A szovjet táborrendszer zsidó áldozatai.

Időpont
2018.04.25. - szerda
18:00 - 19:30


A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) márciusban induló történelmi és irodalmi beszélgetés-sorozata különleges betekintést nyújt a magyar zsidóság 20. századi konfliktusaiba.

Minden beszélgetésen egy történész és egy irodalmár cserél eszmét egy történelmi kérdésről, és az ahhoz kapcsolható szépirodalmi műről. Olyan kérdésekre keressük a választ, hogy a 20. században milyen társadalmi szerepek közül választhattak a magyar zsidók? Milyen lehetőségek vártak rájuk? Miért lettek sztálinisták olyanokból, akik maguk is átélték az önkényt? Milyen stratégiákat dolgoztak ki „kettős kisebbségi” helyzetükben a határon túl rekedt magyar zsidók? Hogyan kellett újrafogalmaznia önmagát a vészkorszak után itt maradt maradéknak? Kikből lettek kommunisták, antikommunisták, Nagy Imre-pártiak és 1956-os forradalmárok? Mik voltak a „zsidó reneszánsz” okai és jellegzetességei? Kínált-e valamit a rendszerváltás a magyar zsidó önazonosság szempontjából?

A beszélgetések végül „megnyílnak” a közönség felé és reményeink szerint egy-egy kisebb közösségen belül talán valamiféle diskurzust is elindíthatunk.

Mindenkit szeretettel várunk, akit érdekel a magyar társadalom egyik fontos közösségének 20. századi sorsa és sorstalansága, történelme és irodalma – tabuk nélkül. A beszélgetéseket minden alaklommal, zenével, olykor élőzenével fűszerezzük.

2018. április 25. szerda, 18:00 óra

A szovjet táborrendszer zsidó áldozatai. A sztálini tisztogatások következményei egy magyar zsidó író bátor, szemeket felnyitó és elfelejtett életművében. Az este írója Lengyel József.
Meghívott vendégek: Ungvári Tamás irodalomtörténész és Csunderlik Péter történész. A beszélgetés moderátora Pető Péter újságíró.

2018. június 13. szerda, 18:00 óra

Kettős kisebbségben: a határon túli zsidóság választásai a második világháború után. Zsidóság és kommunizmus, illegális párttevékenység és a hatalom, kisebbségi érdekképviselet.
Tervezett meghívottak egy filozófus és egy író.

2018. augusztus 29. szerda, 18:00 óra

Trianon után: A beszélgetés témája a zsidó kisebbségi csoportok helyzete, választási lehetőségei a határon túlra került magyar zsidó közösségekben, a zsidó közösségek viszonya a revizionizmushoz, „egész Magyarország” helyreállításának kísérletéhez.
Tervezett meghívottak egy történész és egy irodalmár.

2018. október 24. szerda, 18:00 óra

Az ’56-os forradalom magyar zsidó emlékezete: „megtérés” a sztálinizmusból a Nagy Imre-körbe és/vagy a pesti srácok közé. A forradalom és a holokauszt emlékezete. Az antiszemita támadások. Mit jelentett a közösség számára a forradalom leverését követő tömeges elvándorlás?
Tervezett meghívottak egy történész és egy író.

A műsorváltozás jogát fenntartjuk! Minden érdeklődőt szeretettel várunk. Helyfoglalás érkezési sorrendben!

Támogatók:
NKA, Dutch Jewish Humanitarian Fund

jegyár: 800 Ft

Jegyvásárlás