Alexander Brody – Nagy József: Megtalálni Serendipityt

Alexander Brody – Nagy József: Megtalálni Serendipityt

máj 22, 17:00 - máj 22, 20:00

Magvető Café
Dohány u. 13
Budapest,  1074 Térkép

A könyvbemutatón Alexander Brodyval és Nagy Józseffel Nyáry Krisztián beszélget.

A Megtalálni Serendipityt két, első ránézésre nagyon különböző, mégis rokon lélek, jó barát: Alexander Brody reklámszakember, a magyar kultúra nagy támogatója és Nagy József újságíró beszélgetőkönyve. Párhuzamos életrajz, amelyben jól megfér egymás mellett Jorge Luis Borges, Jávor Pál, Audrey Hepburn, Albert Einstein, Neumann János, Andy Warhol és megannyi más híresség, akikkel Brodyt jó szerencséje Magyarországon, Amerikában és szerte a nagyvilágban összehozta – és a pestlőrinci KISZ-lakótelep, a néphadsereg, a tanítóképző és a szocializmus világa, amelyben Nagy József felnőtt és elindult pályáján. A kötetet gazdag fényképanyag illusztrálja.

Alexander Brody 1933-ban született Budapesten, 1948-tól az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, jelenleg Magyarországon és Hawaiin él, reklámszakember. A Young and Rubicam az ő nemzetközi elnöksége idején lett a világ legnagyobb hirdetési cége.

Nagy József 1968-ban született Budapesten, újságíró. Általános iskolában tanított, majd a 168 Órához került, utóbb dolgozott egyebek mellett a Népszabadságnak és a Mozgó Világnak. 2010 óta a 24.hu munkatársa.
... BővebbenKevesebbet

72 érdeklődik  ·  17 ott lesz
Vylyan Estek: Cserna-Szabó András és a Villányi Kékfrankos

Vylyan Estek: Cserna-Szabó András és a Villányi Kékfrankos

máj 23, 19:00 - máj 23, 21:00

Magvető Café
Dohány u. 13
Budapest,  1074 Térkép

Cserna-Szabó András íróval és Debreczeni Mónikával, a Vylyan birtokigazgatójával ezúttal Szabó Edit újságíró, a Borsmenta főszerkesztője beszélget néhány pohár Villányi Kékfrankos társaságában.

Ezzel az eseménnyel utolsó tavaszi epizódjához érkezik pincészetünk különleges estjeinek sorozata, amelyeken prémium boraink címkéin szereplő idézetek íróival és költőivel beszélgetünk. Méghozzá mindig egy remek vörösbor - ezúttal a Villányi Kékfrankos - társaságában, amelybe nézőink is belekóstolhatnak.

Cserna-Szabó András: Az ifjú főpék és a tenger című, a Villányi Kékfrankos nyomán született novellája Kaszás Gergő színművész előadásában hangzik el az este során.

„Igyanak egy pohár villányi kékfrankost, élvezzék az izmos, életerős bor élénk savait, hagyják, hogy az érett, húsos, intenzíven gyümölcsös, főleg meggyes ízvilág birtokba vegye szájüregüket, és miközben az énekszóra és a virágesőre várnak, elmesélem a Titanic pékjének történetét, akinek életét a szesz mentette meg.”

Időpont:
2019. május 23. csütörtök 19:00-21:00

Helyszín:
Magvető Café – 1074 Budapest, Dohány utca 13.

Jegytípusok:
Kóstoló: 1900 forint (részvétel az esten és egy pohár bor)
Borbarát: 5900 forint (részvétel az esten, egy pohár bor, valamint egy palack művészi címkés Vylyan Villányi Kékfrankos, amit kérésre a helyszínen dedikál Cserna-Szabó András)

Jegyvásárlás a Jegy.hu-n:
www.jegy.hu/program/borbol-lett-muveszet-cserna-szabo-andras-es-a-villanyi-kekfrankos-103009/540948
... BővebbenKevesebbet

52 érdeklődik  ·  12 ott lesz
Sükösd Hunor Espiano - Zongoraestje

Sükösd Hunor Espiano - Zongoraestje

máj 24, 19:00 - máj 24, 21:00

Magvető Café
Dohány u. 13
Budapest,  1074 Térkép

A Csíkszeredai születésű, jelenleg Budapesten dolgozó fiatal zongorista 2013-ban tartotta első, nagy érdeklődést élvező, bemutatkozó koncertjét, amelyet több sikeres fellépés követett.
A játékában elmerülő hallgatóság előtt hangról hangra folyamatosan átalakuló képzeletbeli univerzum tárulhat fel, amiben a nagy klasszikusokért rajongók ugyanúgy otthonra találnak, mint azok, akik a brit rock illetve a neoklasszikus Yann Tiersen, Ludovico Einaudi vagy Ólafur Arnalds műveit tartják zenei-etalonnak. Talán az utolsóként említett előadó világa volt a legnagyobb inspiráció. Saját darabjai mellett, ezért az említett zeneszerzők művei is visszaköszönnek a koncertek során.
Zenei világa lebilincselően egyesíti a klasszikus szépségeket és az egyszerűen befogadható, ugyanakkor intelligens hallgatóságot feltételező könnyed témákat. Saját bevallása szerint céljának tekinti hogy az általa képviselt minimalista, a könnyű- és komolyzenét éppoly könnyedséggel harmonizáló zenei stílust minél több emberhez eljutathassa.
... BővebbenKevesebbet

77 érdeklődik  ·  13 ott lesz
A szeretetről és a bűnről /Testvérképek II. - zenés felolvasó

A szeretetről és a bűnről /Testvérképek II. - zenés felolvasó

máj 27, 19:30 - máj 27, 21:00

Magvető Café
Dohány u. 13
Budapest,  1074 Térkép

"Olyan jó tesók vagyunk, amilyen jók csak tudunk lenni. Ez sokszor egyáltalán nem elég jó. Én például kiskoromban nemigen gondoltam figyelembe venni, hogy ő szegény nem tud járni. Szívattam. Vele pakoltattam be az iskolatáskámat, miután a kezébe nyomtam az aktuális napi órarendemet – és ezt a bepakolást az avasi lakótelep házgyári paneljának tenyérnyi gyerekszobájában egy felnőtt tolókocsiból végrehajtani egyáltalán nem volt egyszerű feladat."
(Szaniszló Judit)

"Anyu kedvence volt, és ma is az. Annyi rosszat csinált, hogy őt kellett a legjobban szeretni. Egy időben, amikor apu elől már jó ideje bujkált, a mellettünk álló, omladozó házba költözött, ahová én soha nem mertem átmenni, pedig csak az udvari kerítést kellett volna átugranom, mert féltem a hatalmas gazokban sejtett kígyóktól. Anyu minden este átcsempészett neki egy-egy tál ételt, kenyeret." (Jónás Tamás)

"Elkezdtem a húgomnak felidézni azt a csodás tervet, ahogyan a jövőt képzeltük, a békés és boldog öreg éveinket. Egy nagy tengerparti apartmant tervezünk amúgy, amit többen bérlünk, kinek-kinek külön lakrésszel. Egy állandó szakács-takarító és egy nővér élne még velünk, mindezt eladott ingatlanaink és összedobott nyugdíjunk fedezi. A húgom nem értette, miért ebben az érzékeny pillanatban hozakodom elő ezzel a szerinte még igen távoli képpel."
(Karafiáth Orsolya)

Ezúttal hivatásos szépírókat is felkértünk, hogy osszák meg velünk a testvéreikről, illetve a hiányzó testvéreikről szóló történeteiket. A mezőny pedig koedukált, férfiak és nők is vallanak komoly felnőtté vált húgocskákról, idegesítő bátyókról, nagyszerű öcsikékről, képzelt nővérekről. Mert testvére, de legalábbis testvérképe mindenkinek van!

Az előadók: Feuer Yvette és Szegedi Tamás színészek, valamint Király Martina énekes, dalszerző és Barta Zsolt gitáros.

A zenés felolvasó után a szerzőkkel beszélgetünk, nem csak testvériségről.
Az est szerkesztője és háziasszonya: Artner Szilvia
... BővebbenKevesebbet

50 érdeklődik  ·  8 ott lesz
Diplomaták mesélik - könyvbemutató

Diplomaták mesélik - könyvbemutató

máj 28, 18:00 - máj 28, 20:00

Magvető Café
Dohány u. 13
Budapest,  1074 Térkép

A kötet szerkesztőivel Medgyes Péterrel és Varga Koritár Pállal
Kepes András beszélget.

Házigazda: Kúnos László

Noha tudnivaló, hogy a diplomaták felelősségteljes munkát végeznek, rejtélyes figuráknak tartják őket. Mert ugyan mi végre töltik pályafutásuk jó részét külföldön ahelyett, hogy itthon szorgoskodnának? Egyáltalán, mit csinálnak odakinn?
Hogy mit? Nos, afféle szürke eminenciásként, fehér asztal mellett hazájuk érdekeit képviselik, szép szóval igyekeznek elhárítani a bajt, szelíd, de öntudatos harcosként, gyakran súlyos nemzetközi konfliktusok sodrásában is teszik a dolgukat.
Ez a kötet a mindennapjaikba nyújt bepillantást. A szerzők valamennyien tapasztalt diplomaták, akik derűsen, olykor görbe tükörbe nézve anekdotáznak kalandos életükről.

A kötetben a következő diplomaták mesélnek:

Bánlaki György, Bokor Balázs, Galli László, Gulyás András, Horvát János, Horváth István,
Hóvári János, Krausz György, László Béla, Major István, Marton Béla, Márton András,
Medgyes Péter, Misur György, Nanovfszky György, Odze György, Robák Ferenc, Sillár Emőke, Szentiványi Gábor, Tomaj Dénes, Tóth András, Varga Koritár Pál, Várkonyi László, Vásáry István, Venczel István
... BővebbenKevesebbet

83 érdeklődik  ·  8 ott lesz
A kutya életbe, avagy Az ágy közös, a párna munkacímű színdarab

A kutya életbe, avagy Az ágy közös, a párna munkacímű színdarab

máj 29, 19:00 - máj 29, 20:30

Magvető Café
Dohány u. 13
Budapest,  1074 Térkép

UTOLSÓ ELŐADÁS az évadban!

Ez a kétszereplős párkapcsolati vérkép nyolc jelenetben mutatja be két fiatal közös életének kezdetét, kapcsolatuk alakulását, felmerülő nehézségeiket. Szereplőinkkel és élethelyzetükkel könnyű azonosulnia bárkinek, aki már valaha szembesült a kapcsolatokat meghatározó és azokat fenntartó döntés- és kompromisszum helyzetekkel, a lemondással és a felelősségvállalással.
„Ez a téma mindenképpen univerzális, mindenki számára a saját életére átültethető. Az előadás két ember együttélésének működési mechanizmusait, egy kapcsolat természetrajzát mutatja be.” (Horváth János Antal)

A színészek improvizációi alapján írta: Horváth János Antal

Szereplők: Réti Adrienn, Baki Dániel

Súgó: Edvi-Velty Kriszta
Rendezőasszisztens: Delezsnyák Lilla, Tóth Hajnalka
Zenei tanácsadás: Zságer-Varga Ákos
Mozgás: Horkay Barnabás
Jelmez: Tóth Hajnalka, Szabó Márton István

Rendező: Horváth János Antal
... BővebbenKevesebbet

47 érdeklődik  ·  11 ott lesz
Európa választott

Európa választott

máj 30, 10:00 - máj 30, 12:00

Magvető Café
Dohány u. 13
Budapest,  1074 Térkép

A Republikon néhány nappal az európai parlamenti választás után értékelő konferenciát rendez.

Az esemény első részében előadóink pártok, illetve pártcsaládok szerint, egy-egy körülbelül tíz-tizenkét perces összefoglaló keretében mutatják be a választás eredményét, a prezentációkat pedig kerekasztal-beszélgetés követi.

Program

10:00 Köszöntő
• Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke

10:10: Prezentációk és kerekasztal-beszélgetés
Baloldal:
• Bíró-Nagy András, társalapító-igazgató, Policy Solutions
Zöldek és újbaloldal:
• Diószegi Horváth Nóra, főszerkesztő-helyettes, merce.hu
Radikálisok:
• Krekó Péter, ügyvezető igazgató, Political Capital
Jobboldal:
• Mráz Ágoston Sámuel, vezérigazgató, Nézőpont Csoport
Liberálisok:
• Tóth Csaba, stratégiai igazgató, Republikon Intézet
Moderátor:
• Király Dávid, Republikon Intézet

A rendezvény ingyenes. Regisztrálni a következő linken lehet: bit.ly/2WNVM0G

A Republikon működését 2018-20 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.
... BővebbenKevesebbet

69 érdeklődik  ·  21 ott lesz
A Kör – Igaz történetek tíz percben

A Kör – Igaz történetek tíz percben

máj 30, 19:30 - máj 30, 21:30

Magvető Café
Dohány u. 13
Budapest,  1074 Térkép

Jegyár: elővételben 2200 Ft, az előadás napján 2500 Ft
Mindenkinek van olyan saját, igaz története, talán nem is egy, amelyik sorsfordító, vagy olyan rendkívüli, képtelen vagy mulatságos, hogy egyszer el kell mesélni. Úgy tűnik, egyre nagyobb szükségünk van arra, hogy visszatérjünk e műfaj közvetlen erejéhez. Eddig, többek közt olyanok meséltek A Körben, mint Závada Pál, Bíró Kriszta, Darvasi László, Sándor Erzsi, Szüts Miklós, Vojnich Erzsébet, Nyáry Krisztián. A szabályok egyszerűek: saját, igaz történeteket mondunk el, jegyzetek nélkül, tíz percben.

Vendégek:
Darvasi László, író, költő, újságíró
Czető Bernát László, író, dramaturg
Lovas Nagy Anna, író, grafikus, rádiós műsorvezető
Hegyi Zoltán, költő, blogger, slammer
Lugosi Viktória, író, újságíró, televíziós szerkesztő
Berta Ádám, író, műfordító
Wild Judit, ékszertervező

Házigazdák: Bán Zsófia és Heller Gábor

FIGYELEM!
Kérjük, hogy pontosan érkezzetek, mert a hangfelvétel miatt a későn jövőket csak két történet között tudjuk beengedni!
A megértést köszönjük.
... BővebbenKevesebbet

150 érdeklődik  ·  18 ott lesz
Megmondta professzorasszonyom

Megmondta professzorasszonyom

máj 31, 19:30 - máj 31, 20:30

Magvető Café
Dohány u. 13
Budapest,  1074 Térkép

A PanoDráma bemutatja:
Megmondta professzorasszonyom
dokudráma szó szerint

bemutató: 2019. május 13., hétfő 19.30
Magvető Café
további előadás az évadban: május 31. 19.30

jegyár: 2500 forint
jegyvásárlás: www.jegy.hu/program/megmondta-professzorasszonyom-104352?q=megmondta+professzorasszonyom&sgtype=p...

"9 éves voltam, mikor apukám felakasztotta magát, tehát nem volt egy egyszerű. Nem hiába lett nekem ez a leukémia is születésemtől fogva, megmondta professzorasszonyom. Az volt a szerencsém, hogy későn jött ki, mert 25 évvel ezelőtt ez a betegség gyógyíthatatlan volt. Én lassan 33 éves vagyok, eddig csak pofonokat kaptam az élettől, de ott van bennem is a remény hogy egy nap azt mondják, hogy igen, meggyógyultál és besétál a szőke herceg fehér lovon."

Játssza: KŐSZEGI MARI

Dramaturg: Merényi Anna
Producer: Lengyel Anna

Rendezte: GYÖRGY ZOLTÁN DÁVID

“Ahhoz képest, hogy miken megy keresztül, szerintem nagyon tökösen viselte az egészet, s inkább megerősítő volt. Hogy így toljad, csináld. Hajrá. (…) Szerintem ez fullos volt.” (Balogh Rodrigó rendező az előbemutatóról)
A verbatim dokumentumdrámáiról ismert PanoDráma történetében először egy fiatal alkotópáros kereste meg a színházat egy már nagyrészt kész interjúanyaggal és elég határozott elképzeléssel. Kőszegi Mari és az egyébként szintén színészként ismert György Zoltán Dávid hét rákos nővel beszélgetett és további tíztől kért írásos válaszokat ugyanazokra a kérdésekre, s ebből az anyagból szerettek volna verbatimdrámát csinálni.
A színház boldogan vette fel idei műsorára a témájában és formájában is teljesen a PanoDráma koncepciójába vágó projektet. A várhatóan majd több fejezetből álló munka első állomása gyanánt monodráma készült az egyik legfiatalabb interjúalany, a színésznővel egyidős lány történetéből.

további információ: panodrama.wixsite.com/panodrama/megmondta-a-professzorasszonyom illetve www.facebook.com/panodramaplays/
... BővebbenKevesebbet

62 érdeklődik  ·  9 ott lesz
Fordítsunk! – Aranyhalat tartani nem szellemi kaland

Fordítsunk! – Aranyhalat tartani nem szellemi kaland

jún 7, 17:00 - jún 7, 18:30

Magvető Café
Dohány u. 13
Budapest,  1074 Térkép

FORDÍTSUNK! – Aranyhalat tartani nem szellemi kaland

Műfordítónak lenni? Az olyasmi. Kusza gondolatokat, egymás mellé rakott szavakat újra egymás mellé rakni. Keresgélni, kitalálni, újat gyártani, szóalkotni (de hisz, ez van odaírva), babrálni, szöszmötölni, szavakat rágcsálni. Mérgelődni. Szakértőket faggatni. Fantomokkal társalogni. Bejárni a lentet és a fentet. Sírni, nevetni, eltűnődni – az íróval együtt átélni valamit, amitől nem csak a múlt lesz hosszabb, de a jövő is közelebb jön.
Talán ennyi. Meg sok minden más.
Valami van az ólommal is...
Az ennyiről és a sok minden másról Makovecz Benjamin műfordítóval beszélget Tax Ágnes.

A Magyar Műfordítók Egyesületének programja.
Fotó: www.allaboutbirds.org/
A belépés díjtalan.
... BővebbenKevesebbet

69 érdeklődik  ·  3 ott lesz
Závada Pál: Hajó a ködben / Könyvbemutató

Závada Pál: Hajó a ködben / Könyvbemutató

jún 12, 17:00 - jún 12, 18:00

Magvető Café
Dohány u. 13
Budapest,  1074 Térkép

Závada Pált Dési János kérdezi új, az ünnepi könyvhétre megjelenő regényéről.

Závada Pál új könyvének hősei az ország legnagyobb vállalatbirodalmának, a Weiss Manfréd Műveknek az örökösei - a gazdasági, politikai és szellemi élet ismert szereplői és magánemberek, barátok és vetélytársak, nők és férfiak, egy izgalmas viszonyokból szőtt, nagyszabású rokonság. De minthogy többségük zsidó származású, és 1944 életveszélyes tavaszán vagyunk, az ő történetük - a családtagok roppant vagyona folytán - egyszeri és különleges lesz, huszadik századi történelmünk egyik közismert esetévé válik. Ezt a históriát híven próbálja követni a Hajó a ködben - műfajára nézve viszont hamisítatlan Závada-regény: Hőseinek közvetlen közeléből tudósít, megszólaltatja őket a túlélésért folytatott vagy éppen szerelmi természetű küzdelmeikben, megalkuvás, árulás vagy heroikus helytállás közben. S miközben a viták a rokonság közös sorsa körül forognak, annak is tanúi lehetünk, ki miért és hogyan dönt a maga üzleti- és szívügyeiben, távozás és maradás dolgában - vagy akár végső élet-halál-kérdésekben.
... BővebbenKevesebbet

586 érdeklődik  ·  102 ott lesz
További események