Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Elmarad / Konrád György / Sétabot / Könyvbemutató

Elmarad / Konrád György / Sétabot / Könyvbemutató

ápr 3, 17:00 - ápr 3, 19:00

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

A nemrég elhunyt Konrád György posztumusz megjelenő kötete az utolsó, amelyen a szerző dolgozott, de megjelenését már nem érhette meg. A beszélgetés résztvevői: Dragomán György, Havasréti József és Szegő János. A könyvből Fodor Tamás olvas fel részletet.

Az Ásatás című regényfolyam harmadik kötete, a Sétabot újabb kirándulás a nagy életmű rengetegében. A könyv egyszerre regény és napló, memoár és líra. Egy emlék előhív egy másikat, egy félmondat egy újabbat. Évtizedeket és kontinenseket barangolhatunk be így – a kellemes és meghitt séta beszélgetésre, párbeszédre is alkalmas tempójában. A könyv a szerző szellemi végrendeletének is tekinthető.
Részletek hamarosan.
... BővebbenKevesebbet

52 érdeklődik  ·  5 ott lesz
Hazátlanok

Hazátlanok

ápr 21, 19:00 - ápr 21, 20:30

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

A felolvasószínházi produkció Kováts Judit Hazátlanok című, Artisjus Irodalmi Díjas regénye alapján készült, s annak a több mint 12 millió németnek állít emléket, akiket a 2. világháború befejezését követően Közép-Kelet-Európa országaiból szülőföldjéről elűztek, volt zsidó koncentrációs lágerekben, szögesdrót mögött őriztek, megvertek, megaláztak, megkínoztak, meggyilkoltak, csak azért, mert németnek születtek.

A produkció főszereplője Lilli Hartmann 1944-ben a késmárki gimnázium végzős tanulója, akinek német nemzetisége miatt előbb a partizánok elől kell menekülnie, majd a háború befejeztével – édesanyjával, várandós nővérével és sorstársaival egyetemben – teljes jogfosztással sújtják, elveszik mindenüket, s először Novákyba, Szlovákia egykori legnagyobb koncentrációs táborába zárják, majd egy év rabság után a romokban heverő Bajorországba deportálják.

A Hazátlanok szereplői fiktív személyek, azonban minden, ami velük történik, a valóságban is megtörtént.

„Nem igaz, hogy az idő gyógyít! Az idő gyilkos. Csendes, alattomos gyilkos! Aki nem bír felejteni, az meghal!” – mondja Lilli Hartmann, a Hazátlanok főszereplője. Vajon valóban így van? Keressük együtt a választ az előadást követő HÁTTÉRBESZÉLGETÉSEN!

Szereplők/alkotók:
Lilli Hartmann - Nyomtató Enikő színművész
Kováts Judit író - Kováts Judit
narrátor - Kováts Dénes
zene, hang- és képkulisszák - Karap Zoltán, Sas Szilárd, Molnár Máté
dramaturg - Kováts Judit
rendező - Karádi Zsolt

További előadások:
Kassa, 2020. május 13., 17.30. (Thália Színház Márai Stúdiója),
Vaja, 2020. június 27. (Vay-kastély)
Aktuális információk: a Művészasztal facebook oldalán.
... BővebbenKevesebbet

9 érdeklődik
Fordítsunk! – Merre hány méter Esterházy Péter?

Fordítsunk! – Merre hány méter Esterházy Péter?

máj 8, 17:00 - máj 8, 18:30

Magvető CaféDohány u. 13Budapest,1074 Térkép

FORDÍTSUNK! – Merre hány méter Esterházy Péter?
Deák Renáta, Tereza Worowska, Robert Svoboda és Görözdi Judit műhelybeszélgetése

Ki olvassa Esterházy Pétert? Van, aki szinkronhangjaként nem tehet másképp: az úr ír, a papír mindent kibír, de meddig bírja a mondatok hálójában vergődve ordító műfordító? Vagy éppenséggel a fordító az, aki – nem hagyva szemernyi esélyt sem a rá leselkedő számtalan veszélynek – jókedvűen lubickol, kemény diókat törve örömködik, könnyedén elkerülve a szövegromboló karambolokat, nyelvi rejtvényeket fejtve dorombol?

Ki is az az EP nevű úr? Minden fordítók személyi edzője, vagy kárörvendően fénylő, örvénylő nyelvű merénylő? A Harmónia, a Javított és a Hasnyálka... Terítéken minimum eme három mű, valamint az átültetésük csínjáról & bínjáról trécselő, három távoli ország – Szlovákia, Lengyelhon és a Cseh Korona tartományai – könyvbarátait kiszolgáló három műfordító, in concreto Deák Renáta, Teresa Worowska és Robert Svoboda. Ha valakik, ők biztosan olvasták Esterházyt, hogy nyomukban, illetve nekik köszönhetően sok ezer nem magyarul olvasó olvasóhoz is eljusson.
A beszélgetés egyengetője pedig Görözdi Judit irodalomtörténész
... BővebbenKevesebbet

192 érdeklődik  ·  12 ott lesz
További események