinen Augen zu sehen. Anita Harags Figuren erleben scheinbar nichts Besonderes, sie wachen auf, gehen zur Arbeit, besuchen Verwandte. Doch hinter diesen einfachen Geschehnissen verbergen sich Beziehungen voller Schmerz, Verlust und Sehnsucht. Die Erzählerinnen, junge Frauen im heutigen Ungarn, leiden unter Ängsten, die von den bösen Erinnerungen ihrer Eltern und Großeltern herrühren, aber auch ihre eigene ungewisse Zukunft betreffen.

Die ungarische Kritik feierte Anita Harags Debüt »Es ist zu kühl für diese Jahreszeit« und staunte, wie sie das scheinbar Unbedeutende mit dem Bedeutsamen in der Schwebe hält und im Kleinen und Banalen das Tragische und Ungeheuerliche entdeckt.


GÁBOR FÓNYAD: ALS JESUS IN DIE PUSZTA KAM


Ein lustiger, skurriler und zugleich beunruhigender Roman über Verschwörungsglaube, Macht, Nationalismus und Religion, bei dem einem manchmal das Lachen im Halse stecken bleibt. Es ist kein Zufall, dass Gábor Fónyad diesen Roman in Ungarn verortet. Und doch, so betont der Autor, könnte er überall spielen. Die Realität hat es immer wieder geschafft, ihn einzuholen.


„Gábor Fónyad legt eines der originellsten Bücher vor, ein Text voller Witz, in dem viel politische Brisanz steckt.“ ORF, Katja Gasser


Deutsch und Ungarisch mit Simultanübersetzung.


Logo: WIEN-BUDAPEST TRANSIT
... BővebbenKevesebbet

25 érdeklődik  ·  10 ott lesz
Nőni a teher alatt – Önkormányzati jó gyakorlatok

Nőni a teher alatt – Önkormányzati jó gyakorlatok

ápr 23, 10:00de.

Magvető Café

↗️ Az elmúlt öt év biztosan nem az önkormányzatok leggondtalanabb időszakaként vonul be Budapest történelmébe: 2019 óta a COVID járvány, a gazdasági válság, illetve az önkormányzatok jogköreinek szűkítése egyaránt súlyos terhet róttak a fővárosra és a kerületekre. A teher alatt azonban, mint tudjuk, nőni is lehet: helyi döntéshozók számos esetben bizonyították, hogy kellő kreativitással és elszántsággal a kihívások ellenére is lehetséges fejlődni, fejleszteni, egyről a kettőre jutni. A 2024-es önkormányzati választások közeledtével a Republikon Intézet konferenciáján budapesti polgármesterekkel és az önkormányzatiság szakértőivel beszélgetünk arról, melyek azok a szakpolitikai jó gyakorlatok, amelyeknek köszönhetően az elmúlt évek többről szólhattak a puszta túlélésnél, és amelyek a jövőben is hozzájárulhatnak a főváros és kerületeinek sikeres működéséhez.

📅 Az esemény időpontja és helyszíne:

• 2024. április 23., kedd 10 óra;
• Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.

🕙 A tervezett program:

10:00 – Megnyitó

• Horn Gábor, kuratóriumi elnök, Republikon Alapítvány

10:15 – Bevezető előadás

• Schlanger Márton, a Republikon Intézet kutatója

10:30 – Polgármesteri panelbeszélgetés

• Horváth Csaba, Zugló polgármestere
• Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere
• Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere
• V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere

12:00 – Szünet

12:15 – Szakértői panelbeszélgetés

• Gegesy Ferenc, Ferencváros volt polgármestere
• Király Dávid, a Republikon Intézet Budapest Műhelyének vezetője
• Lamperth Mónika, korábbi belügyminiszter
• Reszkető Petra, a Budapest Intézet ügyvezető partnere, kutató

A kerekasztal-beszélgetéseket Ranschburg Zoltán, a Republikon Intézet vezető elemzője moderálja.

📝 Kérjük, részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlapon: forms.office.com/e/ujwdxCjGnx

===========================

A Republikon működését a Európai Unió „Europe for Citizens" programja támogatja.
... BővebbenKevesebbet

144 érdeklődik  ·  25 ott lesz
Magvető Napok / Erdős Virág: Eltérő tartalom / Könyvbemutató

Magvető Napok / Erdős Virág: Eltérő tartalom / Könyvbemutató

ápr 11, 5:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

Erdős Virággal Turi Tímea beszélget az új, Eltérő tartalom című kötetről.

Háborúban hallgatnak a múzsák? Erdős Virág verseiben nem hallgatnak, hanem ordítanak. Ebben a költészetben nem válik szét a közélet és a magánélet, és a megfogalmazás sem lehet győztes a valóság felett, csak közösen bukhatnak el. Az Eltérő tartalom versei szinte a lehetetlent valósítják meg: közvetlen valóságunk helyeiről és idejeiről szólnak felismerhetően, mégsem publicisztikus módon, hanem szikáran és nagy erővel.

#magvetőnapok #csakazemberolvas
... BővebbenKevesebbet

211 érdeklődik  ·  25 ott lesz
Magvető Napok / Rékai Anett: Menetiránynak háttal / Könyvbemutató

Magvető Napok / Rékai Anett: Menetiránynak háttal / Könyvbemutató

ápr 10, 5:00du.

Magvető Café

A Petri-díjas Rékai Anettal Szegő János beszélget a kötetről, amelyből Bánfalvi Eszter olvas fel részleteket.

„Egész úton azt nézed, / mi mindent hagytál magad mögött” – szólítja meg az Utószezon című vers beszélője Rékai Anett első kötetének olvasóját is. Mintha az elszakadás és a felszabadulás állomásait járhatnánk végig: a kamaszkor lezárását, az önálló élet indulásának fázisait, az újabb illeszkedési kényszerek nehéz és nonszensz szabályait, egy párkapcsolat függő játszmáit és az irodalmi nyilvánosság társas játékait. Rékai Anett a visszájáról látja a dolgokat, a vonat ablakában pedig ott van a tükör lehetősége is. Így lesz egyfajta utazás az egész könyv, váratlan váltókkal, feltételes megállókkal és szabad jelzésekkel.

#magvetőnapok #csakazemberolvas
... BővebbenKevesebbet

114 érdeklődik  ·  18 ott lesz
Magvető Napok / Magyary Ágnes: Az örök székely / Könyvbemutató

Magvető Napok / Magyary Ágnes: Az örök székely / Könyvbemutató

ápr 9, 5:00du.

Magvető Café

Magyary Ágnessel Szegő János beszélget Az örök székely című könyvről. A regényből Pelsőczy Réka olvas fel részleteket.

Magyary Ágnes fantasztikus fordulatokban gazdag regényében egy székelyföldi faluban furcsa biciklis idegenre figyelnek fel a helyiek, aki cilinderben, napszemüvegben, biciklisnadrágban és frakkban ül a drótszamáron, azonban a frakk alatt nem visel semmit. És ha ez nem lenne elég, még megáll az idő is, amely az 1700-as évek óta amúgy is csak araszolgatott errefelé. A falusiak megrémülnek, azt hiszik, az ördöggel van megint dolguk, aki már korábban is járt ezen a vidéken. Magyary Ágnes karneváli regényében helyben és időben vagyunk, pontosabban szabadon utazunk korok, tájak és figurák között a történelmi Magyarország kulisszái és legendáriumai között. Az egyik pillanatban még a 18. században járunk, aztán 1849 után, majd pedig Ady Endre korában. A szerző a történelem állandóságaival és variációival ugyanúgy játszik, mint az olvasó kíváncsiságával és fantáziájával; vagy éppen az archaikussal és a posztmodernnel. Az irodalmi utaláshálókban is gazdag szöveg mögül pedig kirajzolódik Közép-Európa jellegzetes, groteszk, mágikusan realista életvilága, sorsközössége. Mintha Gabriel García Márquez és Esterházy Péter írásművészete találkozna valahol Csíkban.

#magvetőnapok #csakazemberolvas
... BővebbenKevesebbet

73 érdeklődik  ·  11 ott lesz
Project333: Dont give it up - earplug for mum

Project333: Dont give it up - earplug for mum

márc 30, 7:00du.

Magvető Café

Mákó Rozi - zongora, szintetizátorok; Roskó Gábor - szaxofon; Héjja János - gitár; Tarnay Timon - trombita, ütőhangszerek; Szomora Gábor - dob; Tarnay Károly - basszusgitár

artist.link/project333

A project 333 zenekar improvizált kamarazenét játszik.
Ami inspirál, az a szabadság, a koncentrált figyelem, a csend. Nincs stílus,csak hangok, nincsenek klisék, csak jelenlét. A hangszerek a szabad improvizációs műfajok felől érkeznek, a zene inkább a kortárs kamarazene felé tart.
... BővebbenKevesebbet

39 érdeklődik  ·  12 ott lesz
Kampányolni jól!

Kampányolni jól!

márc 26, 10:00de.

Magvető Café

📣 Minden választás előtt elhangzik: az eddigi legdurvább kampányra kell készülnünk. Az elmúlt évtizedekben azonban sok minden változott: a pártokat és jelöltjeiket népszerűsítő választási hirdetések egyre gyakrabban fordulnak lejáratásba és karaktergyilkosságba. A hivatalos kampányidőszakok ráadásul mára inkább csak névleg léteznek, hiszen a valódi kampányidőszakok választástól választásig tartanak. A kampányokról, a fogalom változásáról, a jó kampányok lehetőségeiről és mibenlétéről beszélgetnek szakértő vendégeink a Republikon Intézet Friedrich Naumann Alapítvány által támogatott konferenciáján.

📅 Az esemény időpontja és helyszíne:

• 2024. március 26. kedd, 10 óra
• Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.

🕒 A tervezett program:

10:00 – Megnyitó

• Horn Gábor, kuratóriumi elnök, Republikon Alapítvány

10:30 – Politikusi panelbeszélgetés

Felkért vendégek:

• Arató Gergely, Demokratikus Koalíció
• Barabás Richárd, Párbeszéd
• Bedő Dávid, Momentum
• Gyöngyösi Márton, Jobbik
• Kanász-Nagy Máté, LMP
• Kovács Gergely, Magyar Kétfarkú Kutya Párt
• Molnár Zsolt, MSZP

A beszélgetést Ranschburg Zoltán, a Republikon Intézet vezető elemzője moderálja.

12:00 – Szünet

12:10 – Szakértői panelbeszélgetés

Felkért vendégek:

• Czuk Dorottya, a Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal sajtófőnöke
• Erdélyi Zsolt, reklámszakember
• Nyáry Krisztián, kommunikációs szakember, irodalomtörténész
• Tóth Enikő, az aHang kampányigazgatója

A beszélgetést Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke moderálja.

📝 Kérjük, részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlapon: forms.office.com/e/UkjcjeamGj

***

A Republikon működését a Európai Unió „Europe for Citizens" programja támogatja.
... BővebbenKevesebbet

112 érdeklődik  ·  27 ott lesz
Gondoskodó Erzsébetváros

Gondoskodó Erzsébetváros

márc 21, 5:00du.

Magvető Café

🤝 Miközben a kormány sorra veszi el az önkormányzatok hatásköreit, a feladatokat korántsem látja el megfelelően. A kormány épp a járvány, a lakhatási és a megélhetési válság idején hagyta cserben a segítségre szorulókat. Éppen ezért az önkormányzatoknak újra és újra be kell avatkoznia, hogy segítséget nyújtson a polgárainak. Mi a dolga az államnak, az önkormányzatoknak vagy éppen a civileknek? Mit tehetnek az önkormányzatok? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat a Mindenki Erzsébetvárosa márciusi eseményén.

📅 Az esemény időpontja és helyszíne:

• 2024. március 21., csütörtök 17 óra
• Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.

👥 Meghívott vendégek:

• Bősz Anett, humán területekért felelős főpolgármester-helyettes
• Farkas Tünde, a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ igazgatója
• Herczog László, közgazdász, korábbi szociális és munkaügyi miniszter
• Radnóti Zoltán, a Rumbach Tanház társalapítója és vallási vezetője

🗣️ A kerekasztal-beszélgetést Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere vezeti.

✍️ Kérjük, regisztráljon az eseményre az alábbi űrlapon!
forms.office.com/e/rsg9zqKwcN
... BővebbenKevesebbet

51 érdeklődik  ·  15 ott lesz
További események