Közelgő programok

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Könyvbemutatóval egybekötött dedikálás

Könyvbemutatóval egybekötött dedikálás

febr 22, 5:30du.

Magvető Café

Könyvbemutatóval egybekötött dedikálásra hívlak titeket, ahol végre személyesen is találkozhatunk, hogy beszélgessünk kicsit legújabb könyvemről, a Szólamok a szívkamrából című novelláskötetről. 😊 Az estet Köböl Anita vezeti majd, Hámori Gabriella olvas fel és Friderikusz Péter csellószóval emeli a beszélgetés hangulatát. A helyszínül szolgáló Magvető Caféban a kötetek megvásárolhatók és a bemutató után dedikálásra is lesz lehetőség.
Jelezzetek vissza bátran, ha találkozunk! 😊
Naptárba bevésni az időpontot, le ne maradjatok! 😉 Várok mindenkit szeretettel!
... BővebbenKevesebbet

20 érdeklődik  ·  21 ott lesz
Beginnings - Project333 koncert

Beginnings - Project333 koncert

febr 24, 7:00du.

Magvető Café

Roskó Gábor - szaxofon; Héjja János - gitár; Szomora Gábor - dob; Tarnay Károly - basszusgitár (Rozi és Timon sajnos nem tud jönni)

spotify: open.spotify.com/artist/78Sc0RmYONLNJW5y9URg4N...
tidal: tidal.com/browse/artist/45078232
deezer: www.deezer.com/us/artist/250552712
web: www.project333.hu
bandcamp: project333.bandcamp.com
soundcloud: soundcloud.com/project-333

A project 333 zenekar improvizált kamarazenét játszik.
Ami inspirál, az a szabadság, a koncentrált figyelem, a csend. Nincs stílus,csak hangok, nincsenek klisék, csak jelenlét. A hangszerek a szabad improvizációs műfajok felől érkeznek, a zene inkább a kortárs kamarazene felé tart.
... BővebbenKevesebbet

31 érdeklődik  ·  10 ott lesz
Nők a politikában, nők a közéletben

Nők a politikában, nők a közéletben

febr 29, 10:00de.

Magvető Café

👩‍💼 Mi a közös az amerikai alelnökben, a General Motors elnök-vezérigazgatójában vagy épp Párizs főpolgármesterében? Mindannyian sikeres nők, akik fontos pozíciókat töltenek be a saját területükön. A Republikon Intézet februárban kétpaneles konferenciát rendez „Nők a politikában, nők a közéletben” címmel.

💬 Konferenciánk első részében vezető magyar politikusnőkkel beszélgetünk, második részében pedig a női és férfi jogokkal és szerepekkel foglalkozó szakembereket látunk vendégül, valamint olyan sikeres, a közéletben aktív nőket, akik a saját területükön maradandót alkottak, munkásságuk során fontosnak tartották, hogy kiálljanak a nők jogaiért és segítenek rávilágítani arra, hogyan lehet nőként sikeressé válni akár ellenszélben is.

📅 Az esemény időpontja és helyszíne:

• 2024. február 29., csütörtök 10 óra
• Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.

🕙 A tervezett program:

10:00 – Megnyitó

• Horn Gábor, kuratóriumi elnök, Republikon Alapítvány

10:15 – Nyitó előadás

• Schlanger Márton, a Republikon Intézet kutatója

10:30 – Politikusi panelbeszélgetés

• Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere
• Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke
• Orosz Anna, a Momentum elnökségének tagja, országgyűlési képviselő
• Szabó Tímea, a Párbeszéd – A Zöldek Pártjának ügyvezető társelnöke

12:00 – Szünet

12:10 – Közéleti panelbeszélgetés

• Kovalcsik Ildikó, Lilu, műsorvezető
• Pető Andrea, történész, egyetemi tanár
• Szemán Dénes, szakpszichológus, pszichoterapeuta
• Varró Szilvia, Aeffect Consulting vezetője

A panelbeszélgetéseket Benyó Rita újságíró moderálja.

📝 Kérjük, részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlapon: forms.office.com/e/SA82C7WexM

===========================

A Republikon működését a Európai Unió „Europe for Citizens" programja támogatja.
... BővebbenKevesebbet

122 érdeklődik  ·  12 ott lesz
VIII. Kortárs Kínai Könyvklub - LU MIN: Kézbesíthetetlen szerelem

VIII. Kortárs Kínai Könyvklub - LU MIN: Kézbesíthetetlen szerelem

febr 29, 6:00du.

Magvető Café

LU MIN 鲁敏
Kézbesíthetetlen szerelem 《此情无法投递》

A Lu Xun-díjas írónő lebilincselő és megrázó regénye a kínai reform és nyitás kezdeti évtizedeiről és áldozatairól, női sorsról és identitásról, valamint a 80-as évektől zajló társadalmi változásokról.

Meghívott vendégek:
· MÉSZÁROS SÁNDOR nyá. nagykövet
· YU-BARTA ERIKA sinológus, műfordító

A könyvklub háziasszonya:
· ZOMBORY KLÁRA sinológus, műfordító

Dátum: 2024. február 29. (csütörtök) 18 óra
Helyszín: MAGVETŐ Café (Budapest, VII. kerület, Dohány u. 13.)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

www.kinaiirodalom.hu

Főtámogató:
Kínai Írószövetség

Támogató:
Foreign Language & Teaching Research Press (FLTRP)

Társszervező:
Budapesti Kínai Kulturális Központ

***

A részvétel díjtalan és nincs regisztrációhoz kötve, de a kinaiirodalom@gmail.com e-mail címen regisztrálók között 5 db Lu Min: Kézbesíthetetlen szerelem (fordította: Yu-Barta Erika, Noran Libro, 2023) c. könyvet sorsolunk ki az FLTRP felajánlásából, valamint a sárkány évének örömére 5 db sárkányos könyvjelzőt.

***

A könyvklubon való részvételével egyben hozzájárul, hogy a rendezvényről készülő hang-, kép- és videófelvételeken szerepeljen.
... BővebbenKevesebbet

195 érdeklődik  ·  28 ott lesz
FREUD CAFÉ: Kalóz vagy kalauz?

FREUD CAFÉ: Kalóz vagy kalauz?

márc 1, 6:00du. - márc 1, 7:30du.

FREUD CAFÉ: Kalóz vagy kalauz? – Az értő betegkísérés szerepe a pszichoszomatikus betegek háziorvosi gondozásában

Előadó: dr. Eörsi Dániel, háziorvos, pszichoanalitikusan orientált pszichoterapeuta

élő, személyes részvételű esemény, (online is követhető)
A Magyar Pszichoanalitikus Egyesület által szervezett következő Freud Café fókuszába kifejezetten a pszichoszomatikus tünetek, betegségek és a velük járó testi, lelki szenvedés kerül, amelynek fontos aspektusai az orvos-beteg kapcsolatban is megjelennek, gyakranelsőként ott bontakoznak ki.

Létünk bizonytalanságait, veszélyeit, a fontos kapcsolatainkban átélt csalódásokat vagy éppen intimitást, saját elménk kiszámíthatatlanságát sokszor nem tudjuk a maguk teljességében
átélni, elviselni. Emiatt gondolataink és érzelmeink, sőt, akár testi működésünk és testünk megélése is leegyszerűsödhet azért, hogy feldolgozható, átélhető legyen a valóságunk.

Ennek azonban az az ára, hogy nem tudjuk a maguk teljességében felfogni belső állapotainkat és a kívülről származó tapasztalatokat. Az egyik ilyen egyszerűsítő folyamat az úgynevezett hasítás lehet, mely során a világot két egymással ellentétes (az egyszerűség kedvéért: jó és rossz) pólus mentén értelmezzük és érezzük át. Testünk észlelésének pozitív vagy negatív volta könnyen lehet az egyik (tehát a jó vagy a rossz) szélsőség ebben a mechanizmusban.

A pszichoanalízis és a háziorvoslás párhuzamaira először Bálint Mihály magyar származású pszichoanalitikus mutatott rá az 1940-es években. Messzebbről ránézve mindkét esetben adott egy időhatár nélküli, többé-kevésbé rendszeres találkozásokon alapuló, „terápiás elemeket” is tartalmazó kapcsolat, amit a szereplők a saját személyiségükkel, szubjektivitásukkal alkotnak.

Emiatt a háziorvosi helyzetben is megfigyelhető számos, a pszichoanalitikus elméletekben leírt kapcsolati jelenség, (pl. áttétel, viszontáttétel) mégpedig függetlenül attól, hogy mindezzel tisztában vagyunk-e, minderre reflexiónk van-e, vagy sem.
Ennek folytán hasítással is találkozhatunk a háziorvosi rendelőben. Ellátóként belőlünk is válhat jó (pl. bölcs) vagy éppen rossz (pl. alkalmatlan) valaki – miközben természetesen a páciens is válhat csodálatossá vagy éppen elviselhetetlenné, és nagyon fontos, hogy mindezt gyakran közösen hozzuk létre, közös hasított valóságunk alakul ki. Különösen, ha páciensünknek orvosilag nem jól magyarázható testi tünetei, betegségei vannak, hiszen az
ebből adódó tehetetlenség a „rossz orvos” szerepébe sodorhat bennünket, miközben emellett világnézeti kérdésekben nagyszerűen megértjük egymást.

Előadásomban be kívánom mutatni, hogy a testi tünet vagy betegség hogyan válhat az elviselhetetlen feszültségek miatt a rosszat, a veszélyt tartalmazó hellyé, mely sokszor orvosi értelemben nem jól magyarázható testi szenvedéshez vezet. Rövid esetrészletek menténszeretném ábrázolni a házorvosi helyzetben rejlő lehetőségeket és csapdákat. Lehetőségünk van a saját magunk és páciensünk belső állapotát jobban megérteni, sőt, lehetőségünk van őt is támogatni, kalauzolni a jobb, egészlegesebb megértés és átélés felé.
Azonban csapda is rejlik ebben a helyzetben, hiszen a nem jó időben vagy pontatlanul érkező „pszichologizálás”
csak növelheti a beteg belső káoszát és az orvos szakmai bizonytalanságát, mely a hasítás erősödéséhez és végső soron a tünetek fokozódásához vezethet.

Mivel a háziorvos mélylélektani munkájának a standardjai nincsenek elég részletesen és pontosan kidolgozva, orvosként könnyen eltévedhetünk, tévúton találhatjuk magunkat és a páciensünket is. Éppen ezért kitérnék arra a nehéz kérdésre is, hogy milyen módon és feltételek mellett lenne biztosítható a háziorvosi alapellátásban dolgozó szakemberek (mély)lélektani irányú képzése, érzékenyítése.

Az online jegyet váltó nézőink számára a csatlakozáshoz szükséges link és jelszó az előadás
napján, röviddel a program kezdete előtt kerül kiküldésre a vásárláskor megadott email címre.
... BővebbenKevesebbet

170 érdeklődik  ·  25 ott lesz
Szűcs Teri: Visszatért hozzám az emlékezet. Demencia és Óperencia / Könyvbemutató

Szűcs Teri: Visszatért hozzám az emlékezet. Demencia és Óperencia / Könyvbemutató

márc 19, 5:00du.

Magvető Café

Szűcs Terivel Turi Tímea beszélget a Visszatért hozzám az emlékezet. Demencia és Óperencia című könyvről, amelyből Bánfalvi Eszter olvas fel részleteket.

Bárkit érinthet, mégis minden történet másmilyen: ez a könyv a demenciáról és az otthonápolás mindennapjairól, a felejtésről és az emlékezésről szól.
Szűcs Teri akkor kezdte írni feljegyzéseit, amikor az édesanyjánál demenciát diagnosztizáltak. A naplójegyzetek és esszék azonban soha nem csak magántermészetű vallomások, hanem egy közös emlékezet megteremtésére tett kísérletek is. Ez a könyv újraírja a demenciával élő ember emlékeit: a leningrádi fiatalkor, a zsidó, szovjet és magyar identitások határain kibomló élettörténet megejtő szépséggel rajzolódik ki, miközben a könyv érzékeny látlelet az otthonápolás jelenlegi nehézségeiről és lehetőségeiről, embert próbáló és felemelő napjairól, törékeny egyensúlyáról is.Szűcs Teri Visszatért hozzám az emlékezet. Demencia és Óperencia című könyve megrendelhető: tinyurl.com/5t5da7my
... BővebbenKevesebbet

148 érdeklődik  ·  35 ott lesz
További események

Korábbi programok

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
„Az a szép zöld gyep” – Zöldfejlesztések Erzsébetvárosban

„Az a szép zöld gyep” – Zöldfejlesztések Erzsébetvárosban

febr 20, 5:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

🌳 Erzsébetváros Budapest egyik legsűrűbben lakott kerülete. Nem budai zöldövezet, hanem nyüzsgő, élettel teli belváros, de az itt élőknek is fontos az egészséges környezet, az élhető városi terek, a tiszta levegő vagy éppen a meglévő zöldfelületek védelme és fejlesztése. A Mindenki Erzsébetvárosa következő beszélgetésén, Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere beszélget a VII. kerületi zöldfejlesztések irányairól, az önkormányzat feladatairól és a civil szféra lehetőségeiről szakértő vendégeivel.

📅 Az esemény időpontja és helyszíne:

• 2024. február 20., kedd 17 óra
• Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.

🗣️ Meghívott vendégek:

• Bardóczi Sándor, a Főpolgármesteri Hivatal Tájépítészeti Osztályának vezetője, főtájépítésze
• Bojár Iván András, a 10 millió fa vezetője
• Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport éghajlatvédelmi és lakossági égetés projektvezetője
• Takács Dániel, Erzsébetváros főtájépítésze

✍️ Kérjük, regisztráljon az eseményre az alábbi űrlapon!
forms.office.com/e/MbgJPkRgSp
... BővebbenKevesebbet

97 érdeklődik  ·  20 ott lesz
KÖNYVBEMUTATÓ- Hulej Emese: Unoka a Gerbeaud- házból

KÖNYVBEMUTATÓ- Hulej Emese: Unoka a Gerbeaud- házból

febr 15, 6:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

KÖNYVBEMUTATÓ

IDŐPONT: 2024. február 15., csütörtök, 18 óra
Helyszín: Magvető Café
A szerzővel Mörk Leonóra beszélget.
A könyv megrendelhető itt: bit.ly/3QjmQTB

Elischer Edith, a legendás cukrász, Gerbeaud Emil unokája jólétben, nagypolgári környezetben, szerető nagycsaládban cseperedett, igazi úrilánynak nevelték. Ám amikor kellett, ez a kicsi és törékeny nő mégis fényesen helytállt: az embert próbáló időkben feltűrte a ruhaujját, és tüzet oltott Budapest ostromának zűrzavarában, segített a legismertebb magyar zsidó családnak a német megszállás után, nyilasokkal hadakozott, és később nem törték meg az ÁVH kihallgatói sem. Kevés híján hat évet töltött a kommunisták börtöneiben, rettenetes körülmények között, elképzelhetetlenül messze kerülve a Gerbeaud fényes termeitől.

A könyvhöz a szerző a Gerbeaud-leszármazottak családi archívumában és számos közgyűjteményben kutatott, többek között az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában, ahol periratok, kihallgatási jegyzőkönyvek és ügynöki jelentések is foglalkoznak Elischer Edithtel és tudós férjével.
Nem elégtétel és nem jóvátétel, de tény: Edith élete vége felé emberi helytállásáért átvehette a francia Becsületrendet. Az ő személyes története egyben család- és cukrászdatörténet is – édes és keserű, mint a huszadik század maga.

HULEJ EMESE újságíró. Huszonöt évig dolgozott a Nők Lapjánál, jelenleg a Magyar Krónika - kronika.hu – munkatársa. Szentendrén él, egy fia van. Első könyve, a Teleki Géza életét feldolgozó „Egy Teleki gróf Afrikában” című kötet 2014-ben jelent meg.
... BővebbenKevesebbet

136 érdeklődik  ·  29 ott lesz
Oravecz Imre: Alkonynapló / Könyvbemutató

Oravecz Imre: Alkonynapló / Könyvbemutató

febr 13, 5:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

Februárban jelenik meg Oravecz Imre Alkonynapló című könyve. A kötetről Szegő János beszélget a szerzővel, a könyvből Fodor Tamás olvas fel részleteket.

Oravecz Imre Alkonynaplója a létezés teljességének katalógusa, az időskor mindennapjainak megörökítése. Hangoltságában és kíméletlen őszinteségében Márai Sándor és Kertész Imre naplóit idézi. Nem feltétlenül az a fontos, hogy az adott napon milyen külső események történtek, a hangsúly a belső tükröződéseken van. Ahogy az Őszi kérdés című naplójegyzetben áll: „Elment a sárgarigó, a kakukk, a gólya, a fecske. Megvárod, míg visszajönnek?” Oravecz Imre most is mindent pontosan rögzít, a létezést elemeire bontja, ugyanakkor nem vész el a részletekben, a lényeges dolgokra összpontosít. Az elmúlásra és az életre, a személyét körülvevő világ állandóságaira és változásaira, a test és a tudat folyamatos párbeszédére. Az egymással szervesen összefüggő emlékekre és álmokra. Arra, ami vele együtt távozik, és azokra, akik utána is itt maradnak. A határban járunk: líra és epika peremén. Az Alkonynapló mintha az időskori remekmű, a Távozó fa továbbírása lenne más modalitásban.

Oravecz Imre Alkonynapló című könyve online is megrendelhető: tinyurl.com/cfe7dr8x

#csakazemberolvas
... BővebbenKevesebbet

117 érdeklődik  ·  25 ott lesz
Winnie and Willy - True Story - Project333 koncert

Winnie and Willy - True Story - Project333 koncert

jan 27, 7:00du.

Magvető Café

Mákó Rozi - zongora, szintetizátorok; Roskó Gábor - szaxofon; Héjja János - gitár; Tarnay Timon - trombita, ütőhangszerek; Szomora Gábor - dob; Tarnay Károly - basszusgitár

spotify: open.spotify.com/artist/78Sc0RmYONLNJW5y9URg4N?si=AdDzGm9XRG2ADk38XK1VAA
tidal: tidal.com/browse/artist/45078232
web: www.project333.hu
bandcamp: project333.bandcamp.com
soundcloud: soundcloud.com/project-333

A project 333 zenekar improvizált kamarazenét játszik.
Ami inspirál, az a szabadság, a koncentrált figyelem, a csend. Nincs stílus,csak hangok, nincsenek klisék, csak jelenlét. A hangszerek a szabad improvizációs műfajok felől érkeznek, a zene inkább a kortárs kamarazene felé tart.
... BővebbenKevesebbet

34 érdeklődik  ·  9 ott lesz
Európa közepén, Európa szélén

Európa közepén, Európa szélén

jan 19, 10:00de.

Magvető Café

🇪🇺 Öt hónappal a következő Európai Parlamenti választások előtt a Republikon Intézet januári konferenciáján két fő célt tűzünk magunk elé: számot vetni a 2019 óta elért eredményekkel, és felvázolni a 2024-től az Unióra váró legfőbb kihívásokat. Bár a hazai nyilvánosságban az önkormányzati választások témái gyakran nagyobb teret kapnak az európai ügyeknél, fontosnak tartjuk bemutatni, hogy hogyan jelenik meg az Európai Unió Magyarországon, és Magyarország az Európai Unióban.

💬 Az érintett témák között természetesen kiemelt helyen szerepelnek a Magyarországtól visszatartott EU-s források körüli fejlemények, de szeretnénk, ha a beszélgetés ennél tágabb áttekintést adna Magyarország EU-n belüli helyzetéről, és arról, mire számíthatunk itt, Magyarországon a júniusi választások eredményétől függően.

Az esemény időpontja és helyszíne:

📅 2024. január 19., péntek 10 óra
📍 Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.

A tervezett program:

🕒 10:00 – Köszöntő

• Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke

🕒 10:15 - Első panelbeszélgetés:

• Balázs Péter, a CEU professor emeritusa, korábbi külügyminiszter és uniós biztos
• Cseh Katalin, a Momentum EP képviselője
• Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP képviselője
• Szent-Iványi István, korábbi EP képviselő

🕒 11:45 – Szünet

🕒 12:00 – Második panelbeszélgetés:

• Herman János, korábbi közigazgatási államtitkár, korábbi NATO-nagykövet
• Kocsis Györgyi, újságíró, a Magyarországi Európa Társaság korábbi alelnöke
• Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője
• Szelényi Zsuzsanna, a CEU Demokrácia Intézetének programigazgatója

📝 Kérjük, részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlapon: forms.office.com/e/jG7CyxJ1X5

==================================

A Republikon működését a Európai Unió „Europe for Citizens" programja támogatja
... BővebbenKevesebbet

144 érdeklődik  ·  19 ott lesz
Zsömle odavan. Krasznahorkai László regényéből Máté Gábor olvas fel

Zsömle odavan. Krasznahorkai László regényéből Máté Gábor olvas fel

jan 9, 5:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

Krasznahorkai László Zsömle odavan című új regényéből Máté Gábor olvas fel.

Megannyi menekülő Krasznahorkai-hős után a szerző új regényének főszereplőjét, a 91 éves Kada Józsi bácsit, aki hiába tett meg sok mindent azért, hogy eltűnjön a világ szeme elől, egy meg nem nevezett magyarországi faluban mégis megtalálják követői. Kadának vérében van az inkognitó, családja már több évszázada tartja titokban eredetét, és egyelőre ő se szeretné nagydobra verni, hogy a nyugdíjas villanyszerelő IV. Béla és Dzsingisz kán leszármazottjaként Árpád-házi I. József néven tarthatna igényt a magyar trónra. De nem akar belekeveredni a politikába, úgy döntött, saját szavajárásával, hogy nem tesz többé a tűzre, ellenben tiszta vizet önt a pohárba. De mit szólnak ehhez lelkes tanítványai, akik között akad délibábos monarchista és paramilitáris terrorakciókra készülő alak is? Egyáltalán: elejét lehet-e venni a szükségszerű következményeknek? Krasznahorkai László groteszk és szatirikus új regényében – New York, Dalmácia és Türingia után – visszatér a karneváli Magyarországra. A pácban mindenki benne van: a víkendházi öreg király csakúgy, mint a felbukkanó vendégek, akik között találunk egy Krasznahorkai László névre hallgató vándorzenészt is. És vajon hol lehet mindeközben Józsi bácsi házőrző kutyája, Zsömle? Lehet, hogy homályba vész? Vagy velünk marad örökre?

#csakazemberolvas #krasznahorkai
... BővebbenKevesebbet

683 érdeklődik  ·  84 ott lesz
SERPAHÁZ NYÍLT NAP 2024.01.06.

SERPAHÁZ NYÍLT NAP 2024.01.06.

jan 6, 6:00du. - jan 6, 9:00du.

Magvető Café

Várunk szeretettel a Serpaház Nyílt Napra január 6-án szombaton 18:00-tól 21:00 óráig a Magvető Caféban a Dohány u. 13. szám alatt.

Azokat várjuk, akiknek a monitoron át történő kapcsolódáson túl fontos a személyes kapcsolódás. Akik érdeklődnek a sétáló coaching kipróbálása vagy a képzés iránt, de szeretnék előbb megnézni maguknak, hogy kik foglalkoznak ezzel, mit és hogyan tudnak megosztani róla. Ha érdekel a segítő kapcsolatnak ez a szokásostól eltérő, de rendkívül hatékony módja, tarts velünk szombat este. Ha hozol valakit, kérjük, ő is regisztráljon.

A részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

A résztvevők a belépéskor 120 ezer Ft értékű vouchert (ajándékutalványt) kapnak, amit a képzésre való jelentkezés esetén a tandíj fizetése során használhatnak fel.

JELENTKEZÉS ÉS TOVÁBBI RÉSZLETEK:
serpahaz.hu/vizkereszt/
... BővebbenKevesebbet

39 érdeklődik  ·  12 ott lesz
Jonas' tribute - one evening with the project333

Jonas' tribute - one evening with the project333

dec 30, 7:00du.

Magvető Café

Mákó Rozi - zongora, szintetizátorok; Roskó Gábor - szaxofon; Héjja János - gitár; Tarnay Timon - trombita, ütőhangszerek; Szomora Gábor - dob; Tarnay Károly - basszusgitár

Meditatív tánczene

web: www.project333.hu
bandcamp: project333.bandcamp.com
soundcloud: soundcloud.com/project-333

A project 333 zenekar improvizált kamarazenét játszik.
Ami inspirál, az a szabadság, a koncentrált figyelem, a csend. Nincs stílus,csak hangok, nincsenek klisék, csak jelenlét. A hangszerek a szabad improvizációs műfajok felől érkeznek, a zene inkább a kortárs kamarazene felé tart.
... BővebbenKevesebbet

38 érdeklődik  ·  12 ott lesz
Disegno kettős lapszámbemutató

Disegno kettős lapszámbemutató

dec 20, 5:00du.

Magvető Café

2x lapszámbemutató: VI/2: Sign and Design + VII/1: Designing Digital Humanities. A szerkesztőkel és a közönséggel beszélget: Sebestyén Ágnes Anna, Z. Karvalics László, Almási Zsolt.

Megjelent a Disegno S/D: Sign and Design c. száma Mihai Nadin, Salvatore Zingale, Újvári Edit, Csernák Janka, Hosszu Erzsébet és Aditya Nambissan designszemiotikai írásaival, valamint Maressa Park és – a MOME-n nemrég előadó – Joana Meroz cikkével. Jövő héten pedig jön a még újabb: Designing Digital Humanities, benne hét szerző a MOME-tól az UZH-n át a TU Delftig: okosgyárak, designadatbázisok, AI-képek, tudáshálózatok + interjú a digitális bölcsészet egyik atyjával, Horváth Ivánnal. A lapszámok bemutatója: december 20. szerda, 17h, Magvető Café - vendégek: Sebestyén Ágnes Anna művészet- és építészettörténész (MOME, MEMMDK), Z. Karvalics László információtörténész (SZTE) és Almási Zsolt irodalomtörténész, Shakepeare-kutató, a Digitális Bölcsészet folyóirat szerkesztője (PPKE)

disegno.mome.hu
... BővebbenKevesebbet

253 érdeklődik  ·  26 ott lesz
drMáriás: Tanmesék a világ legfejlettebb demokráciájáról - könyvbemutató

drMáriás: Tanmesék a világ legfejlettebb demokráciájáról - könyvbemutató

dec 18, 6:00du. - dec 18, 8:00du.

Magvető Café

Százötven elképesztő festmény és ugyanennyi kiváló szöveg visz minket hatalmas utazásra.

Tanmesék a világ legfejlettebb demokráciájáról: színes, szórakoztató és nevettető kulturális-történelmi-politikai-művészeti kiadvány lenyűgözően szép kivitelben. drMáriás művészeti albumában saját tanmeséit, azaz keményen kritikus és végtelenül vicces értelmezéseit, prózáit, kommentárjait írja le abszurdba hajló világunkat a legkiválóbb festők stílusában ábrázoló festményeihez.

December 18-án drMáriás és Weiler Péter, író, festőművész beszélget a szerző egyedi látásmódjáról, inspirációiról, az új album keletkezéséről a Magvető Cafe-ban, ahol a szerző dedikálja is a frissen megjelent albumát.

Az album a könyvbemutató helyszínén is megvásárolgató, valamint a Libri és Líra könyvesboltokban és a konyvek.index.hu oldalon.
... BővebbenKevesebbet

230 érdeklődik  ·  26 ott lesz
VII. Kortárs Kínai Könyvklub - LIU ZHENYUN

VII. Kortárs Kínai Könyvklub - LIU ZHENYUN

dec 14, 6:00du.

Magvető Café

IRODALOM · TÁRSADALOM · SZATÍRA

LIU ZHENYUN
刘震云

Behálózott élet · Nem vagyok én Aranylótusz · Linék hétköznapjai
《吃瓜时代的儿女们》·《我不是潘金莲》·《一地鸡毛》

A kortárs kínai széppróza egyik legeredetibb és leghumorosabb szerzőjének a napokban megjelenő regényét – Behálózott élet – hozzuk el egyenesen a nyomdából, valamint magyarul is olvasható írásain keresztül beszélgetünk a mai Kína társadalmi kérdéseiről, a szerző egyedi hangjáról.

Meghívott vendégek:
· BALÁZS ÉVA a Geopen Kiadó főszerkesztője
· DR. GULYÁS ANETT sinológus, szociológus, a PPKE BTK Kínai Tanszékének adjunktusa, a KNK budapesti Turisztikai Képviseleti Irodájának a munkatársa

A könyvklub háziasszonya:
· ZOMBORY KLÁRA sinológus, műfordító

Dátum: 2023. december 14. (csütörtök) 18 óra
Helyszín: MAGVETŐ Café (Budapest, VII. kerület, Dohány u. 13.)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

www.kinaiirodalom.hu

Az esemény a Budapesti Kínai Kulturális Központ társszervezésében, a Kínai Írószövetség és a Geopen Kiadó támogatásával valósul meg.

***

A részvétel díjtalan és nincs regisztrációhoz kötve, de a kinaiirodalom@gmail.com e-mail címen regisztrálók között 10 db Liu Zhenyun: Behálózott élet (fordította: Zombory Klára, szerkesztette: Balázs Éva, borító: Váradi Gábor, Geopen Kiadó, 2023) c. könyvet sorsolunk ki.

***

A könyvklubon való részvételével egyben hozzájárul, hogy a rendezvényről készülő hang-, kép- és videófelvételeken szerepeljen.
... BővebbenKevesebbet

243 érdeklődik  ·  30 ott lesz
Táguló világom - könyvbemutató

Táguló világom - könyvbemutató

dec 12, 6:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

MEGHÍVÓ

Szeretettel várunk a Magvető Café-ban 2023. december 12.-én 18:00 órától tartandó ingyenes eseményünkre, ahol lehetőség lesz kötetlenül beszélgetni a Táguló világom című könyvünk szerzőjével, Szecsődi Tamás Leóval és a mesekönyv illusztrátorával, Gyetkó Krisztinával.

***
Szecsődi Tamás Leó meséi nem kevesebbre vállalkoznak, mint hogy egyfajta útmutatót, iránytűt, segítséget adjanak a családoknak és pedagógusoknak egyaránt, olyan beszélgetésekhez, amik nehezebb témákhoz is kapaszkodót nyújthatnak, amik foglalkoztatják a gyerekeket. A könyvben található történetek segítenek abban, hogy az útkeresés közben megálljunk egy kicsit és együtt csodálkozzunk rá a világ és magunk sokszínűségére.

Helyszín: Magvető Café (1074 Budapest, Dohány u. 13.)

Időpont: 2023. december 12. 18:00- tól

A rendezvény Ingyenes.
... BővebbenKevesebbet

63 érdeklődik  ·  12 ott lesz
Pillanatképek a magyar középkorból | Könyvbemutató

Pillanatképek a magyar középkorból | Könyvbemutató

dec 11, 6:00du.

Magvető Café

A HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történet tudományi Intézet Lendület Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoportja szervezésében kerül sor a Pillanatképek a magyar középkorból című kötetének bemutatójára.

A sikerlistás könyv szerkesztőivel, Weisz Boglárkával és Skorka Renátával Koronczay Lilla, a Nők Lapja újságírója beszélget.

Időpont: 2023. december 11. (hétfő), 18 óra

A könyvbemutató helyszíne: Magvető Café Budapest, VII. Dohány utca 13.

A helyszínen a kötet kedvezményesen megvásárolható, az ott megjelent szerzőkkel dedikáltatható.

A kötetről
A Pillanatképek a magyar középkorból című kötet félszáz rövid tanulmányon keresztül enged betekintést a középkori ember mindennapi életébe. Vajon különböztek-e a több évszázaddal korábban élők hétköznapjai a miénktől, avagy a technikai vívmányok okozta változást leszámítva a maihoz hasonló helyzetekkel szembesültek elődeink? Vajon elkerülhették-e az adófizetést, ügyeik intézése során használtak-e csúszópénzt, jelen lehetett-e életükben az ingatlanmaffia, kisegíthették-e sztárügyvédek őket a bajból? Hamisították termékeiket vagy pénzeiket? Kis tételben vagy nagyban készítették, illetőleg értékesítették a tömeg- és luxuscikkeket? Vitás kérdéseiket tárgyalóasztal mellett, vagy kizárólag csatatéren döntötték el? Büntették-e az országgyűlésen viszálykodókat, vagy ismerték-e a karantén nyomasztó légkörét?

Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat az érdeklődő a kötet hasábjain, a Lendület Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete Középkori Osztályának tagjai által jegyzett írásokból. A tanulmányok a történelem, a művészettörténet, a régészet, a heraldika és a numizmatika témaköréből merítenek, megismertetve az érdeklődőkkel a legújabb kutatási eredményeket is.

A szemet gyönyörködtető színes illusztrációkkal kiegészülő élvezetes olvasmányoknak köszönhetően a középkor világának mindennapjai mindannyiunk számára valóságossá és élményszerűvé válnak.
... BővebbenKevesebbet

121 érdeklődik  ·  8 ott lesz
KÖNYVBEMUTATÓ- Egyházi Gábor: A titánok titka

KÖNYVBEMUTATÓ- Egyházi Gábor: A titánok titka

dec 9, 6:00du.

KÖNYVBEMUTATÓ
IDŐPONT: 2023. december 09., szombat, 18 óra
Helyszín: Magvető Café
A szerzővel Nagy Zoltán beszélget.

A könyv megrendelhető itt: bit.ly/3P7bkJa

Ha a kezedbe veszed ezt a könyvet, akkor valószínű, hogy valamiféle mozgásszervi fájdalommal élsz, és szeretnél megoldást találni a problémádra. Több mint két évtized rehabilitációs munkája során rájöttem egy roppant egyszerű igazságra: A FÁJDALOM EGYSZER ELMÚLIK! Szeretném megmutatni neked, hogyan érheted ezt el.

Akkor fájnak az alkatrészeid, ha a testedben valamilyen egyensúlyhiány van. Állítsd vissza az egyensúlyt, és már ki is kezelted a problémát! Egy mondatban összefoglalva ennyi a gyógyulási folyamat. Azért persze nem ennyire egyszerű a dolog, kőkeményen melóznod is kell érte…
A krónikus fájdalmat többféle módon próbálják a szakemberek megszüntetni, de a siker érdekében a saját kezedbe kell venned a sorsod irányítását, hiszen te vagy a felelős a saját egészségedért. A te tested van most a fókuszban. Tudatosan gyakorolj, kormányozd az életedet, gyógyulj! A mozgás mindig gyógyít. A könyvemben igyekeztem arra törekedni, hogy mire a végére érsz, a saját magad szakértője lehess, nálad jobban ugyanis senki nem ismeri a testedet. Találsz a fejezetekben anatómiai ismereteket, de épp csak annyit, amennyi a gyakorlatok megértéséhez és megtanulásához szükséges lehet, és felvilágosít az ok- okozati összefüggésekről. A fájdalom forrását kell azonosítanod, nem a helyét. Nem mindig ott lapul az ördög, ahol a szarvával beléd szúr, és pokoli kínokat idéz elő. Bíznod kell magadban annyira, hogy a tudatosan gyakorolt technikákat a mindennapi életed részévé tudd tenni.
Teljesen mindegy, hogy profi esetleg amatőr sportoló vagy. Hogy zsenge huszonéveidet taposod, vagy az idősebb korosztályhoz tartozol. Még az se baj, ha utálsz mozogni. Egy dolgot kell végiggondolnod: hogy mennyire ragaszkodsz a mostani ramaty állapotodhoz. Jól érzed így magad a testedben? Ha a válaszod nem, akkor mozdulj meg a cél érdekében, és ígérem, javulni fog a helyzet. Ez a könyv segít kinyomozni a fájdalom okait, és a gyakorlatok segítségével irányt mutat a gyógyuláshoz vezető úton.

Egyházi Gábor gyógymasszőr, sportoktató, a Titan Kettlebell Budapest alapítója, rehabilitációs szakember. Több mint két évtizede foglalkozik az emberi test mozgásszervi problémáinak kezelésével és sportoktatással foglalkozó szakemberek képzésével. Ő az, aki gyógyszer helyett kettlebellel gyógyít.
... BővebbenKevesebbet

55 érdeklődik  ·  47 ott lesz
Europe Talks: Robert Menasse

Europe Talks: Robert Menasse

dec 7, 6:00du.

Magvető Café

Ezzel a beszélgetéssel veszi kezdetét a Goethe-Institut és az Osztrák Kulturális Fórum közös szervezésében a “Beszélgetések Európáról” sorozat, mely a 2024-ben esedékes, Magyarország 20 éves európai uniós tagsága apropóján, különböző meghívottakkal valósul meg.

A beszélgetést (német és magyar szinkrontolmácsolással) „A Főváros“ magyar fordítója, Győri László vezeti.

További információ a következő címen érhető el: www.bmeia.gv.at/hu/esemeny/seite?tx_news_pi1%5Bnews%5D=42847&cHash=d6b97bbb2fa5cf604033ccafc85621ef

---------------------------------------------------------------------------

Das Goethe-Institut und Österreichisches Kulturforum Budapest starten mit diesem Gespräch eine Reihe mit dem Titel „Gespräche über Europa“ im Vorfeld des Jubiläums 20-Jahre EU-Mitgliedschaft Ungarns 2024 mit verschiedensten Persönlichkeiten.

Das Gespräch (deutsch/ungarisch mit Simultanübersetzung) führt der Übersetzer von „Die Hauptstadt“ ins Ungarische, László Győri.

Mehr Informationen gibt es auf: www.bmeia.gv.at/kf-budapest/veranstaltungen/detail/seite?tx_news_pi1%5Bnews%5D=42847&cHash=d6b97b...
... BővebbenKevesebbet

38 érdeklődik  ·  10 ott lesz
Kell még valamit mondanom. Lendvai Ildikó közügyei – Könyvbemutató

Kell még valamit mondanom. Lendvai Ildikó közügyei – Könyvbemutató

dec 6, 5:00du.

Magvető Café

Várunk mindenkit szeretettel a 📚 Kell még valamit mondanom – Lendvai Ildikó közügyei 📚 című kötet bemutatójára!

Lendvai Ildikóval és Lakner Zoltánnal Benyó Rita beszélgetLakner Zoltán készített életútinterjút Lendvai Ildikóval; a beszélgetést magyarázó és elemző betétek egészítik ki, így jön létre a „hibrid életrajz” műfaja.

Ha egy politikusi visszaemlékezés történeti forrás, akkor ez a könyv a jelenkor, a félig vagy tán félig sem magunk mögött hagyott múlt egy története. Magyarország egy története. Sok története van Magyarországnak, de közülük biztosan ez az egyik.

Ez a könyv továbbá politikuséletrajz, egyben elbeszélt politikatörténet, mégis: a benne felmerülő élethelyzetek tapasztalatai alkalmazhatók a politikán kívül is. Akár úgy is lehet tehát olvasni, mint egy vezető pozíciókat betöltő nő pályarajzát, aki történetesen a politikában vállalt szerepet.„Mégiscsak meg kellene próbálni”

„Számomra a baloldaliság a társadalmi különbségeken való felháborodást jelenti, és azt a szándékot, hogy ezeken változtatni kell. (…) Tudom, hogy őrülten hangzik, de ha újrakezdeném, most, az országnak ebben az állapotában is politikusnak állnék, mert mégiscsak meg kellene próbálni.”

„Mi vagy te, világfelelős?”

„Minden egyes évvel elmélyülnek a társadalmi egyenlőtlenségek és a felkorbácsolt félelmek. Aki nem ezeket a folyamatokat akarja megállítani, az maga is felelős értük.”

„Benne lenni a történetben”

„A politikusi szerepet illetően az motivált, hogy benne lehessek a történetben. Miután azonban nem akartam semminek sem a vezére lenni és a miniszteri stallum sem vonzott, 2002-ben a frakcióvezetés kínálta a legjobb lehetőséget, hogy miként lehetek benne ebben a számomra fontos történetben.”Bővebben: napvilagkiado.eu/termek/kell-meg-valamit-mondanom/
... BővebbenKevesebbet

50 érdeklődik  ·  22 ott lesz
Fordította: Morcsányi Géza

Fordította: Morcsányi Géza

nov 29, 6:00du.

Magvető Café

A. P. Csehov Jonics című elbeszélését felolvassa: Balog Judit
Zongorán közreműködik: Radnóti Róza

Az est kb. 70 perces.
A belépés ingyenes.

191 érdeklődik  ·  23 ott lesz
Erzsébetváros a Budapest Nagyregény lapjain

Erzsébetváros a Budapest Nagyregény lapjain

nov 28, 5:00du.

Magvető Café

📖 A főváros egyesítése 150. évfordulójának alkalmából jelent meg a Budapest Nagyregény, amelyben 23 kortárs szerző művét olvashatjuk egy-egy kerületről. Ennek apropóján a Mindenki Erzsébetvárosa kerekasztal-beszélgetést szervez, amelynek keretében Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere a Nagyregényről, a könyv erzsébetvárosi fejezetéről, illetve a kerület Budapest kultúrájában betöltött szerepéről beszélget Kemény Zsófival, az erzsébetvárosi rész szerzőjével, Nyáry Krisztián íróval, a Budapest 150 Tanácsadó Testületének elnökével, valamint Török András művelődéstörténésszel.

📃 A program elején Kemény Zsófi olvas fel egy részletet a VII. kerületi fejezetből.

📅 Az esemény időpontja és helyszíne:

• 2023. november 28., kedd 17:00 óra
• Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.

✍️ Kérjük, regisztráljon az eseményre az alábbi űrlapon!
forms.office.com/e/13fdeVXFfx

ℹ️ További részletek a Budapest Nagyregényről a kezdeményezés weboldalán érhetőek el: bpnagyregeny.hu/

(Borítóképen feltüntetett portrék forrása: Kemény Zsófi - Hajas Orsolya, Nyáry Krisztián - Tombor Zoltán, Török András - saját)
... BővebbenKevesebbet

168 érdeklődik  ·  32 ott lesz
Spottywaters Entertainment introducing: Project333

Spottywaters Entertainment introducing: Project333

nov 25, 7:00du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

Mákó Rozi - zongora, szintetizátorok; Roskó Gábor - szaxofon; Héjja János - gitár; Tarnay Timon - trombita, ütőhangszerek; Tarnay Károly - basszusgitár

Avantgard Jazz Improvizációk 2 részben

web: www.project333.hu
bandcamp: project333.bandcamp.com

A project 333 zenekar improvizált kamarazenét játszik.
Ami inspirál, az a szabadság, a koncentrált figyelem, a csend. Nincs stílus,csak hangok, nincsenek klisék, csak jelenlét. A hangszerek a szabad improvizációs műfajok felől érkeznek, a zene inkább a kortárs kamarazene felé tart.
... BővebbenKevesebbet

36 érdeklődik  ·  9 ott lesz
FREUD CAFÉ: NEGATÍV MÍTOSZOK NYOMÁBAN

FREUD CAFÉ: NEGATÍV MÍTOSZOK NYOMÁBAN

nov 24, 6:00du. - nov 24, 7:30du.

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

FREUD CAFÉ: NEGATÍV MÍTOSZOK NYOMÁBAN – avagy: Miért alkotunk konteókat, családi átkokat, és hogyan hatnak ezek ránk?
2023. november 24, péntek, 18.00 – 19.30
Szajcz Ágnes, klinikai szakpszichológus, kiképző pszichoanalitikus pszichoterapeutaélő, személyes részvételű esemény, (online is követhető)
A Magyar Pszichoanalitikus Egyesület által szervezett következő Freud Café fókuszában a negatív mítoszok, családi hiedelmek, társadalmi előítéletek, összeesküvés elméletek témája
áll.
Az előadásban olyan hétköznapi mítoszokról lesz szó, melyek ártalmas, negatív hatással bírnak, mint például a családi átkok, jóslatok (Mazzacane), vagy a társadalmi előítéletek és
konteók. Azt gondolhatnánk, ez a gondolkodásmód csak bizonyos emberek sajátja, ám valójában mindannyian gyártunk ilyesfajta hiedelmeket, sőt transzgenerációsan nemzedékről-nemzedékre tovább is örökíthetjük ezeket. Amikor eláraszt bennünket az ismeretlentől való félelem vagy mélységes fenyegetettség, például a Covid, a háború, a gazdasági válság, vagy a klímaváltozás miatt, nem tudunk különbséget tenni, mi igaz, mi hamis - vagy épp hazugság.

Lelki túlélésünkhöz szükségünk van az élményeinket megmagyarázó narratívákra, ok-okozati összefüggésekre, az érzéseinket megszemélyesítő szereplőkre, így ezek megteremtése
érdekében hiedelmeket, mítoszokat alkotunk. Élményeink “megemésztése” (Bion), jelentésük megtalálása nem könnyű feladat. Ha kibírhatóak a bizonytalanság és a nem-tudás feszítő érzései, akkor van esély a mélyebb és árnyaltabb megértésre - ez a gondolkodás fejlődésének pozitív iránya. A másik út a negatív irány, ami leegyszerűsítést és konkretizálást jelent, melyben a tudás birtoklásának érzése több-kevesebb magabiztossággal, a biztonságérzet erősödésével, megértettség élménnyel kecsegtet; figyelmen kívül hagyva az ellentmondásokat, tényeket, sőt azt, hogy ez önmagunkra ill. másokra nézve ártalmas lehet.

Így nemcsak a pozitív, hanem a negatív mítoszok is egyfajta jelentést adnak a megnevezhetetlen rettegésnek, függetlenül valóságtartalmuktól. A mítoszok kollektív alkotások, társadalmi és családi szinten egyaránt képződnek létrejönnek, ezekkel találkozunk
pszichoanalitikus munkánk során is. A pozitív családi mítoszok erőforrást nyújtanak a nehéz időkben, például „együtt mindent túlélünk”; míg a negatívak rombolóak, például „el vagyunk
átkozva”, „életképtelenek vagyunk”. A rendelkezésre álló másfél órában a negatív mítoszok természetrajzának megértéséről lesz szó. Az előadó példákon keresztül mutatja be a negatív családi mítoszok tudatos és tudattalan folyamatait és beszél majd arról, miért ragaszkodunk ezekhez ennyire. A program utolsó részében a közönséggel közösen gondolkodunk mindezekről a kérdésekről.

Az online jegyet váltó nézőink számára a csatlakozáshoz szükséges link és jelszó az előadás napján, röviddel a program kezdete előtt kerül kiküldésre a vásárláskor megadott email címre.
(A kísérőfotó forrása az Internet, jogdíjmenetes platform: Fortepan/Flanek-Falvay-Kováts)
... BővebbenKevesebbet

284 érdeklődik  ·  38 ott lesz
HCEMM Science Café

HCEMM Science Café

nov 22, 6:00du.

Magvető Café

Kedves tudomány iránt érdeklődők!

A korábbi sikerre való tekintettel folytatjuk Science Café rendezvénysorozatunkat. A következő HCEMM Science Café November 22-én 18:00 és 20:00 óra között kerül megrendezésre, ezúttal Budapesten, a Magvető Caféban.

Ezúttal négy rövid előadást hallhattok majd változatos témákban, a daganatok elleni küzdelemtől kezdve egészen addig, hogyan programozhatjuk újra a sejteket, hogy bőrsejt helyett agysejtként viselkedjenek.

Szeretettel várunk mindenkit, akit érdekel, mit tartogat a jövő orvostudománya! Kövessetek; hamarosan további részletekkel jelentkezünk!

A Science Cafén való részvétel ingyenes.
... BővebbenKevesebbet

722 érdeklődik  ·  68 ott lesz
KÖNYVBEMUTATÓ- Lakatos Péter: Kortalanul esszencia

KÖNYVBEMUTATÓ- Lakatos Péter: Kortalanul esszencia

nov 17, 6:00du.

Magvető Café

KÖNYVBEMUTATÓ
IDŐPONT: 2023. november 17., péntek, 18 óra
Helyszín: Magvető Café
A szerzővel Nagy Zoltán beszélget.

A könyv megrendelhető itt: bit.ly/3PO3kyR

Az újévi fogadalomként, januárban megkezdett életmódváltások lendülete a statisztikák szerint február közepére megtörik, mert addigra majd 80 százalék feladja a céljait. Ha a fogyókúra olyan egyszerű elméletben, miért olyan nehéz a megvalósítása a gyakorlatban? Szimplán csak az akaraterő hiányzik? Mi van akkor, ha léteznek olyan tényezők, amelyek szinte lehetetlenné teszik, hogy többet mozogjunk és kevesebbet együnk - ahogyan a szakemberek tanácsolják? Hogyan küzdjük le ezeket a tényezőket? És mit tegyünk akkor, ha a cél nem egyszerűen a vonzóbb külső elérése, hanem a teljesítményünk fokozása és az egészségünk visszaszerzése is a terveink között szerepel?
LAKATOS PÉTER harminc éve nyitotta meg edzőtermét, azóta tanított olimpiai aranyérmest és nagymamát, kommandóst és hobbiból sportolót, valamint kinevelt majd 3500 edzőt tíz országban. Új könyvében a rendkívül népszerű Kortalanul Prémium Életminőség Program tapasztatait osztja meg az olvasókkal, amely program révén kollégáival együtt sok ezer életmódváltónak segített sikeresen.

LAKATOS PÉTER StrongFirst Master-oktató, Carlson Gracie Jiu Jitsu fekete öves gyakorló. Harminc éve oktat fitnesszel, légzéssel és mozgással kapcsolatos szakmai programok keretében itthon és külföldön egyaránt. A Ground Force Method megalkotója, krav maga fekete öves instruktor. Legutóbbi könyve az Életmentő izom, amely bestseller volt a megjelenése évében.
... BővebbenKevesebbet

47 érdeklődik  ·  12 ott lesz
A zene éjszakája 2023

A zene éjszakája 2023

nov 16, 6:00du.

Budapest

Itt az év legnagyobb bulija! 🎉😎🎶

🔴 November 16-án immár hetedik alkalommal telnek meg klasszikus zenével Budapest felkapott kávézói, pubjai. A rendezvény idén a 150 éves Budapest születésnapját ünnepli.

🟣 A fellépők köre A zene éjszakája történetében először nemzetközivé válik. A BFZ művészei mellett ezúttal hangszerükkel érkeznek kedvenc helyeikre a Zeneakadémia nemzetközi hallgatói, és a partnerországok követségei által szervezett fiatal külföldi művészek is.

🔵 A zene éjszakájának ingyenes minikoncertjei a Duna mindkét oldalán várják a zeneimádókat az ősz legkötetlenebb komolyzenei eseményén. Tucatnyi helyszínre költözik majd be a zene, nemcsak a belvárosban, hanem külsőbb kerületekben is.

🟡 A fesztelen hangulatú minihangversenyek késő délután kezdődnek és egyes helyszíneken akár éjfélig tartanak. A részvétel mindenütt ingyenes, de ahol lehet, érdemes mihamarabb asztalt foglalni, mert a helyek hamar elfogynak.

🟢 Helyszínek:
🎶Három Holló (Budapest, Piarista köz 1, 1052)
🎶Magvető Café (Budapest, Dohány u. 13, 1074)
🎶Lumen Kávézó (Budapest, Horánszky utca 5.)
🎶Béla Bár (Budapest, Bartók Béla út 23.)
🎶Szatyor Bár és Galéria (Budapest, Bartók Béla út 36.)
🎶KEG sörművház (Budapest, Budapest, Orlay utca 1,1114 )
🎶Púder Bárszínház (Budapest, Ráday u. 8, 1092)
🎶Babka (Budapest, Pozsonyi út 3., 1137)
🎶Mitzi – Kávé, Konyha, Bár (Budapest, Bartók Béla út 1, 1114)
🎶Herrich-Kiss villa, Tomory Lajos Múzeum (1181 Budapest, Margó Tivadar utca 116-118)
🎶Külvárosi Kávéház és Étterem (Budapest, István út 26., 1041)
🎶ISON kulturális központ (Budapest, Hársfa u. 25, 1074)
🎶Turbina Kulturális Központ (Budapest, Vajdahunyad u. 4., 1082)

🟣 Részletes programleírás és a koncertek műsora honlapunkra kattintva elérhető helyszínekre bontva: bfz.hu/hu/koncertek-es-jegyek/koncerttipusok-es-fesztivalok/a-zene-ejszakaja-csak-klasszikusan/

🟠A események szervezője a Budapest Brand és a Budapest 150 projekt, a Fesztiválzenekar ezúttal művészeti partnerként csatlakozik.
... BővebbenKevesebbet

2029 érdeklődik  ·  174 ott lesz
Budapest választ

Budapest választ

nov 15, 5:00du.

Magvető Café

🗳️ Bő fél év múlva Budapest ismét választ. Ezúttal kétszer is, hiszen most először az önkormányzati választás egybeesik az európai parlamenti választással. A választásokra készülve érdemes áttekinteni, hogy áll a pártok felkészülése ebben a speciális helyzetben. Az önkormányzati választásokhoz közeledve ugyancsak fontos elemezni, hogy milyen lenne a legjobb, igazságos választási rendszer a fővárosban. A Republikon Intézet választási konferenciáján ismertetjük a nyár végén készült Budapest-kutatásunk eredményeit is.

Az esemény időpontja és helyszíne:

📅 2023. november 15., szerda 17 óra
📍 Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.

A tervezett program:

🕒 17:00 – Köszöntő

• Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke

🕒17:05 Bevezető előadás

• Demszky Gábor, korábbi főpolgármester

🕒 17:15 – Prezentáció a Republikon Budapest-kutatásairól

• Ranschburg Zoltán, a Republikon Intézet vezető elemzője

🕒 17:30 – Elemzői kerekasztal-beszélgetés

• Böcskei Balázs, az Idea Intézet kutatási igazgatója

• László Róbert, a Political Capital választási szakértője

• Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője

• Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója

• Závecz Tibor, a Závecz Research alapítója, ügyvezetője

A kerekasztal-beszélgetést Király Dávid, a Republikon Intézet Budapest Műhelyének vezetője moderálja

📝 Regisztráció: forms.office.com/e/uEkkj0y4bm

==================================

🇪🇺 A Republikon működését 2018-23 között az Európai Unió „Europe for Citizens" programja támogatja
... BővebbenKevesebbet

134 érdeklődik  ·  24 ott lesz
G. István László: Villanó por / Könyvbemutató

G. István László: Villanó por / Könyvbemutató

nov 14, 5:00du.

G. István Lászlóval Turi Tímea beszélget.

G. István László verseskötetében a végső dolgok és a hétköznapi apróságok találkoznak magától értetődő természetességgel. Szürreális álomjelenetek és elegáns gondolatkísérletek kergetik egymást. A kötet különlegessége, hogy az afrikai és ausztrál-óceániai mondák varázslatos teremtéstörténetei is hangot kapnak, így lesz ennek a versvilágnak a horizontja beláthatatlanul tág és mégis összetéveszthetetlenül szuverén.

Online megrendelés: tinyurl.com/y3yaamem

#csakazemberolvas
... BővebbenKevesebbet

105 érdeklődik  ·  15 ott lesz
További események